3 yüksek mahkemede de baþkanlýk seçimleri yapýlacak
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi Baþkaný Zühtü Arslan'ýn 20 Nisan'da, Yargýtay Baþkaný Mehmet Akarca'nýn 24 Mart'ta, Danýþtay Baþkaný Zeki Yiðit'in ise 7 Mayýs'ta görev süreleri doluyor.

Bu kapsamda, 3 yüksek mahkemede de baþkanlýk seçimleri için süreç iþleyecek.

Yüksek mahkemelerde yapýlacak seçimin ilki, yarýn Anayasa Mahkemesi'nde olacak.

Anayasa Mahkemesi'nde, Arslan'ýn görev süresinin dolacaðý 20 Nisan'dan 2 ay öncesi olan 20 Þubat'ta baþkanlýk seçimi süreci baþlamýþ, seçimin tarihi ise 21 Mart olarak belirlemiþti.

Görev süresinin dolmasý nedeniyle Arslan seçimde aday olamayacak ancak oy kullanabilecek. Yüksek Mahkemenin diðer üyeleri ise baþkan adayý olabilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda yapýlacak seçimde 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoðunluðu saðlayan aday, 4 yýllýðýna Anayasa Mahkemesi Baþkanlýðý görevini üstlenecek. Hiçbir üyenin yeterli çoðunluðu saðlayamamasý halinde ise seçimlere devam edilecek.

- YARGITAYDAKÝ SEÇÝM 25 MART'TA

Yargýtay Baþkanlýðý görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nýn 4 yýllýk görev süresi doluyor.

Bu kapsamda, Yüksek Mahkemenin 348 üyesi, 25 Mart'ta 4 yýllýðýna görev yapacak baþkaný belirlemek için sandýða gidecek.

Yargýtay üyelerinin her biri baþkan adayý olabilecek, seçilmek için adaylarýn, 348 üyenin salt çoðunluðunun oyunu almasý gerekecek.

Öte yandan, Yargýtay Baþkaný Akarca ile terör davalarýnýn temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargýtay 3. Ceza Dairesinin Baþkaný Muhsin Þentürk'ün adaylar arasýnda olduðu belirtiliyor.

- DANIÞTAYDA SEÇÝM SÜRECÝ NÝSAN'DA BAÞLIYOR

Danýþtay Baþkaný Zeki Yiðit ise 7 Mayýs 2020'de 4 yýllýðýna mevcut görevine seçilmiþti.

Yiðit'in görev süresinin dolacak olmasý nedeniyle Danýþtay'daki mevzuat gereði, 7 Mayýs 2024'ten 15 gün öncesi olan 23 Nisan'da baþkanlýk seçimi süreci baþlýyor.

Seçim süreci içinde Danýþtayýn 113 üyesi de baþkan adayý olabiliyor. Danýþtay Baþkaný seçilebilmek için üyelerin salt çoðunluðunun oyunun alýnmasý gerekiyor.