6-8 Ekim olaylarý... Eski HDP milletvekilleri hakkýndaki davaya baþlandý
ABONE OL

Ankara 22. Aðýr Ceza Mahkemesindeki duruþmaya sanýk avukatlarý katýldý. Sanýklardan Hüda Kaya'nýn tutuklu bulunduðu cezaevinden video konferans aracýlýðýyla baðlandýðý duruþmada, diðer sanýklar Serpil Kemalbay Pekgözegü, Garo Paylan, Fatma Kurtulan ve Pero Dundar ise hazýr bulunmadý.

Duruþmada savunmasýný yapan Kaya, suçlamalarý reddetti. Sanýk avukatlarý, müvekkillerinin suçsuz olduklarýný dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanýk Kaya'nýn, yurt dýþýna çýkýþ yasaðý ve karakola imza verme þartýyla tahliyesini kararlaþtýrdý ve eksikliklerin giderilmesi için davayý 10 Eylül 2024'e erteledi.

"TERÖR EYLEMLERÝ GERÇEKLEÞTÝRÝLMESÝ ÇAÐRISI YAPILDI"

Ýddianamede, 6-8 Ekim 2014'te ülke genelindeki eylemlerde terör örgütü PKK/KCK yöneticileri, örgüte baðlý yapýlanmalar, HDP MYK üyeleri ve eþ baþkanlarýnca, halkýn sokaða çýkýp terör eylemleri gerçekleþtirilmesi yönünde çaðrýlar yapýldýðý kaydedildi.

Doðu ve Güneydoðu baþta olmak üzere 35 ildeki olaylarda 37 kiþinin öldürüldüðü, 29 kiþinin öldürülmeye teþebbüs edildiði belirtilen iddianamede, ayrýca çok sayýda yaralama, mala zarar verme, alýkoyma, hýrsýzlýk, yaðma, iþ yeri ve konut dokunulmazlýðýný ihlal, Türk bayraðýný yakma ve Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçu iþlendiði bildirildi.

Ýddianamede, olaylarýn gerçekleþtiði tarihte milletvekili olan Kaya, Pekgözegü ve Paylan ile 27. dönem milletvekilleri Kurtulan ve Dundar'ýn, Ankara 22. Aðýr Ceza Mahkemesine ayný suçlardan yargýlanan 108 sanýkla 6-8 Ekim olaylarýnýn baþlatýlýp, gerçekleþtirilmesi konusunda fikir ve eylem birliði içerisinde olduklarý savunuldu.

Sanýklar, Yasin Börü ve arkadaþlarýnýn da arasýnda bulunduðu 37 kiþiye yönelik öldürme ile devletin birliði ve ülke bütünlüðünü bozmak suçlarýndan 38'er kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbetin yaný sýra atýlý diðer suçlardan da çeþitli sürelerde hapis cezasý istemiyle yargýlanýyor.