30 milyar dolara mal olacak! Samsun'da kenevir iþleyecek fabrika tanýtýldý
ABONE OL

Yapýmý büyük ölçüde tamamlanan ve 30 milyon dolara mal olacak fabrikanýn sosyal tesisinde gerçekleþen tanýtým programýna Havza Belediye Baþkaný Sebahattin Özdemir, Ondokuz Mayýs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Havza Ticaret ve Sanayi Odasý (TSO) Baþkaný Erkan Acar, aralarýnda Abdurrahman Dilipak'ýn da bulunduðu çok sayýda köþe yazarý ve sivil toplum kuruluþu temsilcileri ile çiftçiler katýldý.

Tam kapasite faaliyete geçtiðinde endüstriyel kenevir iþleme ve tekstil triko bölümlerinde 600'ün üzerinde kiþinin istihdam edileceði fabrikada kenevirden üretilen bazý ürünler de katýlýmcýlara tanýtýldý.

Programda konuþan Havza TSO Baþkaný Erkan Acar, "Kurtuluþ Savaþý'nýn baþladýðý ilçeden alternatif tarýmýn doðduðu ilçeye dönüþtük. Balkuv ailesine teþekkür ediyorum. Biz Atatürk'ün þehri, kaplýca þehri diyorduk. Þimdi Balkuv ailesi sayesinde tarým ve sanayi þehri de olacaðýz inþallah." dedi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise "Þu an kenevirle ilgili üniversitemizin yönettiði, yürüttüðü, patent aldýðý, ticarileþtirdiði yaklaþýk 32 proje var. Uður Balkuv bey, 'Keneviro' ismiyle sahaya girmesi ile geleceðe yönelik güçlü bir ümit doðurdu. Bu istihdam açýsýndan da böyle. Ýstihdamý sadece fabrikadaki iþçinin istihdamý olarak görmemek lazým. Ayný zamanda tarlada üretim yapan, taþýmasýný yapan, diðer yan sanayileri de dikkate alýndýðýnda totalde istihdama büyük katký saðladý." dedi.

Havza Belediye Baþkaný Sebahattin Özdemir de fabrikanýn Havza'ya kurulmasý aþamalarý hakkýnda bilgiler vererek, "Balkuv ailesine ilçem adýna, ilim adýna sonsuz teþekkürlerimi sunuyorum. Zor bir süreç atlattýk. Uður bey devleti ve milleti adýna kendini adamýþ bir babayiðit. Bu iþlerin hepsinin üstesinden geldi. Kenevir tarýmýna çiftçilerimizin mesafeli durmasý bizleri zorladý ilk baþlarda. Elimizden geldiði, nefesimiz yettiðince hep birlikte kenevirin bu kahramanýna yardýmcý olmaya çalýþacaðýz." þeklinde konuþtu.

"KENEVÝR ÇOK ÖNEMLÝ, MUCÝZE BÝR BÝTKÝ"

Keneviro Tarým Yönetim Kurulu Baþkaný Uður Balkuv, AA muhabirine, Kenevirin endüstriyel süreçleri ile ilgili Havza'da yatýrýmlar yaptýklarýný belirtti.

Balkuv, "Tarýmsal açýdan Samsun'un Havza ve Vezirköprü ilçeleri ile Amasya'nýn Suluova ilçesinde ve Kastamonu'da ekimler yaptýk. Kenevir çok önemli, mucize bir bitki. Dünyanýn ve ülkemizin tekrar ekosisteminin toparlamasýnda, tekrardan normale dönmesinde çok katký saðlayabilecek bir bitki. Oksijen deposu ve inanýlmaz oksijen veren, topraðý çok saðlýklý besleyen çok önemli bir bitki. Bunun ile ilgili çok ciddi tarýmsal süreçlere girdik. Geçen yýl 700 dekar, bu yýl 5 bin 200 dekar kenevir ektik. Bunlarýn hasatlarýný tamamladýk. Modern ve teknolojik makineler aldýk. Gerçekten çok ciddi bir süreç oluþturduk. Çiftçilerimiz ile güzel iliþkilerimiz var. Bölge bizlere destek oluyor. Tek arzumuz kamuoyunda kenevirin olumsuz algýdan kurtulmasý. Bu baþarýldýðý takdirde baþka yatýrýmcýlar da bu iþe girdikten sonra kenevir ülkemizde kamunun ve siyasetin desteði ile önemli bir yere gelecek." dedi.

Havza'da kurulan fabrikanýn 30 bin metrekare kapalý alana sahip olduðunu belirten Uður Balkuv, tesisle ilgili þu bilgileri verdi:

"39 bin metre kare alanda 30 bin metrekare kapalý alana sahip bir tesis kurduk. Hem tarýmsal süreçler ile ilgili hem de fabrika inþaatý, tesisat, teçhizat ve makineler olmak üzere toplamda yaklaþýk 30 milyon dolarlýk bir yatýrým yaptýk."

Konuþmalarýn ardýndan OMÜ Kenevir Araþtýrmalarý Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve Iðdýr Üniversitesi Katma Deðeri Yüksek Tarýmsal Ürünler Koordinatörü Prof. Dr. Ýbrahim Demirtaþ tarafýndan kenevir, kenevir tarýmý, kenevirin kullaným alanlarý hakkýnda bilgilendirme yapýldý.

Köþe yazarý Abdurrahman Dilipak da hayatýn devamý için kenevirin önemli bir bitki olduðunu ifade etti.

Program sonunda katýlýmcýlar, kurulumu devam eden fabrikada incelemelerde bulundu.

  • havza tekstil
  • kenevir fabrikasý
  • OSB projeleri
  • samsun