Ýstanbul 33. Aðýr Ceza Mahkemesince, Marmara Cezaevi karþýsýndaki salonda görülen davanýn duruþmasýnda, 7'si tutuklu 9 sanýk ile avukatlarý hazýr bulundu. Müþtekiler, avukatlarý ve izleyicilerin de katýldýðý duruþmaya, bazý müþtekiler bulunduklarý þehirlerdeki adliyelerden Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi (SEGBÝS) aracýlýðýyla baðlandý.
Kimlik tespitiyle baþlayan duruþmada mahkeme heyeti baþkaný, iddianamede sanýklara yöneltilen suçlamalarý hatýrlattý.
Duruþmada, tutuklu sanýklarýn savunmalarý alýndý.
Ýþletmedeki tadilat sýrasýnda metal iþlerini yapan tutuklu sanýk Çaðatay Altunel savunmasýnda, "Ramazan ayýndan bir hafta öncesine kadar mesleki camiadan tanýdýðým Kahraman Erdem'le bu iþletmenin iþleriyle ilgili görüþmede bulunduk. Kendisi teklifte bulundu, ben de kabul ettim." dedi.
Altunel, iþin yetiþmesi için iþletmeden baský kurulduðunu savunarak, kendilerinin de bitirmek için acele ettiklerini kaydetti.
Olay günü yangýný duyunca hýzla olay yerine gittiðini söyleyen Altunel, kendisine "taksirle ölüme sebep olma" suçu isnat edilse de ihmal ve tehlike oluþturabilecek bir durumunun söz konusu olmadýðýný öne sürdü.
Gece kulübündeki çalýþaný yabancý uyruklu olduðundan çalýþma kaydý yaptýramadýðýný belirten Altunel, iþ güvenliði için sorumluluklarýný yerine getiremediðini ancak çalýþanýnýn bazý haklarýný kayýt altýna almak için noterde taahhütname imzaladýðýný iddia etti.
Altunel, tahliyesini talep ederek, "Bu takdiriilahidir sizin de takdir ettiðiniz gibi. Affýnýza sýðýnýyorum." dedi.
Ýþletmedeki çalýþma sýrasýnda metal iþlerini yapan diðer tutuklu sanýk Kahraman Erdem, yaptýklarý iþin tadilat olmadýðýný, dekorasyon iþlemi yaptýklarýný ifade etti.
Olay öncesinde, gece kulübünde tadilat sýrasýnda küçük ama yanýcý bir maddenin gözlerine çarptýðýný belirten Erdem, bunu iþlem yaptýklarý bölgenin dýþýna çýkardýklarýný anlattý.
Erdem, olay anýnda gece kulübünün üst katýndaki ofiste teknik resimleri kontrol ettiðini, baðrýþý duyunca ofisten dýþarý çýkarak yangýný gördüðünü aktardý.
Pasaja çýkan kapýnýn kapalý olduðunu, sanýk Mehmet Menduh Ceylan'ýn ofisten anahtarý alýp gelerek kapýyý açtýðýný anlatan Erdem, kendilerinin de bu þekilde dýþarýya çýktýðýný belirtti.
Tutuklu sanýklardan Ýsmet Þen, iþletmede eskiden mesul müdürü olarak görev aldýðýný, olayýn meydana geldiði dönemde ise böyle bir görevi olmadýðýný savundu.
- "GÝTTÝÐÝMDE 5-6 KÝÞÝ VARDI"
Kulüpte muhasebe müdürü olarak görev yapan tutuklu sanýk Mehmet Menduh Ceylan ise savunmasýnda, olay günü 11.30 civarý iþ yerine gittiðini ancak içeride kimlerin olduðunu bilmediðini öne sürdü.
Ceylan, "Gittiðimde 5-6 kiþi vardý. Yangýnda dýþarý çýktýk, 29 kiþi deyince aklým gitti. Bizim bu kadar insanýn içeride olduðundan bilgimiz yoktu." ifadesini kullandý.
"Tadilatla ilgili izin alýndý mý?" sorusuna Ceylan, "Ýzinlerle Þahzade (Þekergümüþ) Bey ilgileniyordu. Ýzin alýp alýnmadýðýný bilmiyorum." yanýtýný verdi.
Tutuklu sanýklardan gece kulübü iþletmesinin sahibi Þahzade Þekergümüþ ise savunmasýnda, her yýl ramazanda dükkaný kapatýp bir ay boyunca tadilat yaptýklarýný dile getirdi.
Marttaki yerel seçimlerin arifesinde belediyeye tadilat izni almak için gittiðini söyleyen Þekergümüþ, kendisine seçim olduðu için kimsenin bununla uðraþmayacaðýnýn söylendiðini ve önceki iþletmelerinde yaptýðý tadilatlarda da evraklý bir izin almadýðýný öne sürdü.
Þekergümüþ, tadilat aþamasýnda kaynakçýlar, marangozlar ve alçýpancýlarýn olduðunu, bu sürede çok yoðun bir çalýþma yapýlmadýðýný dile getirdi.
Tadilat süresince kulüpte personel yoðunluðu olmadýðýný söyleyen Þekergümüþ, bu süreçte personelin kulübe gelmesini istemediðini, personelin bayrama 3-4 gün kala mekaný yerleþtirmek için geldiðini ve o zaman yoðunluk yaþandýðýný ifade etti.
Þekergümüþ, yangýn günü, personel þefinin garson ve barmenlerle kendi aralarýndaki gruptan o gün 11.00'de gelinmesi için mesaj attýðýný cezaevindeyken öðrendiðini belirtti.
"Tadilat için izin aldýnýz mý?" sorusu üzerine sanýk Þekergümüþ, "Tadilat için izin almadým. 1-2 kere Beþiktaþ Belediyesine gittim ancak kimseyle görüþemedim. Her sene izin almak için gidiyoruz. Bize bir yere baðýþ yaptýrýyorlar. Bu sene ne baðýþ ne izin oldu." diye yanýtladý.
Ýþletmelerinin bulunduðu ilçe belediyelerinin söylediði kurumlara baðýþ yaptýðýný belirten Þekergümüþ, bu baðýþlarý veznelere yatýrdýklarýný ifade etti.
- "ÝÞ GÜVENLÝÐÝNÝ BÝLE DAHA YENÝ YENÝ DUYUYORUM"
Kulüpte yangýn tatbikatý yapýlýp yapýlmadýðýna iliþkin soru üzerine Þekergümüþ, iþ güvenliðini bile daha yeni yeni duyduðunu söyledi.
Þekergümüþ, kulübün ruhsatý alýnýrken neden itfaiye raporu alýnmadýðýna dair soruya ise, "Sadece burada deðil, hemen hemen 37 yýldýr gece kulüplerinde çalýþýrým, hiçbir ruhsat devrinde yeni itfaiye raporu alýndýðýný ne gördüm, ne duydum." yanýtýný verdi.
Tadilat sýrasýnda, kulübün yakýnýndaki Beþiktaþ Zabýta Karakolluðundan iþletmeye bakýlýp bakýlmadýðý ya da apartman yönetiminden þikayet olup olmadýðýnýn sorulmasý üzerine Þekergümüþ, "Herhangi bir geliþ ya da þikayet olmadý." dedi.
Sanýk Þekergümüþ ayrýca "Tadilat boyunca Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi ya da Beþiktaþ Belediyesi sizi denetime geldi mi?" sorusuna karþýlýk, kimsenin denetime gelmediðini söyledi.
"Yangýn neden çýkmýþ olabilir?" sorusuna da Þekergümüþ, "Bence kaynakçýnýn kaynaða devam etmesi ve arkadaki bezlerin tutuþmasý olabilir. Alýnmamýþ önlemin ne olduðunu bilmiyorum." dedi.
- ARA KARAR
Sanýk savunmalarýnýn ardýndan ara kararýný açýklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanýklar Dursun Çelik ve Ýbrahim Bildirici'nin "yurt dýþýna çýkýþ yasaðý" ve "imza atmak" þeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliyesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, Ýsmet Þen, Þahzade Þekergümüþ, Çaðatay Altunel, Kahraman Erdem ve Mehmet Menduh Ceylan'ýn üzerlerine atýlý suçlarýn vasýf ve mahiyeti dolayýsýyla tutukluluk hallerinin devamýný kararlaþtýrdý.
Ýki tutuksuz sanýk hakkýndaki adli kontrol tedbirlerinin devamýna hükmeden heyet, ayrýca iþletme ruhsatý ve itfaiye raporlarýnýn ilgili kurumlardan istenmesine karar verdi.
Bir sonraki celse tanýklarýn dinlenilmesini kararlaþtýran heyet, duruþmayý 7-8 Ekim'e erteledi.