18 yýlda 117 milyar liralýk hibe desteði
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Avrupa Birliði ve Türkiye tarafýndan ortak finanse edilen ve Ankara'daki bir otelde düzenlenen 'IPARD III Projeleri Hayata Geçiyor Programý'na katýldý. Burada konuþan Yumaklý, kýrsal kalkýnmanýn önemine deðinerek, "Ýklim deðiþikliði, salgýn hastalýklar, savaþlar, nüfus artýþý gibi birçok faktör tüm sektörleri etkilediði gibi tarým sektörünü de çok derinden etkiledi. 2050 yýlýna kadar dünya ve ülke nüfusumuz yüzde 25 artacak. Bu nüfusun ihtiyacýný karþýlamak için yüzde 70 daha fazla gýdaya ve bu gýdayý üretmek için yüzde 15 daha fazla suya ihtiyacýmýz olacak. Bunu karþýlamak sürdürülebilir tarým tekniklerinin geliþtirilmesi ve kýrsal kalkýnmanýn tam manasýyla saðlanmasýyla olacak" dedi.

'KIR VE KENT AYRIMINI ORTADAN KALDIRMAK AMACIYLA ÇALIÞIYORUZ'

Kýrsal kalkýnma desteklerinin bu süreçte kullanýlabilecek en önemli argüman olduðunu vurgulayan Yumaklý, "Türkiye olarak gýda arz güvenliðini saðlamak için kýrsal kalkýnma bizim öncelikli hedeflerimizden. Önümüzdeki süreçte bu yatýrýmlarý özellikle de üretim planlamasýyla entegre ederek kýrsal bölgelerin ekonomik ve sosyal açýdan kalkýnmasýný amaçlýyoruz. Baþta IPARD destekleri olmak üzere, Kýrsal Kalkýnma Yatýrýmlarýnýn Desteklenmesi gibi diðer programlarla birlikte kýr ve kent ayrýmýný birbirinden ayýrmak, daha doðrusu bu ayrýmý ortadan kaldýrmak amacýyla çalýþýyoruz. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin teknoloji ve makine kullanýmýnýn arttýrýlmasý da bu anlamda son derece önemli. Elbette üretmenin dýþýnda da ürettiðimiz kadar bunlarý satabilmek, ilgili pazarlara ulaþtýrabilmek de bir baþka önemli unsur" diye konuþtu.

'TARIMSAL HASILADA ÜLKEMÝZ AVRUPA'DA BÝRÝNCÝ DURUMDA'

Son 18 yýlda 95 binden fazla projeye yaklaþýk 117 milyar liralýk hibe desteði saðlandýðýný vurgulayan Bakan Yumaklý, "Bu desteklerin oluþturmuþ olduðu istihdam yaklaþýk 280 bin kiþi. Bir veri de tarýmsal hasýla tarafýndan verelim. Tarýmsal hasýlada ülkemiz Avrupa'da birinci durumda, dünyada da ilk 10 ülke arasýnda 9'uncu sýrada. Elbette Türkiye'nin önemli bir gýda tedarik merkezi olduðunun da altýný çizmek gerekir. Bu noktada tarýmsal ihracatýmýz 3,8 milyar dolardan 8 kattan fazla artýþla 31 milyara ulaþtý. Sanýyoruz 2024, bu yýlýn sonunda bu rakam çok daha ileriye ulaþmýþ olacak" dedi.

'186 ÜLKEYE 2 BÝN 200 ÇEÞÝT TARIMSAL ÜRÜN GÖNDERÝYORUZ'

Türkiye tarafýndan 186 ülkeye 2 bin 200 çeþit tarýmsal ürünün gönderildiðini kaydeden Bakan Yumaklý, "Bu desteklerin ana konusu olan tarýmsal üretimin desteklerle sürdürülebilir hale getirilmesinde IPARD ve TKDK desteklerinin çok önemli bir yeri var. Türkiye ve Avrupa Birliði tarafýndan ortaklaþa finanse edilen IPARD Programý'ný Avrupa'da en iyi uygulayan ülkelerden biri olduðumuzu ifade etmek istiyorum. 2011 yýlýndan itibaren IPARD I ve IPARD II programlarý kapsamýnda 28 baþvuru çaðrý ilanýna çýktýk. IPARD I ve IPARD II programlarý kapsamýnda bugüne kadar hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarýndan kýrsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarýna kadar birçok sektörde 25 bin 585 tesis ve proje hayata geçirildi. Bu kapsamda giriþimcilere 46 milyar liralýk hibe desteði saðlanmýþ oldu. Bu desteklerle beraber toplam yatýrým yaklaþýk 98 milyar liraya ulaþtý ve 104 bin kiþiye de istihdam saðlanmýþ oldu" diye konuþtu.

'DESTEK PROGRAMLARI TERSÝNE GÖÇÜ BAÞLATTI'

Hibelerin yüzde 66'sýnýn genç ve yüzde 30'unun kadýn giriþimcilere ödendiðini vurgulayan Bakan Yumaklý, "Kadýnlarý ve gençleri öncelediðimizin buradan tekrar altýn çizmek istiyorum. Tokat ili Erbaa ilçesinde yer alan kesme çiçek seralarýný ziyarete gittik. Önceleri kesme çiçek sektörü Ýstanbul ve Antalya'daydý. Tokat Erbaalý çiftçilerimiz birleþerek 400 dekarýn üzerinde bulunduklarý mikroklima özelliðini de kullanarak kesme çiçek seralarý kurmuþlar; 100'e yakýn çiftçi aile. Buradan IPARD programýnýn yüzde 65 desteðini almýþ ve bu seralarý hayata geçirmiþler. Bunun en önemli etkisi ne oldu? En önemli etkisi tersine göçü baþlattý. Zaten bu destek programlarýnda ana hedeflerinden bir tanesi bu. Yaklaþýk 1000 kiþinin üzerinde bir istihdam saðlanmýþ oldu" dedi.

'TEÞVÝKLER EMRÝNÝZDE, YETER KÝ ÜRETÝN'

Bakan Yumaklý, bütün gençlere ve kadýn giriþimcilere bir çaðrýda bulunmak istediðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bakanlýk olarak gençlerin ve kadýnlarýn tarýmsal üretiminin içerisinde kalmasý bizim birinci önceliðimiz. Bu konuda gerek ortak finansmanla yürütülen IPARD programlarý gerekse bakanlýðýmýzýn diðer destek, teþvik ve hibeleri sizlerin emrinizde. Siz yeter ki üretin. 2024 yýlý baþýndan itibaren 42 ilin faydalandýðý IPARD'ý bu yýlýn baþýndan itibaren 81 ilde yaygýnlaþtýrdýðýmýzý belirtmiþtik. IPARD III programýnýn toplam bütçesi ilk baþta 555 milyondu. Ancak burada Türkiye'nin katkýsý yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltilerek 785 milyon avroya çýkartýldý. Bu yýldan itibaren 7 yýl süreyle IPARD III programýný uygulayacaðýz."

  • Tarým Bakaný
  • Hibe Destekleri
  • Ýstihdam Olanaklarý