6 baþlýkta mercek altýnda! Kentsel dönüþümde yol haritasý netleþiyor
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Türkiye'yi depreme dayanýklý hale getirmek ve olasý bir depremde zararlarý en aza indirmek için dün baþlayan þurada, kentsel dönüþümün önündeki engellerin kalkmasý ve sürecin hýzlandýrýlmasý için toplantýlar gerçekleþtiriliyor.

Koordinatörlüðünü Bakan Yardýmcýsý Refik Tuzcuoðlu'nun yaptýðý toplantýlarda, kentsel dönüþümün önündeki engellere yönelik hukuki düzenlemeler, ülkeyi depreme hazýrlayacak yasanýn altyapýsýný oluþturacak konular görüþülüyor. Komisyonlarda ele alýnan konular, yeni yasama yýlýnda Meclis Genel Kurulu'na sunularak yeni Kentsel Dönüþüm ve Deprem Yasasý'nýn yol haritasý belirlenecek.

KOMÝSYONLAR 6 BAÞLIK ALTINDA GÖRÜÞÜYOR

Kentsel Dönüþüme Ýliþkin Yasal Stratejiler Komisyonu'nda kentsel dönüþüm sürecinin hýzlandýrýlmasý ve Deprem Yasasý'nýn en geniþ ve kapsayýcý haliyle çýkarýlmasý adýna görüþmeler yapýlýyor.

Kentsel Dönüþümde Finansmana Yönelik Stratejiler Komisyonu'nda krediler, fonlar, sertifikalar ve kamu özel sektör ortaklýðý, konut sigortasý, muafiyet ve desteklerle ilgili deðerlendirmeler ele alýnýrken, Kentsel Dönüþümün Önceliklendirilmesine Yönelik Stratejiler Komisyonu'nda ise zemin özelliklerinden yapýsal özelliklere, imar hakký yetersizliklerinden hak sahiplerinin talep ve beklentilerine kadar birçok faktörün, kentsel dönüþümün önceliklendirme kriterlerine olan etkisi mercek altýna alýnýyor.

Konut Arzýna Yönelik Stratejiler Komisyonu'nda dönüþüm sürecinde ne kadar konutun nerelerde arz edileceði, bilimsel veriler ýþýðýnda incelenirken konutlarýn üretim maliyetleri ve imar hakkýnýn yetersiz olduðu durumlarda ne tür modellerin üretileceði üzerine de fikir alýþveriþinde bulunuluyor.

Kamuoyu Farkýndalýðý Oluþturmaya Yönelik Stratejiler Komisyonu'nda depremlere ve doðal afetlere iliþkin farkýndalýk oluþturma çalýþmalarýný yürütmek için medya ayaðýndaki çalýþmalarý koordine ediliyor, medyanýn süreçteki aktif rolü ele alýnýyor.

Ýstanbul'da Kentsel Dönüþüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu'nda ise olasý Marmara depreminden en çok etkilenmesi beklenen Ýstanbul'u depreme hazýrlamak için yapýlmasý gerekenler masaya yatýrýlarak riskli yapý stokunun hýzla eritilmesi ve vatandaþlarýn güvenli konutlara taþýnmasý hedefleniyor.