300 milyon litre akaryakýtý piyasaya usulsüz sevk eden firmalara operasyon
ABONE OL

Muþ, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, bakanlýða baðlý Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüðü bünyesinde görev yapan Akaryakýt Özel Ekibi tarafýndan sahte fatura yoluyla akaryakýt kaçakçýlýðý yaptýðý tespit edilen daðýtým þirketleri ve bayilere yönelik operasyon baþlatýldýðýný söyledi.

Operasyon kapsamýnda faaliyetleri riskli olan daðýtým þirketleri ve bayilerin belirlendiðini bildiren Muþ, 42 ilde düzenlenen operasyona konu 784 þirkette ekiplerce denetim yapýldýðýný belirtti. Muþ, denetimlerde elde edilen belgelere yönelik inceleme ve araþtýrmalar sonucunda bazý akaryakýt daðýtým þirketleri tarafýndan bayiler aracýlýðýyla piyasaya bir yýl içinde 10 milyar liranýn üzerinde sahte fatura sürüldüðünün belirlendiðini dile getirdi.

- "YASALMIÞ GÝBÝ GÖSTERÝP USULSÜZLÜÐÜ GÝZLEDÝLER"

Muþ, düzenlenen sahte faturalar nedeniyle devletin KDV ve gelir veya kurumlar vergisi yönünden 4 milyar liranýn üzerinde zarara uðratýldýðýnýn tespit edildiðine dikkati çekerek þöyle devam etti:

"Ayrýca çalýþmalara konu 17 akaryakýt daðýtým þirketi ve 20 farklý ilde faaliyet gösteren 98 akaryakýt istasyonunun usulsüz þekilde piyasaya 300 milyon litre akaryakýt sevk ettikleri, bu akaryakýtýn yasal koþullarda faaliyet yürütüldüðünde kar elde edilemeyecek kadar düþük fiyatlardan ve piyasa rayiç bedelinin çok altýnda piyasaya sürüldüðü belirlenmiþtir. Yapýlan operasyonda, daðýtým þirketlerinin bayilerince daðýtýcýlarýndan alýnan akaryakýtýn faturalarýnýn, ödeyecekleri vergileri düþük göstermek için fatura temin etmek isteyen firmalar adýna düzenlendiði, akaryakýtýn ise diðer bazý daðýtým þirketlerine veya bunlarýn bayilerine faturasýz olarak satýldýðý anlaþýlmýþtýr. Bu akaryakýtý faturasýz alan daðýtýcýlar veya bayilerin ise sahte fatura düzenlemek amacýyla faaliyet yürüten diðer firmalardan temin ettikleri faturalarý kullanarak faturasýz akaryakýtýn sevk ve satýþý yasalmýþ gibi göstermek suretiyle akaryakýtý piyasaya sürdükleri tespit edilmiþtir. Böylelikle faaliyetler yasalmýþ gibi gösterilip yapýlan usulsüzlüklerin gizlendiði anlaþýlmýþtýr. "

Akaryakýt Özel Ekibince yürütülen ve 2021 yýlý içinde gerçekleþtirilen operasyonlar kapsamýnda 213 sayýlý Vergi Usul Kanunu ve 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanunu'na aykýrý faaliyet yürüten 21 akaryakýt daðýtým þirketi, 240 bayi ve 523 nihai tüketici olmak üzere 784 firma hakkýnda yasal iþlem baþlatýldýðýný ifade eden Muþ, sürece iliþkin raporlarý tamamlayarak gereðinin yapýlmasý için Vergi Denetim Kurulu ve EPDK gibi ilgili kurum ve kuruluþlara ilettiklerini söyledi.

Bakan Muþ, her türlü kaçakçýlýk faaliyetiyle mücadelenin kesintisiz süreceðini vurgulayarak, "TBMM'de AK Parti Grup Baþkan Vekilliði yaptýðým dönemde milletvekili arkadaþlarýmýzla birlikte yasalaþtýrdýðýmýz 7318 sayýlý Vergi Usul Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun uyarýnca akaryakýt kaçakçýlýðýyla mücadelemiz daha güçlü ve kararlý þekilde devam edecektir." dedi.