5.9 büyüklüðündeki depremle ilgili çarpýcý tespit: Haritada görünmeyen fayda meydana geldi
ABONE OL

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEU) Afet Uygulama ve Araþtýrma Merkezi'nin kurucusu, Geomatik Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Þenol Hakan Kutoðlu, 28 Ocak'ta yaptýðý açýklamada, 8 Ocak ve 25 Ocak'ta Malatya'da meydana gelen 2 ayrý depremin, bilinen fay hatlarý haritasýnýn dýþýnda bilinmeyen bir fayda meydana geldiðini belirterek, fayýn yeni depremler üretebileceðini belirtmiþ ve haritalarýn güncellenmesi gerektiðini söylemiþti.

'BÝLÝNMEYEN, HARÝTALARA ÝÞLENMEMÝÞ FAY ÜZERÝNE MEYDANA GELMÝÞ'

Dün Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüðündeki depremin ocak ayýndaki depremlerle ayný hat üzerinde olduðunu ifade eden Prof. Dr. Kutoðlu, "6 Þubat depremi yaklaþýk 500 kilometrelik fay segmentini kýrmýþtý. Antakya'nýn güneyine ve Malatya'nýn kuzey kollarýna enerji aktarýmý oldu. Bu bölgede kýrýlmamýþ ya da eski tarihlerde kýrýlmýþ çok sayýda enerji biriktirmekte olan, resmi haritada görülen faylar söz konusuydu. Bu enerji aktarýmýyla birlikte 5 ve 6 üzerinde depremler yaþýyoruz. Gelecekte de yaþayacaðýz. AFAD'ýn verdiði deprem lokasyonuna göre baktýðýmýz zaman deprem, 6 Þubat kýrýðýnýn kuzeyinde yer alan Pütürge segmentinin 10 kilometre batýsýnda gerçekleþmiþ görünüyor. Buraya baktýðýmýz zaman geçen sene de yine 5'in üzerinde ayný hat üzerinde 2 deprem meydana gelmiþti. Uydudan elde ettiðimiz yer yüzeyi hareketlerine göre Pütürge fayýnýn batýsýndan devam eden baþka bir fayýn varlýðýna iþaret ediyor yer hareketleri. Bize göre, geçen seneki 2 deprem de bu deprem de bu haritalarda henüz görünmeyen ama bizim uydu verilerinden izini sürebildiðimiz bu bilinmeyen, haritalara iþlenmemiþ fay üzerine meydana gelmiþ gibi görünüyor" diye konuþtu.

'DEPREMLER DEVAM EDECEK'

Bölgede benzeri depremlerin devam edebileceðini belirten Kutoðlu, "Bölgede bu tip büyüklükteki depremler devam edecek. Faylarýn uzunluklarýna baktýðýmýz zaman en son Pütürge fayý 1905 yýlýnda kýrýlmýþ, 6,8 büyüklüðünde üretmiþ. 7,2 büyüklüðünde de deprem üretebilir. Hareket hýzý bakýmýndan ortalama 250 yýlda bir deprem üreten fay görüntüsü veriyor" ifadelerini kullandý.

'6 VE DAHA BÜYÜK BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBÝLÝR'

Bu depremin farklý segmentte meydana geldiðini ve 6 Þubat depremlerinin artçýsý olamayacaðýný ifade eden Prof. Dr. Kutoðlu, þöyle konuþtu:

"Artçý demek doðru deðil, çünkü bunlar o faydan baðýmsýz segmentler. Ama 6 Þubat depreminin enerji aktarmasý sonucu stres yüklenmiþ ve dolayýsýyla enerjisini açýða çýkarma süresini yakýna çekmiþ faylar bunlar. Bu depremin bir öncü ya da ana deprem olup olmadýðýný söylemek mümkün deðil. Henüz haritada olmayan, bize göre farklý bir noktada olmuþ bir deprem. Oradaki fayýn boyunu bilemiyoruz. Fayý bilebilseydik, ana deprem mi baþka bir depremin öncüsü mü söyleyebilirdik. Ama bölgede bilinen, resmi fay hatlarýnda iþaretlenmiþ hem geçmiþte enerji biriktirdiði hem de 6 Þubat'ta depremleri nedeniyle stres yüklemesine uðramýþ faylar var. Bunlar da 6 ve daha büyük büyüklükte deprem üretebilir. Bizim haritamýza baktýðýmýzda, fay haritasýnda gözükmeyen bir baþka fayýn varlýðýný orada görebiliyoruz. Sahada jeolojik ve paleosismolojik çalýþmalarla bahsettiðimiz þeyin doðrulanmasý gerekiyor."

Malatya'daki depremle ilgili Bakan Kurum'dan açýklama: Gereken tüm adýmlarý atacaðýz

Malatya'da 5,9 büyüklüðünde deprem! 187 kiþi etkilendi