74 yýllýk vefa: Ayakta durabilmemizde Türk askerinin payý var
ABONE OL

Yoo, Ankara'da düzenlenen iki ülkenin gazilerinin katýldýðý organizasyonun ardýndan AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Kore'de 74 yýl önce iki ülkenin askerlerinin omuz omuza savaþtýðýný, Türk askerlerinin Kore'de birçok cephede mücadele ettiðini belirten Yoo, "74 yýl önce bizim için yaptýðýnýz fedakarlýklar sayesinde ekonomik olarak ayakta durabildik. Bugünkü geliþmemiz sizin sayenizde oldu." diye konuþtu.

Ülkesinde, Türk askerlerinin mezarlarýnýn olmasýnýn kendileri için büyük anlam taþýdýðýný, o mezarlarýn tarihsel olarak o askerlerin kendileri için neler yaptýðýný hatýrlattýðýný dile getiren Yoo, Kore Savaþý sonrasý Türk askerlerinin kahramanlýklarýný küçük yaþlardan itibaren duyduklarýný, bu savaþ sonrasý Türk-Kore dostluðunun daha da arttýðýný söyledi.

Yoo, Kuzey Kore ile savaþ istemediklerini ve barýþ ortamýnýn devam etmesini umduðunu belirterek, "Aramýzda savaþ olmamasýný diliyorum." dedi.

Kore Savaþý gazilerine yönelik çalýþmalarýna deðinen Yoo, "Derneðimizin amacý gazilerimizi teselli edecek, destekleyecek þeyler yapmak. Onlar için ne gerekiyorsa yapmaya çabalýyoruz." diye konuþtu.

Yoo, 16 ülkenin Kore Savaþý'nda kendilerine destek verdiðini, bu ülkelerdeki gazileri destekleyeceklerini söyledi.

- KORE SAVAÞI TEKNÝK OLARAK DEVAM EDÝYOR

Kuzey Kore'nin 25 Haziran 1950'de Güney Kore'yi iþgal etmesiyle baþlayýp 27 Temmuz 1953'te sona eren "Kore Savaþý", birçok barýþ giriþimine raðmen barýþ anlaþmasý imzalanamadýðý için teknik olarak devam ederken, barýþ anlaþmasý için bugüne kadar yapýlan tüm giriþimler sonuçsuz kaldý.

Çin ve Sovyetler Birliði, Kuzey Kore'ye, ABD önderliðindeki Birleþmiþ Milletler (BM) de Güney Kore'ye savaþ boyunca destek verdi.

BM Güvenlik Konseyinin, BM güçlerini, Kuzey Kore iþgalini sonlandýrmak için Kore'ye göndermeye onay vermesi üzerine Türkiye de BM tarafýnda savaþa katýlma kararý aldý ve Tuðgeneral Tahsin Yazýcý emrindeki 1. Türk Tugayý, 12 Ekim 1950'de Pusan Limaný'na ulaþtý.

Güney Kore Savunma Bakanlýðý kaynaklarýna göre, savaþa 21 bin 212 askerle toplam 4 tugayla katýlan Türkiye, asker sayýsý bakýmýndan Kore Savaþý'na katýlan 16 ülke arasýnda 4'üncü sýrada yer aldý.

Kore Savaþý'nda 36 bin 940 askerini yitiren ABD, "en çok kayýp veren ülke" oldu. ABD'yi 1078 kayýpla Ýngiltere izlerken, Kore Gazi Bakanlýðýnýn kayýtlarýna göre, cephede hayatýný kaybeden 700'ü aþkýn asker ile yaralanýp cepheden ayrýldýktan sonra yaþamýný yitiren ve kaybolanlar da dahil Türkiye, Kore Savaþý'nda 900'ü aþkýn þehit vererek 3'üncü sýrada yer aldý.

Türk birlikleri ile Çin kuvvetleri arasýnda 25-27 Ocak 1951'de Kumyangjang-ni Muharebesi'nde, Türk birlikleri büyük baþarý gösterdi.

Türk birliði, Kumyangjang-ni'de, kendisinden üç misli kuvvetli düþmana karþý kazandý. Kumyangjang-ni Muharebesi'nde süngü hücumu yapýldý ve bu, tarihteki son süngü taarruzlarýndan biri olarak görülüyor.

- TÜRK TUGAYINA "KUTUP YILDIZI" ADI VERÝLDÝ

Savaþa katýlan her birliðe isim veriliyordu. BM Silahlý Kuvvetler Baþkomutaný General Mc Arthur, Türk Tugayýna "Kutup Yýldýzý" adýný verdi.

Savaþta, Güney Kore ve BM tarafýndan yaklaþýk 5 bin kiþi, Kuzey Kore ve Çin'den ise yaklaþýk 70 bin kiþi esir düþtü. Ateþkes anlaþmasýndan bir ay önce Haziran 1953'teki esir deðiþiminde Türk Tugayý'ndan esir düþen 244 kiþinin tamamý döndü.

Kore'nin Busan kentindeki BM Kore Anýtsal Mezarlýðý'nda da savaþta þehit olan 462 Türk askeri yatýyor.

Kore Savaþý'nda "B-26" savaþ uçaðýnýn Kuzey Kore üzerindeki taarruzu sýrasýnda uçaksavarla düþürülmesi sonucu Üsteðmen Muzaffer Erdönmez'in þehit olduðunun belgelenmesinin ardýndan Türkiye, "Kore Savaþý'na hava desteði saðlayan 8'nci ülke" olarak tanýndý.

Kore Savaþý'na katýlan birlikler arasýnda Türk askeri, savaþta öksüz ve yetim kalan Koreli çocuklar için okul inþa eden tek birlik oldu.

O zaman açýlan Ankara Okulu'nu ve Türk askerinin fedakarlýklarýný unutmayan Güney Kore halký, Türk halkýný kan kardeþi olarak nitelendiriyor.