4B sözleþmeli personel maaþlarý 2022! 4B sözleþmeli personel nedir?
ABONE OL

4B sözleþmeli personel, kamu kurumlarýnýn alýmlarýnda baþvuru þartlarý arasýnda yer alan statülerden birisidir. Devlet memurlarý yasasýna göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrý kategoride çalýþan bulunur. 4b sözleþmeli personel kadrosuna ilk defa girecek olan bir kiþi KPSS'ye girerek mesleðe baþlayabilir. Peki 4B sözleþmeli personel nedir? Ýþte 4B sözleþmeli personel maaþlarý 2022

4b SÖZLEÞMELÝ PERSONEL NEDÝR?

4-B Sözleþmeli personel: Kamu kurumlarýnda yýllýk sözleþme ile çalýþtýrýlmasýna karar verilen ve iþçi sayýlmayan kamu görevlileri olmaktadýr.

BAÐ-KUR olarak bilinir. Kariyer ve meslek guruplarý kategorileri haricinde çalýþan kesim 4a gurubu çalýþanlarýdýr. Hemþire, mühendis, teknisyen, saðlýk memuru, koruma, güvenlik kadrolarý 4b gurubudur. 4b kadro guruplarýna ilk defa girecek olan bir kiþi KPSS'ye girerek mesleðe baþlayabilir.

Türkiye'de mesleklerini icra eden vatandaþlar sosyal güvencelerden faydalanabilmeleri ve belirli þartlar tamamlandýðýnda emekli olabilmeleri için devletin oluþturduðu SGK sistemine ihtiyaç duyar. Mesleklerini icra eden vatandaþlarýn Sosyal Güvenlik Kurumu'na baðlý olan çeþitli kurumlarda çalýþmalýdýrlar. Devlet memurlarý yasasýna göre 4A, 4B, 4C ve 4D olmak üzere dört ayrý kategoride çalýþan bulunur.

4B KADRO STATÜSÜ NEDIR?

Kanunun deðiþmesiyle 4B kadro statüsü, kariyer meslek sahibi kiþileri ilgilendirir. Kariyer meslek grubuna sahip kiþiler olarak nitelendirdiðimiz ise; hemþire, mühendis, bekçi gibi mesleklere sahip vatandaþlarý kapsar. 4B kadro, bu mesleklere ek olarak taþerondan kadrolu sürece geçiþte de sürekli gündeme gelir. Sizin için yukarýda sýralamýþ olduðumuz kariyer mesleklerine sahip kiþiler ÖSYM'nin hazýrladýðý KPSS sýnavýna girerler. ÖSYM'nin yayýnladýðý tercih kýlavuzuna ve KPSS'den aldýklarý puana göre tercih yaparlar. Tercih sonucunda yerleþtirilen kiþiler 4B kadrosuna dahil olmuþ olurlar.

4B'liler devletin ihtiyacýna baðlý olarak 12 aylýk sözleþme ile alýnýr. Her yýl sözleþmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalýþma koþullarý 4A'lýlarla ayný olmasýna raðmen özlük haklarý itibarýyla 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bulunuyorlar.

4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öðretmen, doktor, mühendis, hemþire, teknisyen, veznedar ile diyanet iþleri baþkanlýðýna baðlý vaiz, kuran öðreticisi ve imam gibi çalýþanlar oluyor. 4B'liler yenilenen kanuna baðlý olarak bu meslek gruplarýna baðlý vatandaþlarý kapsar.

SÖZLEÞMELÝ PERSONEL NEDÝR?

Kamu kuruluþlarýnda çalýþtýrýlan ikinci tip kamu görevlileri sözleþmeli personeldir. Sözleþmeli personelin atanmalarý, terfi, maaþlarýna iliþkin temel kurallar, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunun 4/B maddesinde düzenlenmiþtir. Ayrýca çeþitli kamu kurumlarda kendi özel yasalarýnda sözleþmeli personelini düzenleyebilmektedir. (Sözleþmeli subay, astsubay, erbaþ, uzman çavuþ vs)

Sözleþmeli personel; yýllýk program, kalkýnma planý, iþ programlarýnda yer alan önemli projelerin hazýrlanmasý, gerçekleþtirilmesi, iþletilmesi ayný zamanda iþbirliði için þart olan, zaruri hallere münhasýr olmak üzere özel meslek bilgisiyle ihtisasýna ihtiyaç gösteren geçici iþlerde çalýþtýrýlýr.

Özel bir mesleki bilgiye ihtiyaç duyulduðu takdirde veya yýllýk planlar içinde geçici olarak iþlerde görevlendirilmek üzere ilgili kurumlarýn teklifi ile Devlet Personel Baþkanlýðý'nýn da görüþleri alýnýp sözleþme yapýlmak kaydýyla geçici olarak çalýþtýrýlan kamu hizmetlisine sözleþmeli personel denmektedir.

4B SÖZLEÞMELÝ PERSONEL MAAÞLARI 2022

4b sözleþmeli Büro personeli (lisans) 6.326,06 TL

4b sözleþmeli Çocuk Geliþimcisi (lisans) 7.255,65 TL

4b sözleþmeli Destek personeli (lise ) 5.572,00 TL

4b sözleþmeli Din görevlisi 6.453,00 TL

4b sözleþmeli diyetisyen ( lisans) 7.460,00 TL

4b sözleþmeli ebe( lisans) 7.460,00 TL

4b sözleþmeli hemþire ( lisans) 7.460,00 TL

4b sözleþmeli idari Büro pers.(lisans) 6.116,59 TL

4b sözleþmeli Ýnfaz koruma pers.(lisans) 6.358,54 TL

4b sözleþmeli mühendis ( lisans) 9.866,00 TL

4b sözleþmeli öðretmen ( lisans) 7.089,35 TL

4b sözleþmeli tekniker ( ön lisans) 7.113,15 TL

4b sözleþmeli teknisyen ( lise ) 6.348,08 TL

4A, 4B, 4C NEDÝR? KÝMLERÝ KAPSAR?

4a: SSK'ya pirim ödemesi yapan kiþileri kapsar. Bu da bir iþ yerinde sözleþmeli olarak çalýþan kiþilerin çalýþma alanlarýný ifade eder. 4a sistemi 5510 sayýlý yasa kapsamýnda Sosyal Güvenlik Kurumu altýnda yer alýr.

4b: Eski adý ile BAÐ-KUR olarak bilinir. Kariyer ve meslek guruplarý kategorileri haricinde çalýþan kesim 4a gurubu çalýþanlarýdýr. Örnek verilmek gerekirse, hemþire, mühendis, teknisyen, saðlýk memuru, koruma, güvenlik kadrolarý 4b gurubudur. 4b kadro guruplarýna ilk defa girecek olan bir kiþi KPSS'ye girerek mesleðe baþlayabilir.

4c: Eski tanýmda Emekli Sandýðýna baðlý çalýþanlar þuan 4c'de yer alýrlar. Diðer bir ifade ile 1 yýlýn altýnda süre ile veya mevsimlik hizmet þartlarýnda çalýþan kiþiler, Devlet Maliye Bakanlýðý'nýn ortak görüþünde Bakanlar Kurulunca karar verilen görevde, belirli bir adet ve ücret sýnýrýndaki sözleþme ile çalýþtýrýlanlar, 4c'ye dahil olurlar.

Emekli olan herkesin isimleri 4a, 4b, 4c sigortalý kiþiler listesinde ve bu sigorta sistemlerinin birinin içinde mutlaka yer alýr. Bu kapsamda 4a,4b,4c sistemlerinin tümü Türkiye'de çalýþan vatandaþlarýn sosyal güvencelerden faydalanarak emeklilik þartlarýný tamamlamalarý halinde, emekli maaþý alabilmelerini saðlayan yapýlardýr.

  • 4b sözleþmeli personel
  • kadro
  • statü
  • maaþ
  • memur