'6-7 Ekim olaylarý'nýn 10. yýlý: Yasin Börü ve arkadaþlarý vahþice katledildi
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgilere göre, HDP Merkez Yürütme Kurulunca 6 Ekim 2014'te yapýlan açýklamanýn ardýndan terör örgütü YPG/PKK yandaþlarý tarafýndan Aynularab bahanesiyle Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerindeki iller baþta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleþim yerinde barikatlar kurulup yollar kesildi.

Olaylarda uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fiþek, taþ ve sopalarla kamu binalarýna, vatandaþlarýn evlerine, iþ yerlerine ve araçlara zarar verildi.

Terör örgütü yandaþlarýnca gerçekleþtirilen þiddet olaylarýnda 2 polis þehit oldu, Diyarbakýr'da Kurban Bayramý dolayýsýyla yoksullara kurban eti daðýtan Yasin Börü ve üç arkadaþýnýn da aralarýnda bulunduðu 35 kiþi hayatýný kaybetti, 435'i sivil, 326'sý güvenlik görevlisi 761 kiþi yaralandý.

Olaylar sýrasýnda 37 "nitelikli adam öldürme", 29 "adam öldürmeye teþebbüs", 3 bin 777 "mala zarar verme", 25 "alýkoyma", 395 "hýrsýzlýk", 15 "yaðma", 308 "iþ yeri ve konut dokunulmazlýðýný ihlal", 13 "Türk bayraðýný yakma" ve 7 "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet" suçu iþlendi.

Terör örgütü yandaþlarýnýn saldýrýlarý sonucu çok sayýda ev ve iþ yeri ile okul, Kur'an kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasýnda hasar oluþtu. Þiddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon liranýn üzerinde oldu.

Doðu ve Güneydoðu Anadolu bölgelerinde tesis edilen huzur ve güven ortamýna zarar veren þiddet eylemleri, can ve mal kayýplarýnýn yaný sýra sosyal yaþama, turizme ve ekonomiye aðýr darbe vurdu.

- YASÝN BÖRÜ VE ARKADAÞLARI VAHÞÝCE KATLEDÝLDÝ

Diyarbakýr'da ihtiyaç sahiplerine Kurban Bayramý'nda et daðýtmak isteyen Yasin Börü ile arkadaþlarý Hasan Gökguz, Ahmet Dakak ve Riyat Güneþ, bir grubun silah, taþ, sopa ve kesici aletli saldýrýsýna uðramalarý sonucu sýðýndýklarý binanýn üçüncü katýnda linç edildi.

Binadan atýlan gençlerin cesedine iþkence yapýldý. Ahmet Dakak'ýn baþý taþla ezildi, 16 yaþýndaki Börü'nün üzerinden arabayla geçildi. Cesetleri yakýlan ve tanýnmayacak hale gelen çocuklar, aileleri tarafýndan güçlükle teþhis edilebildi. Olaylardan þans eseri yaralý kurtulan ve arkadaþlarýnýn vahþice öldürülmesine tanýklýk ettiði için psikolojisi bozulan Yusuf Er, Diyarbakýr dýþýndaki bir hastanede tedavi gördü.

- 201 OKUL HASAR GÖRDÜ

Tunceli'de 2, Mersin'de 3, Diyarbakýr'da 34, Þýrnak'ta 13, Batman'da 4, Þanlýurfa'da 19, Bitlis'te 8, Bursa'da 2, Mardin'de 36, Muþ'ta 6, Ýstanbul'da 11, Bingöl'de 2, Hakkari'de 28, Siirt'te 13, Van'da 18, Gaziantep ve Adýyaman'da birer okul olmak üzere toplam 201 okulda terör örgütü yandaþlarýnýn saldýrýlarý nedeniyle hasar gördü.

Tahribata uðrayan okullar, devletin saðladýðý imkanlarla onarýlarak kýsa sürede eðitim-öðretime açýldý.

- ATEÞE VERÝLEN MÜZE RESTORE EDÝLDÝ

Diyarbakýr'da gerçekleþtirilen izinsiz gösterilerde PKK'lý teröristlerce yakýlan ve kullanýlamaz hale getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Türkiye Seyahat Acentalarý Birliði (TÜRSAB) arasýnda imzalanan protokolle restore edildi.

TÜRSAB sponsorluðunda 1 milyon 814 bin lira bütçe ile 2016'da restorasyon çalýþmalarý tamamlanan müze binasý, teþhir için son teknoloji ile donatýlmýþ þekilde Bakanlýða teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlýðý tarafýndan teþhir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müze, yürütülen çalýþmalarla 2019'da yeniden ziyaretçilere açýldý.

Olaylara iliþkin 1600'ü aþkýn þüpheli hakkýnda soruþturma baþlatýldý. Gözaltýna alýnan 894 þüpheliden 386'sý tutuklandý, 244'ü hakkýnda adli kontrol kararý verildi.

- YARALAR DEVLET ELÝYLE SARILDI

Dönemin Baþbakanlýðý tarafýndan illere ödenek gönderilerek, vatandaþýn ve esnafýn zararý karþýlandý. Olaylarda tahribata uðrayan okullar ve kamu binalarý, devletin saðladýðý imkanlarla onarýldý.

Olaylarýn yaþandýðý illerdeki zarar gören esnafa yaklaþýk 50 milyon lira tutarýnda ödenek aktarýldý.

- YASÝN BÖRÜ VE ARKADAÞLARININ ÖLDÜRÜLMESÝNE ÝLÝÞKÝN DAVA

Diyarbakýr'daki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneþ ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanýktan 16'sý "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak" suçlarýndan beþer kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet, ikisi aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna çarptýrýldý.

Mahkeme, suça sürüklenen 6 çocuðu ise 110'ar yýl hapse mahkum etti. Sanýklara, "adam öldürmeye teþebbüs", "konut dokunulmazlýðýný ihlal", "terör örgütü propagandasý yapmak" gibi suçlardan ayrýca ceza verildi.

Yasin Börü'nün öldürülmesine iliþkin dava, olay tarihinde Börü'nün 18 yaþýndan küçük olmasý nedeniyle yeniden görüldü.

Yargýtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma ilamýnda, Yasin Börü'nün olay tarihinde 18 yaþýndan küçük olduðuna iþaret edilerek, "canavarca hisle öldürmek" suçundan mahkum edilen sanýklarýn bu suçu "çocuða karþý" iþlediðinin de deðerlendirilmesi gerektiði belirtildi.

Yeniden görülen davada, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek çocuðu öldürme" suçundan 15 sanýk birer kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet, olay tarihinde 18 yaþýndan küçük 3 kiþi ise 23'er yýl hapis cezasýna çarptýrýldý. Bir sanýk ise beraat etti.

- 108 SANIÐIN YARGILANDIÐI DAVADA KARAR AÇIKLANDI

Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnýn 6-7 Ekim 2014'teki Aynularab bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere iliþkin soruþturmasý kapsamýnda 20 Eylül 2019'da eski HDP eþ genel baþkanlarý Selahattin Demirtaþ ve Figen Yüksekdað Þenoðlu'nun tutuklanmalarýna karar verildi.

Soruþturma kapsamýnda, 25 Eylül 2020'de eski HDP milletvekillerinin de bulunduðu 82 zanlý hakkýnda gözaltý kararý çýkartýldý. 7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanlý yakalandý. Emniyetteki iþlemlerin ardýndan sevk edildikleri adliyede mahkemeye çýkarýlan þüphelilerden dönemin Kars Belediye Baþkaný Ayhan Bilgen ile Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksýz, Can Memiþ, Dilek Yaðlý, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altýnörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal ve Ýsmail Þengün tutuklandý, 3 zanlý ise adli kontrol þartýyla serbest býrakýldý.

Yargýlamalarda sanýklar Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiþ ve Cihan Erdal'ýn adli kontrol hükümlerince tahliyelerine karar verildi.

Eylemlere iliþkin Selahattin Demirtaþ ve Figen Yüksekdað Þenoðlu ile terör örgütü PKK'nýn sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarýnda bulunduðu bazýlarý firari 108 sanýk Ankara 22. Aðýr Ceza Mahkemesi'nde yargýlandý.

Davanýn 14 Nisan 2023'te görülen duruþmasýnda, esas hakkýnda 5 bin 268 sayfalýk mütalaayý dava dosyasýna sunan savcý, eski HDP eþ genel baþkanlarý Selahattin Demirtaþ ve Figen Yüksekdað'ýn da aralarýnda bulunduðu 36 sanýk hakkýnda, "devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak" suçundan en az bir kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasý istedi.

Demirtaþ ve Yüksekdað'ýn, aralarýnda Yasin Börü ile arkadaþlarýnýn da bulunduðu 6 kiþinin öldürülmesine iliþkin "nitelikli öldürmek" suçundan 6'þar kez daha aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapisleri talep edildi.

Sanýklarýn, PKK terör örgütü mensuplarýyla birlikte hareket ettikleri, olay tarihinde suç iþlenmesi için çaðrýda bulunduklarý, ayrýca bir kýsým sanýklarýn doðrudan suça karýþtýklarý vurgulanan mütalaada, bunlarýn devletin birliði ve ülkenin bütünlüðüne karþý vahim eylemler olduðuna iþaret edildi.

Bu yýl 16 Mayýs'ta karara baðlanan davada, sanýk Demirtaþ, 6 ayrý suçtan 42 yýl, sanýk Yüksekdað ise 6 ayrý suçtan 30 yýl 3 ay hapse mahkum edildi.

Sanýklar Ahmet Türk, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Ayþe Yaðcý, Aynur Aþan, Gültan Kýþanak, Sebahat Tuncel, Nezir Çakan, Meryem Adýbelli, Mesut Baðcýk ve Zeynep Ölbeci hakkýnda "silahlý terör örgütüne üye olma" suçundan hüküm kuruldu. Bu suçtan Kýþanak ve Tuncel 12'þer yýl, Türk ve Ayna 10'ar yýl, Ata 9 yýl 9 ay, Aþan, Yaðcý, Çakan, Adýbelli, Baðcýk ve Ölbeci ise 9'ar yýl hapse mahkum edildi. Ölbeci'ye buna ek olarak "terör örgütü propagandasý yapmak" suçundan 3 yýl 9 ay hapis cezasý verildi.

"Devletin birliðini ve ülke bütünlüðünü bozmak suçuna yardým" ve "suç iþlemeye tahrik" suçlarýndan haklarýnda hüküm kurulan sanýklar Alp Altýnörs, Pervin Oduncu, Nazmi Gür, Zeki Çelik ve Zeynep Kahraman 22 yýl 6'þar ay, sanýklar Bülent Barmaksýz, Cihan Erdal, Dilek Yaðlý, Günay Kubilay ve Ýsmail Þengül 20 yýl 6'þar ay, sanýk Ali Ürküt ise 17 yýl 10 ay hapse çarptýrýldý.

Sanýklar Aysel Tuðluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiþ, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yýldýrým, Ýbrahim Binici, Sýrrý Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz, haklarýndaki suçlardan "delil yetersizliðinden" beraat ederken, firari 72 sanýðýn dosyasý ayrýldý.