SEÇÝM SÜRECÝ NASIL ÝÞLEYECEK?
26 Aðustos'ta erken seçim çaðrýsý yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'yle görüþen Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, AK Parti yetkili kurullarýyla da biraraya geldikten sonra erken seçim tarihini ilan etti. Erken seçim tarihinin açýklanmasýyla izlenecek süreç þöyle:
Erken seçime gidebilmek için anayasa deðiþikliði gerekmiyor, ama kararýn Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafýndan onaylanmasý þart. TBMM'de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor.
AK Parti, Meclis baþkaný dýþýnda 317 milletvekiline sahip. AK Parti ile MHP'nin toplam sandalye sayýsý ise 352. Dolayýsýyla iki partinin 'evet' demesi erken seçim önünde engel býrakmýyor. HDP ile CHP de erken seçime hazýr olduklarýný söyledi. Oylamada 'Hayýr' deseler dahi, MHP ile AK Parti'nin oylarý seçime gidilmesi için yeterli olacak.
Erken seçim kararý alýnmasýndan sonra propaganda ve seçim kurallarýný belirleyecek ve kampanyalar baþlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adaylarýn ilaný, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarýnýn belirlenmesi, oy pusulalarýnýn bastýrýlmasý hazýrlýðýna baþlýyor.
Yasa gereði Meclis seçim kararý aldýðý taktirde 'Seçim Hükümeti' kurulmasý gerekiyor. Anayasa'nýn 116'ncý madde gereðince seçimlerin yenilenmesine karar verildiðinde Bakanlar Kurulu çekilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararýnýn Resmi Gazete'de ilanýndan itibaren beþ gün içinde kurulacak.
Cumhurbaþkaný tarafýndan geçici Hükümet kurmak üzere bir Baþbakan atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, Ýçiþleri ve Ulaþtýrma bakanlarý teknokrat olacak. Hükümet kurmakla görevlendirilen Baþbakan adayýnýn hazýrlayacaðý Bakanlar Kurulu listesi Cumhurbaþkaný tarafýndan onaylanarak yeni Meclis toplanýncaya kadar kadar görevde kalacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güven oylamasý yapýlmayacak.