Türkiye'nin, Birleþmiþ Milletler Sözleþmesi'nin 51. maddesinden kaynaklanan meþru müdafaa hakký kapsamýnda, güvenliðini tehdit eden terör örgütü DEAÞ baþta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sýnýr güvenliðini saðlamak için 24 Aðustos 2016'da baþlattýðý Fýrat Kalkaný Harekatý'nýn üzerinden 5 yýl geçti.
Operasyonun ilk gününde, Gaziantep'in Karkamýþ ilçesinin karþýsýndaki Suriye topraklarýnda yer alan Cerablus ilçe merkezi, 23 Þubat 2017'de ise Bab ilçe merkezi DEAÞ'tan kurtarýldý.
Harekatla, 2 bin 55 kilometrekare alana yayýlmýþ yerleþimler 217 günde terörden arýndýrýldý. Kahraman Mehmetçik ve Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri, Fýrat Kalkaný Harekatý ile 7 ay gibi bir sürede 3 binden fazla DEAÞ'lýyý etkisiz hale getirdi.
Dönemin Baþbakaný Binali Yýldýrým, 29 Mart 2017'de harekatýn bittiðini duyurmuþtu ve iki gün sonra Genelkurmay Baþkanlýðýndan yapýlan açýklamada da harekatýn baþarýyla tamamlandýðý ifade edilmiþti.
Harekatýn tamamlanmasýnýn ardýndan Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliðini saðlamaya ve terör nedeniyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için gerekli koþullarý oluþturmaya odaklandý.
Hayatýn normale dönmesi için saðlýk, eðitim ve hizmet alanlarýnda da Türkiye'nin yoðun katkýlarý sayesinde bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.
AA muhabirleri, harekatýn yýl dönümü vesilesiyle bölgede yürütülen eðitim alanýndaki çalýþmalarý derledi.
Türkiye, Suriye'de terör örgütü DEAÞ'tan kurtarýlarak güvenli hale getirilen bölgelerde yaþayan bireylerin eðitim hakkýndan faydalanmalarýna büyük önem veriyor.
Harekatýn 5. yýlýnda Türkiye'nin desteðiyle bölgede terörün izleri silinirken, bu sürede eðitimin kalitesi de arttý.
Bölgede atýl durumdaki okullarýn tadilatý yapýlarak yeniden eðitime kazandýrýldý, ihtiyaç duyulan bölgelerde de yeni okullar inþa edildi. Bu kapsamda, Fýrat Kalkaný Harekatý bölgesinde, Milli Eðitim Bakanlýðýnýn destekleriyle eðitime hazýr hale getirilen yaklaþýk 700 okulda geçen sene anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise çaðýnda 200 bin civarý öðrenci ders baþý yaptý.
Geçen yýlki eðitim-öðretim döneminde 8 bin 500'den fazla öðretmenin görev aldýðý okullarda, Suriye Geçici Hükümetince belirlenen müfredat okutuluyor.
Gaziantep Üniversitesi, Cumhurbaþkanlýðý kararnamesiyle Suriye'nin kuzeyinde yükseköðretim faaliyetleri gerçekleþtiriyor. Bu doðrultuda þu ana kadar üniversite bünyesinde Fýrat Kalkaný Harekatý bölgesinde 2 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu kuruldu.
Kurulan birimler, bölgedeki eðitim-öðretim ihtiyacý göz önünde bulundurularak ve yerel meclislerden gelen talepler doðrultusunda planlandý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn imzasýyla Resmi Gazete'de þubatta yayýmlanan kararla, Suriye'nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde týp fakültesi ve saðlýk hizmetleri meslek yüksekokulu kurulmasý için faaliyetlere baþlandý.
Týp fakültesinde eðitim görecek saðlýk personelleri, bölge halkýna saðlanan hizmetlere katký saðlayacak.
Bab'daki sivillerden Bera Molla, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, harekat öncesi eðitim kurumlarýnýn iç savaþta büyük zarar gördüðünü belirterek, "Fýrat Kalkaný Harekatý sonrasý bölgedeki okullar onarýlarak eðitime hazýr hale getirildi. Saðlanan destekle de eðitimin kalitesi arttý." dedi.
Molla, eðitimden uzak kalan çocuklarýn yeniden okul sýralarýna kavuþtuðunu vurgulayarak, emeði geçen herkese teþekkürlerini iletti.
Bablý sivillerden Ammar Kalef de hareket öncesi DEAÞ'ýn iþgali döneminde okullarda eðitim faaliyetlerinin durduðuna dikkati çekerek, "Ýlçedeki okullar, farklý amaçlarla terör örgütlerince kullanýlmýþtý. Operasyonun baþarýlý þekilde sonuçlanmasýnýn ardýndan zarar gören okullarýn tadilatý yapýlarak yeniden açýldý." ifadesini kullandý.
"Çocuklarýmýz yarým kalan eðitimlerine devam etme imkaný buldu. Türkiye, bölgedeki yerel meclislere verdiði destekle süreci daha da hýzlandýrdý. Operasyon öncesinde çocuklarýmýz okula gidemiyordu. Harekat sonrasý eðitimden uzak kalan ve okula yeni baþlayan öðrenciler, gerçek bir eðitime ve diplomaya kavuþtu. Saðlanan eðitimin kalitesinden çok memnunuz. Türkiye'ye verdiði destekten dolayý teþekkür ederiz."
Hüseyin Ayid de "Okullarý terör amaçlarýna alet eden DEAÞ, okul binalarýný hapishane ve silah depolarýna çevirmiþti." dedi.
Ayid, Türkiye'ye eðitim seferberliðine saðladýðý destekten dolayý teþekkürlerini iletti.