Kilis yakýnlarýna düþen roket... MSB Kaynaklarý: Gerekli tedbirleri alýyoruz
ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý (MSB) Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, bakanlýkta düzenlediði basýn bilgilendirme toplantýsýnda, Bakanlýðýn tüm birlik ve kurumlarýyla, devletin bekasý, ülkenin savunma ve güvenliði için çalýþmalarýna azim ve kararlýlýkla devam ettiðini söyledi.

Aktürk, tehditleri sýnýrlarýn ötesinden baþlamak üzere bertaraf etmeyi öngören terörle mücadele kapsamýndaki operasyonlarýn kararlýlýkla sürdürüldüðünü belirterek, "Son bir haftada 45 terörist etkisiz hale getirilmiþ, 1 Ocak'tan bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayýsý, 2 bin 194 olmuþtur. Yine, bu hafta içerisinde Irak'ýn kuzeyindeki barýnma alanlarýndan kaçan 2 PKK'lý terörist daha Habur'daki hudut karakolumuza teslim olmuþtur." dedi.

- PENÇE KÝLÝT'TE SON DURUM

Türk Silahlý Kuvvetlerinin terör yuvalarýna kilit vurmaya devam ettiðini ifade eden Aktürk, Mehmetçiðin, Irak'ýn kuzeyindeki Pençe-Kilit operasyon bölgesinde tespit ettiði teröristlerin kullandýðý maðara ve sýðýnaklarda ve devam eden arama tarama faaliyetlerinde çok sayýda silah, mühimmat, yaþam ve ilk yardým malzemesini ele geçirdiðini aktardý.

Aktürk, Pençe-Kilit Harekatý'nýn büyük bir azim ve kararlýlýkla devam ettiðine vurgu yaparak, þunlarý kaydetti:

"Bugüne kadar toplam 3 bin 94 mayýn ve EYP imha edilmiþ, 1256 maðara ve sýðýnak kullanýlamaz hale getirilmiþ, 937'si aðýr silah olmak üzere 2 bin 333 muhtelif silah ve bu silahlara ait 881 bin 445 mühimmat ele geçirilmiþtir. Kaynaðýnda, sürekli ve kapsamlý icra esaslarýyla gerçekleþtirdiðimiz Pençe-Kilit Harekatý ile terör örgütünün eylem ve hareket kapasitesinin sýfýrlanmasý için gözümüzün deðmediði, ayaðýmýzýn basmadýðý yer býrakmayacak þekilde faaliyetlerimize devam ediyor, Irak'ýn kuzeyindeki güvenlik kilidini alan hakimiyetini geniþleterek adým adým kapatýyoruz."

- 82 BÝN 307 KÝÞÝNÝN SINIRDAN YASA DIÞI GEÇÝÞÝ ÖNLENDÝ

Tuðamiral Aktürk, hudutlarýn Cumhuriyet tarihinin en yoðun tedbirleri ve tesis edilen kademeli güvenlik sistemiyle uluslararasý standartlarda korunduðuna iþaret ederek, "Son bir haftada yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþan 194 þahýs yakalanmýþtýr. Yakalanan þahýslardan 10'u terör örgütü mensubudur. 1505 þahýs ise hududu geçemeden engellenmiþtir. Böylelikle, 1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarýmýzdan yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþýrken yakalananlarýn sayýsý 11 bin 873'e yükselmiþtir. Hududu geçemeden engellenen kiþi sayýsý da 82 bin 307 olmuþtur." ifadelerini kullandý.

Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna ait insansýz hava aracýyla, 13 Ekim'de gerçekleþtirilen keþif ve gözetleme faaliyeti esnasýnda, Yunanistan'a ait sahil güvenlik botunun Rodos Adasý'nýn kuzeyinde düzensiz göçmenleri taþýyan iki botu býraktýðýnýn tespit edildiðini hatýrlatan Aktürk, Sahil Güvenlik Komutanlýðýnýn bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarýlmasýnýn saðlandýðýný aktardý.

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Aktürk, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in, bugün, Brüksel'de bulunan NATO Karargahýnda, DEAÞ'la Mücadele Uluslararasý Koalisyonunun teþkil edilmesinin 10'uncu yýl dönümü vesilesiyle düzenlenen özel oturuma ve NATO Savunma Bakanlarý Toplantýsý'na katýldýðýný söyledi.

Söz konusu toplantýlar çerçevesinde Bakan Güler'in mevkidaþlarýyla ikili görüþmeler yapmasýnýn da planlandýðý bilgisini veren Aktürk, ayrýca Türkiye ile Yunanistan arasýndaki "Güven Artýrýcý Önlemler 2024 Yýlý Uygulama Planý" kapsamýnda Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlýðýndan bir heyetin 10-11 Ekim tarihlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlýðýný ziyaret ettiðini bildirdi.

Aktürk, Ýsrail'in, Gazze'de, Batý Þeria'da ve ardýndan Lübnan'da uluslararasý hukuku hiçe sayarak saldýrýlarýna, katliamlarýna, sivil halký hedef almaya ve bölgeyi felakete sürüklemeye devam ettiðini belirterek þunlarý kaydetti:

"Ýsrail'in Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne ateþ açmasý ve görevli personelin yaralanmasýna sebebiyet vermesi uluslararasý hukukun açýk bir ihlalidir. Uluslararasý barýþ gücüne yapýlan saldýrýlarýn cezasýz kalmasý, Birleþmiþ Milletler sistemine olan güveni daha da zedeleyecek ve Güvenlik Konseyi'nin uluslararasý barýþý koruma görevini etkin bir þekilde ifa etmesini güçleþtirecektir. Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne personel katkýsýnda bulunan bir ülke olarak gerekli soruþturmanýn bir an önce yapýlmasý ve sorumlularýn cezalandýrýlmasýný bekliyoruz. Ülkemiz, bölgemizde barýþ ve istikrarýn tesisi adýna gereken tüm desteði vermeyi sürdürecektir."

- EÐÝTÝM VE TATBÝKATLAR

Tuðamiral Aktürk, TSK'nýn eðitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralýksýz devam ettiðine vurgu yaparak, þöyle devam etti:

"Bu kapsamda, 18-27 Ekim tarihleri arasýnda Macaristan'da Brave Warrior Fiili Arazi, 22-31 Ekim tarihleri arasýnda Norveç'te Steadfast Duel tatbikatlarý ile Karadeniz, Ege Denizi ile Akdeniz'de Deniz Kuvvetlerimizin harekata hazýrlýk eðitimlerinin icrasý, sevk ve idare etkinliðinin gözlenmesi, müþterek çalýþabilirliðin geliþtirilmesi amacýyla 21-25 Ekim tarihleri arasýnda DENÝZKURDU-1 tatbikatýnýn gerçekleþtirilmesi planlanmaktadýr. Fiili silah atýþlarý ile insansýz hava hedefine istinaden güdümlü mermi atýþlarýnýn da icra edileceði DENÝZKURDU-1 tatbikatýnda, Deniz Kuvvetlerimizin yaný sýra Kara ve Hava Kuvvetlerimiz ile Sahil Güvenlik Komutanlýðýndan müteþekkil toplam 92 su üstü gemisi, 7 denizaltý, 15 uçak, 14 helikopter ve 22 insansýz hava aracý yer alacaktýr. Söz konusu tatbikatýn fiili silah eðitimleri 21-23 Ekim tarihleri arasýnda icra edilecektir."

Ýsrail'in devam eden saldýrýlarý nedeniyle Lübnan'da bulunan vatandaþlarý tahliye etmek ve insani yardým malzemelerini Lübnan halkýna ulaþtýrmak maksadýyla, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn direktifleriyle TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR gemilerinin görevlendirildiðini hatýrlatan Aktürk, "Gemilerimiz, 300 ton insani yardým malzemesini dost ve kardeþ Lübnan'a teslim etmiþ, 10 Ekim'de Mersin'e ulaþarak vatandaþlarýmýzý güvenle tahliye etmiþtir." diye konuþtu.

- SAVUNMA SANAYÝÝ

Tuðamiral Aktürk, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle Türk Silahlý Kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerinin artýrýlmasýna yönelik faaliyetlere devam edildiðini söyledi.

Cumhurbaþkanlýðý himayelerinde 22-26 Ekim tarihleri arasýnda Ýstanbul'da gerçekleþtirilecek SAHA EXPO Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayi Fuarý'nda, Bakanlýða ve baðlý kuruluþlarýn ürün ve projelerinin de sergileneceðini aktaran Aktürk, "Bu kapsamda ayrýca, Deniz Kuvvetlerimize ait TCG ÝSTANBUL ve TCG SANCAKTAR gemilerimiz Sarayburnu'nda halkýmýzýn ziyaretine açýlacaktýr." dedi.

Aktürk, personel ve askeri öðrenci temin faaliyetlerinin de planlandýðý þekilde devam ettiðine dikkati çekerek, 2 Ekim'de baþlayan Kuvvet Komutanlýklarý ve Milli Savunma Üniversitesinde görevlendirilmek üzere 2024 yýlý muvazzaf subay adayý temin baþvurularýnýn
20 Ekim'de sona ereceðini hatýrlattý.

Tuðamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlý Kuvvetlerinin, ülkenin bekasýna yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye devam edeceðini, Türkiye'nin savunma ve güvenliði için var gücüyle çalýþmaya, üstlenmiþ olduðu tüm görevleri, bugüne kadar olduðu gibi, bundan sonra da baþarýyla yerine getirmeye devam edeceðini kaydetti.

BAKANLIK KAYNAKLARINDAN AÇIKLAMA

Bakanlýk kaynaklarý, basýn bilgilendirme toplantýsý sonrasýnda gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Dün akþam saatlerinde Kilis yakýnlarýna düþen roket ile ilgili çýkan haberler hakkýndaki sorularý yanýtlayan kaynaklar, "Suriye sahasý hareketliliðin arttýðý hassas bir dönemden geçmektedir. Dün akþam saatlerinde, 2 grup arasýnda çýkan çatýþmada 1 roket Kilis'in 12 kilometre güneydoðusundaki hudut karakolumuzun sorumluluk alaný içerisindeki araziye düþmüþtür. Sahadaki güçlerin faaliyetlerini ve harekat bölgelerimize yönelik tehditleri hassasiyetle takip ediyor, gerekli tedbirleri alýyoruz." ifadelerini kullandý.

- EUROFÝGHTER TYPHOON VE F-16 TEDARÝKÝ

Kaynaklar, Eurofighter Typhoon ve F-16 Viper savaþ uçaklarýnýn temin ve tedarik sürecindeki çalýþmalarýn ne durumda olduðuna iliþkin soru üzerine, þunlarý kaydetti:

"Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarý doðrultusunda, geliþmiþ teknoloji ile donatýlmýþ modern savaþ uçaklarýnýn envantere katýlmasý ve envanterin çeþitlendirilmesi hedeflerimize uygun olarak çalýþýyoruz. Sayýn Bakanýmýzýn ifade ettiði gibi 40 adet F-16 Viper temininin yaný sýra Eurofighter Typhoon tedariki ile ilgili de çalýþmalarýmýz devam ediyor. Ancak bizim için esas olan eðitim ve muharip olarak kullanacaðýmýz HÜRJET ve 5'inci nesil milli muharip uçaðýmýz olan KAAN. F-16 tedarikine iliþkin, geçtiðimiz aylarda sözleþme imzalandý, bir takvim belirlendi ve süreç planlanan þekilde devam ediyor. Eurofighter Typhoon uçaðýnýn tedarikine yönelik ise teknik seviyedeki çalýþmalara devam edilmektedir. Yapýlan çalýþmalar süreci hýzlandýrmak amacýyla gerçekleþtirilmektedir. Bu çalýþmalarda herhangi bir þart gündeme gelmemiþtir."

- ÝSRAÝL'ÝN BM LÜBNAN GEÇÝCÝ BARIÞ GÜCÜ'NE SALDIRISI

Milli Savunma Bakanlýðý kaynaklarý, Ýsrail'in Birleþmiþ Milletler Geçici Barýþ Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldýrýsý ve orada görev yapan personelin durumuyla ilgili sorulara, "Ýsrail tarafýndan Lübnan'a yapýlan saldýrýlarda UNIFIL yerleþkesi de hedef alýnmýþtýr. Ýsrail'in UNIFIL'e yönelik saldýrýlarýný bir kez daha kýnýyoruz. UNIFIL karargahýnda görev yapan 5 personelimizin durumu iyi olup, Beyrut Büyükelçiliðimiz ve Ataþeliðimiz kendileri ile sürekli irtibat halindedir. Bölgemizde barýþýn tesisi için uluslararasý hukuk çerçevesindeki tüm giriþimlere destek vermeyi sürdüreceðiz." yanýtýný verdi.