4 anlaþmaya imza atýldý! Baþkan Erdoðan: Ýþbirliðimizi ilerletme irademizi teyit ettik
ABONE OL
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve Arnavutluk Baþbakaný Edi Rama huzurunda, ortak basýn toplantýsý öncesinde iki ülke arasýnda anlaþmalar imzalandý.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasýnda Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Kurulmasýyla Tesis Edilen Stratejik Ortaklýðýn Derinleþtirilmesi Konusunda Ortak Bildiri'ye Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Arnavutluk Baþbakaný Rama imza attý.

Türkiye Cumhuriyeti Tarým ve Orman Bakanlýðý ile Arnavutluk Cumhuriyeti Tarým ve Kýrsal Kalkýnma Bakanlýðý Arasýnda Devlet Destekli Tarým Sigortalarý Alanýnda Ýþbirliði Konusunda Niyet Beyaný'ný da Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý ile Arnavutluk Tarým ve Kýrsal Kalkýnma Bakaný Anila Denaj imzaladý.

Türkiye ile Arnavutluk Arasýnda Halkla Ýliþkiler ve Ýletiþim Alanýnda Ýþbirliðine Ýliþkin Mutabakat Zaptý'ný Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Prof. Dr. Fahrettin Altun ve Arnavutluk Cumhuriyeti Medya ve Enformasyon Ajansý Genel Müdürü Alteo Hysi imza altýna aldý.

Arnavutluk Cumhuriyeti Eðitim ve Spor Bakanlýðý ile Türkiye Cumhuriyeti Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðý Arasýnda Ýstanbul Teknik Üniversitesi'nin Arnavutluk'ta Akademik Þube ve Programlar Açmasýna Ýliþkin Protokol ise Yükseköðretim Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar ve Arnavutluk Cumhuriyeti Eðitim ve Spor Bakaný Ogerta Manastirliu tarafýndan imzalandý.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN, ARNAVUTLUK BAÞBAKANI RAMA ÝLE ORTAK BASIN TOPLANTISINDA KONUÞTU:

Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Arnavutluk Baþbakaný Edi Rama, Baþbakanlýk'ta baþ baþa görüþme, Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Ýkinci Toplantýsý ile anlaþmalarýn imza töreninin ardýndan ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi Ýkinci Toplantýsý için geldikleri dost ve kardeþ ülke Arnavutluk'ta bulunmanýn bahtiyarlýðýný yaþadýðýný söyleyen Erdoðan, "Bildiðiniz üzere geçtiðimiz sene, Arnavutluk'ta diplomatik iliþkilerimizin tesisinin 100'üncü yýl dönümünü idrak ettik. Tarihi baðlar ve kültürel yakýnlýktan güç aldýðýmýz Arnavutluk'la dostane iliþkilerimiz esasen bir asrýn çok daha ötesine uzanýyor." ifadelerini kullandý.

Bu tarihi, beþeri ve kültürel temel üzerine 2021'de inþa edilen stratejik ortaklýðý bugünkü istiþarelerle daha da derinleþtirdiklerini belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, Þubat 2023'te Ankara'da düzenlenen ilk konsey toplantýsýnda belirlenen iþbirliði alanlarý üzerinde ayrýntýlý görüþ alýþveriþinde bulunduklarýný aktardý.

Ýmzalanan ortak bildiri ile konseyin çeþitli alanlarda geliþtirilmesi ve derinleþtirilmesi yönündeki kararlýlýðý vurguladýklarýný bildiren Erdoðan, þöyle devam etti:

"Tarým, yükseköðretim ile halkla iliþkiler ve iletiþim alanlarýnda az önce imzaladýðýmýz üç anlaþmayla iþbirliðimizi ilerletme irademizi teyit etmiþ olduk. Ticaret ve yatýrým alanlarýndaki giriþimlerimizi, halklarýmýzýn refahýný artýracak adýmlar olarak görüyoruz. Bu çerçevede, ticaret hacmimizi ilk aþamada 2 milyar dolar düzeyine çýkarmak için müþterek çabalarýmýzý sürdürüyoruz. Görüþmelerimizde karþýlýklý yatýrýmlarýmýzý günümüz koþullarýnda avantaj saðlayacak yenilikçi sektörleri içerecek þekilde çeþitlendirme konusunda mutabýk kaldýk. Saðlýk alanýndaki güçlü iþbirliðimizi de 2021'de rekor sürede inþa ettiðimiz Fier Dostluk Hastanesi'nin ortak iþletmesiyle sürdüreceðiz.

Stratejik ortaðýmýz ve NATO müttefikimiz Arnavutluk'un silahlý kuvvetlerinin askeri teçhizat ve eðitim alanlarýndaki ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý noktasýnda da gereken desteði vereceðiz. Deðerli dostum Baþbakan Sayýn Rama'yla FETÖ baþta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusunu da ele aldýk. Ýnþallah bugün aldýðýmýz kararlar suretiyle terör örgütleriyle mücadelemize etkin þekilde devam edeceðiz. Sayýn Baþbakan ile küresel ve bölgesel meseleler hakkýnda da fikir teatisinde bulunduk. Arnavutluk'un gerek bölgemizde gerek uluslararasý alanda barýþ ve istikrarýn tesisine yönelik çabalarýný takdirle takip ediyoruz. Gazze baþta olmak üzere iþgal edilmiþ Filistin topraklarýndaki ve Lübnan'daki Ýsrail mezalimi görüþmemizin öncelikli gündem maddeleri arasýnda yer aldý."

- "GAZZE'DE BÝR YILDIR DEVAM EDEN SOYKIRIM TÜM ÝNSANLIÐIN ORTAK UTANCIDIR"

Netanyahu hükümetinin, bölgesel kapsamýnýn ötesinde artýk küresel düzeni tehdit eder hale gelen saldýrganlýklarý hakkýndaki görüþlerini de paylaþtýðýný belirten Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Gazze'de bir yýldýr devam eden soykýrým tüm insanlýðýn ortak utancýdýr. Bu nedenle acilen kalýcý ateþkesin saðlanmasý, insani yardýmlarýn ulaþtýrýlmasý ve Ýsrail üzerinde gerekli baskýnýn oluþturulmasý için uluslararasý toplum olarak elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor. Bu konuda Arnavutluk'un da üzerine düþeni yerine getireceðine samimiyetle inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Arnavutluk Baþbakaný Rama ile birlikte Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Diyanet Vakfýnýn desteðiyle Türk halkýnýn Arnavutluk'taki Müslüman kardeþlerine hediyesi olan Namazgah Camisi'nin açýlýþýný gerçekleþtireceklerini anýmsatan Erdoðan, emeði geçenlere teþekkür etti.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Balkanlar'ýn en büyük camisi olan bu güzide eser, Ýslam'ýn yüce deðerleri olan barýþ ve birlik duygusunun yeþereceði bir ibadethane olacaktýr." dedi.

Baþbakan Rama baþta olmak üzere tüm Arnavut halkýna samimi misafirperverlikleri için tekrar teþekkür eden Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Deðiþik alanlarda, askeri, siyasi, ekonomik, ticari bütün bunlarýn yanýnda turizme yönelik attýðýmýz ve atacaðýmýz adýmlarla istiþarelerimizin ve aldýðýmýz kararlarýn hayýrlara vesile olmasýný diliyorum." diye konuþtu.