64 yerli tohum tarýma kazandýrýldý
ABONE OL

AA muhabirinin, Tarým ve Orman Bakanlýðý verilerinden yaptýðý derlemeye göre, küresel ýsýnma, salgýn hastalýklar ve Rusya-Ukrayna Savaþý gibi faktörler, son dönemde uluslararasý alanda "gýda milliyetçiliði" söylemlerini artýrdý.

Ayrýca, gýda ticaretindeki korumacý yaklaþýmlar, jeopolitik riskler, artan maliyetler, tarým ve gýdada tekelleþme eðilimlerinin artmasý, ülkelerin yeni önlemler almasýný beraberinde getirdi.

Bu kapsamda, geçen yýl Türkiye'de de tarým ve orman sektöründe çeþitli düzenlemeler ve yapýsal reformlar uygulamaya alýndý.

"Üretimin ve Üreticinin Yüzyýlý" parolasýyla, doðal kaynaklarýn etkin kullanýmýný gözeten, ileri teknolojiye dayalý, verimli, altyapýsý güçlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir üretim amaçlandý.

Ülke gündeminde olan üretim planlamasý süreci de suyu merkeze alarak bütüncül bir yaklaþýmla baþlatýldý.

Tarýmsal üretim planlamasý kapsamýnda, üç yýllýk üretim planlarýnýn yapýlmasýna yönelik 81 ilde üreticiler, üretici temsilcileri, sivil toplum kuruluþlarý, kamu ve üniversitelerin yer aldýðý teknik komiteler kuruldu.

Yeni sistemin, 2024-2025 üretim sezonunda tüm unsurlarýyla uygulanmasý hedeflenirken sistemle stratejik ürünlerin en uygun yerde üretilmesi, üreticilerin pazarlama imkanlarýnýn geliþtirilmesi ve verimlilik artýþý saðlanmasý hedefleniyor.

- KURAKLIÐA, SOÐUÐA VE HASTALIKLARA DAYANIKLI TOHUMLAR GELÝÞTÝRÝLÝYOR

Jeotermal kaynaklarýn yaný sýra rüzgar, güneþ ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn da kullanýlacaðý organize tarým bölgeleri (OTB) hýzla yaygýnlaþtýrýlýyor. Bu kapsamda, 41 ilde kurulacak 60 OTB'nin yatýrým süreci hýzlandýrýldý.

Baþta tohum olmak üzere ülkenin kendine has tarýmsal deðerleri koruma altýna alýnarak, bu alanda destekler artýrýldý. Bu sayede araþtýrma kurumlarýnda, geçen yýl tarla bitkilerinde 42, bahçe bitkilerinde 22 yerli ve milli tohumluk çeþidi geliþtirilirken ülkede üretilen sertifikalý tohumluk çeþidinin yüzde 40'ý bu tohumlardan oluþtu.

Ayrýca Ata Tohumu Projesi kapsamýnda, farklý türlerde 37 yerel çeþit araþtýrma enstitüleri adýna tescil ettirilip, koruma altýna alýndý.

AR-GE çalýþmalarýyla yumurta tavukçuluðunda 4 damýzlýk hat, etçi tavukta 1 damýzlýk hat ve "Ülkesel Arýcýlýk Projesi" kapsamýnda "Efe Arýsý" geliþtirildi.

Halk Elinde Küçükbaþ Hayvan Islahý Ülkesel Projesi, 55 ilde 223 alt proje, 23 koyun-7 keçi ýrkýnda, 1 milyon 404 bin 900 baþ küçükbaþ hayvan materyalinde uygulandý.

Halk Elinde Anadolu Mandasý Islahý Ülkesel Projesi, 18 ilde 2 bin 742 yetiþtiricinin 29 bin 171 baþ mandasýyla devam ediyor. Yerli hayvan genetik kaynaklarýndan 77 ýrk/ekotip ve su ürünlerinde 37 tür Bakanlýk adýna tescil edildi.

Ayrýca tarýmsal üretimin geleceðinin teminatý olan 322 bin 472 genetik materyal, gen bankalarýnda korunmaya devam ediliyor. Küresel iklim deðiþikliðinin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiði bu dönemde de kuraklýða, soðuða ve hastalýklara dayanýklý tohum çeþitleri geliþtiriliyor.

  • yerli tohum
  • araþtýrma kurumlarý
  • tarým destekleri