28 Şubat’ta ilk günden ‘Tanıdık’ itiraz
ABONE OL

28 Şubat postmodern darbe süreci dün resmen hakim karşısına çıktı. ‘Refahyol Hükümetini devirmeye iştirak’ suçlamasıyla 103 sanık hakkında açılan dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Sürecin kudretli generalleri ‘sanık’ olarak isimleri okundukça ayağa kalkıp ‘buradayım’ dedi. Davanın ilk gününde Ergenekon ve Balyoz davalarında sık sık tekrarlanan itirazlar dile getirildi. Balyoz davası hükümlüsü emekli Orgeneral Çetin Doğan “Bu belgeler fotokopi, bunlarla bizi suçlamayazsınız” derken, avukatlar da “Davaya askeri yargı bakmalı, Yüce Divan’da yargılanmalı” itirazlarında bulundu.

Sanık Çevik Bir ayağa kalk!

Dünkü ilk duruşmaya 37 tutuklu sanığın tamamı katılırken, tutuksuz sanıklardan davanın 1 numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile birlikte 6 sanık sağlık raporu sunarak duruşmaya mazeret bildirdi. Karadayı’nın mahkemeye 6 haftalık rapor sunduğu öğrenildi. İsim tespitiyle başlanan duruşmada, isimleri okunan sanıklar ayağa kalkarak veya oturdukları yerden ‘burada’ diye yanıt verdi. Davanın 2 numaralı sanığı emekli Orgeneral Çevik Bir, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal’ın ‘Sanık Çevik Bir!’ hitabına ayağa kalkarak ‘burada’ şeklinde yanıt verdi.

Evim, yazlığım ve arabam!

İki ayrı salonda görülen davada sanıklar ile müştekiler ayrı salonlara alındı. En ön sırada 2 numaralı sanık emekli Orgeneral Çevik Bir’in, davanın tek sivil sanığı eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile birlikte oturması dikkat çekti. Gürüz ile ara ara sohbet eden Bir’in, konuştukları sırada gülmesi gözlerden kaçmadı. Bir’in solunda Gürüz otururken sağında ise emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci oturdu. Çevik Bir ile Çetin Doğan’ın duruşma boyunca göz göze bile gelmemeleri dikkat çekti. Bir, kimlik tespiti sırasında “Evim, yazlığım ve arabam var. Arabam on yaşında” dedi.

Salonda gürültü eksik olmadı

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar isim tespiti sırasında salon içinde dolaşırken yakınları ve avukatlarıyla uzun sohbetlerde bulundu. Kimlik tespiti sırasında salonda gürültü olması nedeniyle Mahkeme Başkanı Köksal, ‘sissizlik’ uyarısı yapsa da sessizliği sağlamakta başarılı olamadı. İsim tespitinin ardından ara vermek isteyen Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, sanık avukatlarının talepte bulunmak istemesi üzerine bu konuda başarılı olamadı. Başkan Köksal’ın ara vermesine izin vermeyen avukatlar talepte bulunurken, davanın tutuklu sanığı Çetin Doğan da savunma yapmaya  başladı.

Davaya bakamazsınız!

Emekli Org. Karadayı’nın avukatı Erol Aras müvekkilinin suçlandığı dönemde Genelkurmay Başkanı olduğuna dikkati çekerek, görev suçundan Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini savundu. Bazı avukatlar da müvekkillerinin askeri mahkemede yargılanması gerektiğini, sivil mahkemenin bu kişileri yargılayamayacağını iddia etti. 

Doğan: Bu belgeler fotokopi

Bu sırada Balyoz davasında 20 yıl hapis cezası alan 28 Şubat sanığı Çetin Doğan ayağa kalkarak, “Az önce yeni deliller dediler. Yeni delil dediklerinin hepsi fotokopiden ibaret. Yargıtay Ceza Genel Kurulu fotokopi belgesinin aslı yoksa veya yetkili bir kişi tarafından onaylanmamışsa o belgenin geçersiz olduğuna karar vermiş” dedi.   Mahkeme Başkanı Köksal, “Daha savunmaya gelmedik” diye Doğan’ı uyarırken, sanık avukatları da ‘iddianame henüz okunmadı”‘ diye Doğan’ı ikaz etti. Doğan’la sanıklar arasında ara sıra münakaşalar yaşandığı da görüldü.