TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Ýstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Uluslararasý Adalet Divanýnýn (UAD) açýklayacaðý danýþma görüþünde, 1967'den bu yana iþgal altýnda tutulan Filistin topraklarýnýn uzun süreli iþgal ve ilhak edilmesi ile yasa dýþý yerleþimin hukuki sonuçlarýnýn ortaya konulacaðýný bildirdi.
Yüksel, yaptýðý yazýlý açýklamada, UAD'de Ýsrail aleyhine açýlan "soykýrým" davasýnýn yaný sýra "Ýsrail'in, Filistin topraklarýndaki iþgal ve ilhakýna" iliþkin "danýþma görüþü" sürecinin sürdüðünü belirtti.
Birleþmiþ Milletler Genel Kurulunun, 30 Aralýk 2022'de UAD'den "Doðu Kudüs de dahil olmak üzere iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda Filistin halkýnýn insan haklarýný etkileyen Ýsrail uygulamalarý" hakkýnda danýþma görüþü alýnmasýna karar verdiðini anýmsatan Yüksel, UAD'nin, Ýsrail'in iþgal ettiði Filistin topraklarýndaki uygulamalarýnýn hukuki sonuçlarýna iliþkin danýþma görüþünü 19 Temmuz'da açýklayacaðýný kaydetti.
Yüksel, þöyle devam etti:
"Danýþma görüþünün önemi, BM'nin birincil yargý organý olan Uluslararasý Adalet Divaný tarafýndan ilgili soru veya soruna iliþkin uluslararasý hukuk kurallarýnýn nasýl uygulanmasý gerektiðine dair uluslararasý topluma yön veren bir içtihat ortaya koymasýdýr. Danýþma görüþünde, Filistin halkýnýn kendi kaderini tayin hakkýnýn sürekli olarak ihlal edilmesinin; Kudüs'ün demografik yapýsýný, karakterini ve statüsünü deðiþtirmeye yönelik eylemler de dahil olmak üzere 1967'den beri iþgal altýnda tutulan Filistin topraklarýnýn uzun süreli iþgal ve ilhak edilmesi ile yasa dýþý yerleþimin hukuki sonuçlarý ortaya konulacaktýr. Buna ilaveten, Ýsrail'in sürdürdüðü politika ve uygulamalarýn, devletler ve Birleþmiþ Milletler için doðurduðu hukuki sonuçlar da danýþma görüþünde ele alýnacaktýr."
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, "Tarihin doðru tarafýnda durmak isteyenlerin yapmasý gereken Filistin'i devlet olarak tanýmaktýr. Bugün itibarýyla Filistin'i devlet olarak tanýmayan bütün ülkeler, vakit geçirmeden bu doðru kararý almalýdýr. Hem bölgesel hem küresel barýþýn yolu, 1967 sýnýrlarýnda iki devletli çözümden geçmektedir. Hakkaniyetli, adaletli yaklaþým bunu gerektirmektedir." açýklamalarýný hatýrlatan Yüksel, danýþma görüþü sürecinde Türkiye'nin UAD'de 26 Þubat'ta yaptýðý sunumda, iþgalin derhal ve koþulsuz sona erdirilmesi zorunluluðunu vurguladýðýný belirtti.
Yüksel, Türkiye'nin UAD'de "Ýsrail'in Filistin'deki iþgaline son verilmesi ve 1967 sýnýrlarýnda baþkenti Kudüs olan egemen ve baðýmsýz bir Filistin devletinin kurulmasýný öngören kalýcý ve sürekli bir çözüme ulaþýlmasý" çaðrýsýný yinelediðini bildirdi.