Genel Müdürlükten yapýlan yazýlý açýklamada, kahverengi kokarca ile mücadelenin bakanlýðýn ilgili genel müdürlükleri, il ve ilçe tarým müdürlükleri, sivil toplum kuruluþlarý ve üreticilerle tam bir iþbirliðiyle sýký bir þekilde yürütüldüðü belirtildi.
Bu kapsamda geçen yýl "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planý" hazýrlandýðý ve bu yýl kahverengi kokarca ile mücadelede seferberlik baþlatýldýðý anýmsatýlan açýklamada, söz konusu istilacý türün popülasyonunun fazla olduðu 35 il, 196 ilçede, 1272 teknik personelle çalýþmalar yapýldýðý anýmsatýldý.
Açýklamada, yaklaþýk 100 bin üreticiye, sektör temsilcilerine ve mücadeleyi kamuoyuna aktarmalarý için basýn mensuplarýna bilgilendirme yapýldýðýna iþaret edilerek, "Konuyla ilgili olarak eðitim filmleri hazýrlanmýþ, afiþ-liflet-broþür hazýrlanmýþ ve üreticilere daðýtýlmýþtýr. Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamýnda biyoteknik mücadele amaçlý tuzaklar ruhsatlandýrýlmýþ olup yaklaþýk 3 bin tuzak üreticilerimize il müdürlüklerimiz aracýlýðýyla daðýtýlmýþtýr. Daha çok kýþlak alanlarda mücadele yoðunlaþýlarak yaklaþýk 40 bin ev, depo ve ahýr ilaçlanmýþtýr." bilgisi paylaþýldý.
- "MÜCADELEYE ARA VERMEDEN DEVAM EDÝLECEK"
Biyolojik mücadele kapsamýnda söz konusu illerde kahverengi kokarcanýn doðal düþmaný olan yaklaþýk 200 bin samuray arýsýnýn doðaya salýndýðý aktarýlan açýklamada þunlar kaydedildi:
"Gelecek sezonda da mücadelemiz artarak devam edecektir. Bu kapsamda, yerel yönetimlerle iþbirliði içerisinde popülasyonun yoðun olduðu belirlenen yaklaþýk 140 bin ünitede ilaçlama yapýlacaktýr. Bölge genelinde enstitülerimiz tarafýndan geliþtirilen 300 bin samuray arýsý doðaya salýnacaktýr. Kahverengi kokarcayý bahane ederek üreticilerden daha düþük fiyata ürün almaya çalýþan tüccar ve manavlar hakkýnda ilgili bakanlýklarýmýzla gerekli çalýþmalar yürütülmektedir. Kahverengi kokarca mücadelesine yönelik çalýþmalara hasat sonrasýnda da ara vermeden devam edilecektir. Bu süreçte üreticilerimizin il, ilçe müdürlüklerimizce yapýlan uyarýlarý takip etmeleri önem arz etmektedir."