7. Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi'ne yoðun ilgi
ABONE OL

Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði'nin (ÇEDBÝK) gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliðin önemini ortaya koymak amacýyla her yýl düzenlediði Uluslararasý Yeþil Binalar ve Þehirler Zirvesi'nin 7'ncisi, Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý desteðiyle bugün Swissotel The Bosphorus'ta gerçekleþtirildi.

Bu yýl 'Sýfýrýn Ýnþasý: Ýnsanca Yaþam' temasýyla düzenlenen zirve, güvenli ve eriþilebilir yaþam alanlarýna her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduðumuz bu dönemde, sürdürülebilirliðin sunduðu yeþil bina ve þehir çözümlerinin 'insan odaðýnda' masaya yatýrýlmasý bakýmýndan yoðun bir ilgiyle karþýlandý. Sektör liderlerinin çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliði tartýþtýðý zirvede, 'Ýnsanca Bir Yaþam Ýçin Sürdürülebilirlik', 'Yeþil Binalar ve Yerleþkeler', 'Sürdürülebilirliðin Finansmaný', 'Gayrimenkulde ESG', 'Sürdürülebilir Kentler' ve 'Binalarda Teknoloji' gibi 6 önemli konu, sektör profesyonellerinin bilgi alýþveriþinde bulunduðu oturumlarda tartýþýldý.

KILIÇ: "GÜVENLÝ VE ERÝÞÝLEBÝLÝR YAÞAM ALANLARI YARATMAYI AMAÇLIYORUZ"

Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý'ndan Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Enerji Verimliliði Daire Baþkaný Murat Bayram ve Dýþ Kaynaklý Yatýrým Daire Baþkaný Esra Turan Tombak'ýn panelistler arasýnda yer aldýðý zirveye 100'ye yakýn kuruluþ destek verirken, akademisyenlerden özel sektör temsilcilerine 450 katýlýmcý bir araya geldi.

Zirvenin açýlýþýnda konuþan ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, iklim krizinin etkilerinin çevresel kaygýlarýn olduðu kadar sosyal ve ekonomik konularýn da merkezinde yer aldýðýný vurguladý. "Paris Ýklim Anlaþmasý'nýn küresel ýsýnmada koyduðu 1,5°C hedefinin yakalanmasýna yönelik siyasi iradenin güçlenmediðini gözlediðimiz bir zamanda zirveye katýlýmýn her zamankinden fazla olmasý, geleceðe umutla bakabileceðimizi ifade ediyor" diyen Kýlýç sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tek baþýna umut yeterli deðil. Bu nedenle artýk çok hýzlý hareket etmemiz gerekiyor. Karbon salýmlarýnýn yüzde 40'ýndan sorumlu olan inþaat sektörümüz, tüm paydaþlarý ile bir araya gelerek bir baþarý hikayesi yazmak zorunda. Bu hikâye sadece karbon salýmlarýnýn azaltýlmasýna yönelik deðil, doða dostu, eþitlikçi ve kapsayýcý insani bir düzenin yerleþmesine yönelik bir hikaye olmalý."

Bu yýlki zirvede bu nedenle 'insanca yaþam' temasýna odaklandýklarýný kaydeden Kýlýç, "Ýnsanca bir yaþam için sürdürülebilirlik kavramý ile doðal kaynaklarý korumanýn yaný sýra bu kaynaklarýn adil kullanýlarak insanlarýn temel ihtiyaçlarýný karþýlayan saðlýklý, güvenli ve eriþilebilir yaþam alanlarý yaratmayý amaçlýyoruz. Bu yaklaþým, enerji etkin binalarýn inþasýný, karbon ayak izinin azaltýlmasýný, topluluklarýn sosyal baðlarýný güçlendiren tasarýmlarý ve yeþil altyapý gibi çözümleri içeriyor" dedi.

YESTR, KAMU BÝNALARINDA ZORUNLU OLACAK

Zirvenin açýlýþ paneli konuþmacýlarýndan Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, yeþil binalar, enerji verimliliði ve sürdürülebilirliðin önemine deðindiði konuþmasýnda Bakanlýk tarafýndan yürütülen güncel çalýþmalarý anlattý.

Ulusal düzeyde ülkemize özgü enerjiyi, suyu verimli kullanan, sürdürülebilir, bulunduðu yerin coðrafi özelliklerini kullanan bina uygulamalarýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla hayata geçirilen Yeþil Sertifika Sistemi (YesTR) uygulamasýnýn güncellendiðini hatýrlatan Aslan, YesTR'nin uluslararasý platformlarda da yerini almaya hazýrlandýðýný söyledi.

Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum himayelerinde sadece son iki üç ayda yürütülen güncel çalýþmalarý da katýlýmcýlarla paylaþan Aslan sözlerine þöyle devam etti:

"2026 yýlýndan sonra inþa edilecek olan toplam inþaat alaný 10 bin metrekarenin üzerindeki kamu binalarýnýn YesTR sertifikasýna sahip olmasý zorunlu hale getirilmesi için mevzuat hazýrlýklarýmýz tamamlandý. Yakýn zamanda yayýmlanmasýný bekliyoruz. Ýstatistiklere göre her yýl 450-500 kamuya ait 10 bin metrekare üzerinde bina inþa ediliyor. Bunlarýn tamamýnýn yeþil bina statüsünde kriterlere sahip olmasýyla 600 milyon kw/s enerji tasarrufu elde edilecek."

Müteahhitlik sisteminde doða dostu, çevreci yaklaþýmý artýrmak amacýyla yola çýktýklarý bir mevzuat düzenlemelerin de çalýþmalarýnýn tamamlandýðýný aktaran Aslan, yeþil bina statüsünde bina yapan müteahhitlerin iþ bitirme belgelerinde ciddi faydalar saðlanacaðýný aktardý. Bakanlýk bünyesinde sürdürülen diðer çalýþmalara da deðinen Aslan, konut ve ticari mülklerin alým, satým, kiralama iþlemlerinde yeþil binalarýn daha avantajlý hale getirilmesi ve mevcut binalarýn tamamýnýn enerji kimlik belgesine sahip olmasý için çalýþmalar yürütüldüðünü açýkladý.

1 TRÝLYON DOLARA VARAN TASARRUF SAÐLANABÝLÝR

Kýlýç'ýn moderatörlüðünde gerçekleþen 'Ýnsanca Bir Yaþam Ýçin Sürdürülebilirlik' baþlýklý açýlýþ panelinde ise, bu kavram kamu ve özel sektör paydaþlarý tarafýndan tüm yönleriyle ele alýndý. Kýlýç, "Ülkemizde yeþil bina sertifikalarýna sahip yapý sayýsý, 2023 itibarýyla toplam bina stoðunun yüzde 1'ini bile oluþturmuyor. Bu açýdan ele alýndýðýnda, insanca bir yaþam için sürdürülebilirlikte oldukça gerideyiz. Türkiye'nin karbon emisyonlarýnýn yaklaþýk yüzde 40'ýnýn binalardan kaynaklandýðýný düþünürsek, mevcut yeþil bina oranýnýn sürdürülebilirlik hedeflerine ulaþmak için artmasý gerekiyor" þeklinde konuþtu.

Yapýlan birçok çalýþmaya göre öncelikli dönüþtürülmesi gereken yaklaþýk 6 milyonluk yapý stoðunun sürdürülebilirlik kriterlerine göre yapýlmasý durumunda 1 trilyon dolara varan bir tasarruf saðlanabileceðine iþaret eden Kýlýç, "Bu yönde ilgili kurumlarýn ortaya koyduðu 2053 yýlý için belirlenen net sýfýr hedefleri doðrultusunda yönetmelik ve kanunlardaki zorunluluklarýn takibi ve denetlenmesi artýk çok kritik. Ayrýca teþvik mekanizmalarýný güçlendirmeli ve yenilikçi finansman modelleriyle bireylerin, þirketlerin ve kamu yapýlarýnýn bu sürece katýlýmýný kolaylaþtýrmalýyýz. Yeþil dönüþümün ekonomik faydalarýný daha çok anlatarak bu alanda toplumsal farkýndalýðý saðlamanýn yaný sýra yeþil bina standartlarýný kamu projelerinde zorunlu tutmalý ve her yýl güncelleyerek teknolojik yenilikleri ona entegre etmeliyiz. Bu entegrasyon Türkiye'nin 'insanca bir yaþam için sürdürülebilirlik' tanýmýna daha hýzlý yaklaþmasýný saðlayabilir" deðerlendirmesini yaptý.

ALKAÞ: "YENÝ NESÝL ÇALIÞMA ALANLARI, ÞEHÝRCÝLÝK ANLAYIÞINI YENÝDEN TANIMLIYOR"

Açýlýþ panelinde konuþan Alkaþ Danýþmanlýk Yönetim Kurulu Baþkaný Avi Alkaþ ise yeni nesil sürdürülebilir çalýþma alanlarý yaratma noktasýnda nelere dikkat edilmesi gerektiðine deðindi. Yüzyýllar öncesinden gelen iþ haný kültürünü teknoloji ve tasarýmla buluþturduklarý Han Spaces deneyimini aktaran Alkaþ, "Ýnsana ve doðaya saygýlý yeni nesil çalýþma alanlarýnda ekosistem odaklý tasarým, kapsayýcýlýk ve çevresel sürdürülebilirlik ön planda olmalý" deðerlendirmesini yaptý.

ILICALI: "SERTÝFÝKALARDA EN SON TREND, ÝÇ MEKAN YAÞAM KALÝTESÝNÝ ARTIRAN WELL"

Zirvede iklim kriziyle mücadelenin olmazsa olmazý olan yeþil binalarýn geleceðinin iþlendiði 'Yeþil Bina Nereye Gidiyor?' panelinde ise dünyada bu alanda baþarý gösteren yerler ile uygulamada yaþanan sorunlar tüm detaylarýyla tartýþýldý. Panele moderatörlük yapan ÇEDBÝK Baþkan Yardýmcýsý Dr. Emre Ilýcalý, konuþmasýnda Türkiye'nin ulusal yeþil bina sertifika sistemi YES-TR'nin gerekli mevzuatýn oluþmasý ve farkýndalýðýn artmasý açýsýndan sunduðu katkýlara deðindi. Zirvede yeþil bina sertifikalarý alanýnda gündeme gelen en yeni trendlerden birinin International Well Building Institute tarafýndan geliþtirilip GBCI tarafýndan denetlenen WELL sertifikasý olduðunu kaydeden Ilýcalý, þöyle devam etti:

"Türkiye'nin ilk WELL sertifikasýný Altensis olarak geçen yýl aldýk. Ýç mekan yaþam kalitesinin uluslararasý standartlara göre deðerlendirildiði bu sertifika; akustik, ýþýk, su, hava ve gýda kalitesi, çalýþanlara özel alanlar ve estetik öðeler gibi ekstra kriterler getirmesi nedeniyle diðer yeþil bina sistemlerine göre daha titiz bir çalýþma gerektiriyor. Bu nedenle dünyada da bu sertifikaya sahip mekan sayýsý az. WELL sertifikasýný bina kullanýcýlarýna saðlýklý, konforlu bir mekan sunmak için ne gerekiyorsa yapma vizyonuna gerçekten sahip olan yatýrýmcýlara öneriyorum."

ENDRÝß: "DÝJÝTAL ÝKÝZLERLE BÝNA PERFORMANSINI ÝYÝLEÞTÝRMEK MÜMKÜN"

Yeþil Binalar ve Yerleþkeler panelinde konuþan isimlerden TÜV SÜD Akýllý Sürdürülebilir Binalar Ýþ Birimi Müdürü Dr. Hannes Raoul Endriß ise sürdürülebilir binalar geliþtirmede BIM, artýrýlmýþ gerçeklik, dijital ikizler gibi son teknolojilerin önemine deðindi. Binalarýn küresel karbon ayak izinin yaklaþýk yüzde 40'ýný oluþturduðunu hatýrlatan Endriß, "Hayatýmýzýn yüzde 90'ýný bu yapýlarýn içinde geçiriyoruz. Bu nedenle, tasarýmýn erken aþamalarýnda BIM tabanlý simülasyonlar gibi dijital araçlardan yararlanmak büyük önem taþýyor. Ayrýca, mevcut binalarýn dijital ikizlerini oluþturarak, dinamik ve statik bina bilgilerini bir araya getiren dijital bir hazýrlýk seviyesini artýrmak, bina performansýný iyileþtirmek için hayati bir gereklilik" diye konuþtu.

  • Yeþil Binalar
  • Çevre Dostu
  • Sürdürülebilirlik