8. Yargý Paketi TBMM Baþkanlýðýna sunuldu
ABONE OL

AK Parti milletvekillerinin imzasýný taþýyan ve kamuoyunda 8. Yargý Paketi olarak da anýlan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazý Kanunlarda ve 659 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi, TBMM Baþkanlýðýna sunuldu.

Teklifle, Ýcra ve Ýflas Kanunu'nda kanun yoluna baþvuru süreleri hafta olarak belirlendiði için buna uyum saðlanmasý amacýyla Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki benzer hükümler dikkate alýnarak düzenleme yapýlýyor. Buna göre, süre, hafta olarak belirlenmiþse baþladýðý güne son hafta içindeki karþýlýk gelen günde bitecek.

Hak arama hürriyetinin daha etkin kullanýlmasý amacýyla Ýcra ve Ýflas Kanunu'nun kanun yollarýna baþvuru bakýmýndan Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uyumunun saðlanmasý için düzenlemeye gidiliyor. Teklifle, tasdik veya ret kararýna karþý borçlu ve tasdik duruþmasý sýrasýnda itirazda bulunmuþ olan alacaklýlar, teblið tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara karþý da teblið tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna baþvurabilecek.

Ýcra ve Ýflas Kanunu'na göre, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karþý temyiz yoluna baþvurulmasýna yönelik sürede düzenleme yapýlýyor. Buna göre, bu kararlara karþý teblið tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna baþvurulabilecek, temyiz yoluna baþvurma ve incelemesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapýlacak.

Bu düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüðe girecek.

- KÝÞÝLÝÐÝN VEYA MAL VARLIÐININ KORUNMASI KRÝTERÝ

Terörle Mücadele Kanunu'nun "terör örgütleri"ne iliþkin düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe uyumlu hale getiriliyor.

Teklifle, Anayasa Mahkemesi kararý doðrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda deðiþiklik yapýlmasý öngörülüyor. Özgürlüðü baðlayýcý ceza sebebiyle kýsýtlanma kurumu deðiþtirilerek, ceza infaz kurumunda bulunma hali doðrudan doðruya kýsýtlama nedeni olmaktan çýkarýlýyor. Ergin kiþilerin fiil ehliyetinin bulunduðundan hareketle iradeleri ön plana çýkarýlarak kesinleþmiþ hapis cezasýnýn infazý amacýyla ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün kýsýtlanmasý esas olarak kendi isteðine býrakýlýrken, toplam 5 yýl veya daha fazla kesinleþmiþ hapis cezasýnýn infazý bakýmýndan hükümlünün kýsýtlanmasý, kiþiliðinin veya mal varlýðýnýn korunmasý kriterine baðlanarak bu konuda vesayet makamýna takdir hakký veriliyor.

Buna göre, kesinleþmiþ hapis cezasýnýn infazý amacýyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kiþi, isteði üzerine kýsýtlanacak veya kendisine kayyým atanacak. Toplam 5 yýl veya daha fazla kesinleþmiþ hapis cezasýnýn infazý amacýyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kiþi, isteði bulunmasa dahi kiþiliðinin veya mal varlýðýnýn korunmasý bakýmýndan gerekli görülmesi halinde kýsýtlanabilecek. Cezayý yerine getirmekle görevli makam, hapis cezasýnýn infazýna baþlandýðýný derhal vesayet makamýna bildirecek. Vesayet makamý karar vermeden önce hükümlüyü dinleyecek. Kanun'un kayyýmlýða iliþkin hükümleri, niteliðine uygun düþtüðü ölçüde bu düzenleme için de uygulanacak.

Anayasa Mahkemesi kararý gereðince Türk Medeni Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre, akýl hastalýðý veya akýl zayýflýðý sebebiyle kýsýtlamaya karar verilebilmesi için aranan resmi saðlýk kurulu raporunun temini amacýyla, yasanýn "usul" baþlýklý madde hükümlerine baþvurulabilecek.

- VESAYETÝN SONA ERDÝRÝLMESÝ

Anayasa Mahkemesi kararý baðlamýnda Türk Medeni Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre, resmi saðlýk kurulu raporunun alýnabilmesini temin amacýyla kiþinin vücudundan kan veya benzeri biyolojik örneklerle kýl, tükürük, týrnak gibi örnekler alýnabilecek.

Kiþiye gerekli týbbi müdahaleler yapýlabilecek ve gerektiðinde kiþi, hekim ön raporu üzerine en fazla 20 gün süreyle saðlýk kuruluþuna yerleþtirilebilecek. Hekim ön raporu üzerine verilen yerleþtirme kararý derhal ilgiliye ve yakýnlarýna bildirilecek. Ýlgili veya yakýnlarý, bu karara karþý bildirimden itibaren 10 gün içinde denetim makamýna itiraz edebilecek. Yapýlan itiraz, kararýn icrasýný durdurmayacak. Ýtiraz, denetim makamýnca ivedilikle karara baðlanacak.

Teklifle, Anayasa Mahkemesi kararý doðrultusunda hapis halinin devamý süresince vesayetin sona erdirilebileceði haller düzenleniyor.

Buna göre, özgürlüðü baðlayýcý cezaya mahkumiyet sebebiyle kýsýtlý bulunan kiþi üzerindeki vesayet, hapis halinin hukuka uygun bir þekilde sona ermesiyle kendiliðinden ortadan kalkacak. Hapis halinin devamý süresince vesayetin sona erdirilmesi, toplam 5 yýldan az olan hapis cezasýnýn infazýna baðlý olarak verilen kýsýtlama kararlarý bakýmýndan kiþinin isteminin bulunmasý ve toplam 5 yýl veya daha fazla kesinleþmiþ hapis cezasýnýn infazýna baðlý olarak verilen kýsýtlama kararlarý bakýmýndan kiþinin talebi üzerine kiþiliðinin veya mal varlýðýnýn korunmasý sebebinin ortadan kalkmasý halinde mümkün olacak.

- ÖRGÜT ADINA SUÇ ÝÞLEME

Türk Ceza Kanunu'nda yapýlan deðiþikliðe göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydýrýcýlýðýn saðlanmasý amacýyla bir günlük adli para cezasý alt tutarý 20 liradan 100 liraya, üst tutarý ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüðe girecek.

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alýnarak Türk Ceza Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adýna suç iþleme fiili müstakil bir suç olarak düzenleniyor. Buna göre, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adýna suç iþleyen kiþi, ayrýca 2 yýl 6 aydan 6 yýla kadar hapis cezasý ile cezalandýrýlacak. Ýþlenen suçun niteliðine göre verilecek ceza yarýsýna kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlý örgütler hakkýnda uygulanacak.

Örgüt adýna suç iþleyen kiþi, hem iþlediði suçtan hem de örgüt adýna suç iþleme cürümünden ayrý ayrý cezalandýrýlacak.

AK PARTÝ GRUP BAÞKANVEKÝLÝ ZENGÝN, 8. YARGI PAKETÝNE ÝLÝÞKÝN BÝLGÝ VERDÝ

AK Parti Grup Baþkanvekili özlem Zengin, "Ceza Hukuku kapsamýndaki soruþturma ve kavuþturma, özel hukuk ve idari hukuk kapsamýndaki yargýlamalarýn makul sürede sonuçlandýrýlmadýðý iddiasýyla manevi tazminat talepleri bundan sonra Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu'na yapýlacak" dedi.

Zengin, AK Parti Ýstanbul milletvekili Þengül Karslý ve Karabük milletvekili Cem Þahin ile birlikte AK Parti Grubu'nda açýklama yaptý. Zengin, 43 madde olarak teklifi vereceklerini kaydederek, yargýlamaya dair baþvuru sürelerine yönelik düzenleme yaptýklarýný ifade etti. Zengin, "Bundan sonraki düzenlemelerimizi hafta ve ay olarak ifade edeceðiz" ifadelerini kullandý.

Zengin, koruma tedbirlerine iliþkin tazminat istemlerine yönelik deðiþiklik yapýldýðýný aktararak, "Ceza Muhakemeleri Kanunu 141. Maddesinde yapýlacak bir deðiþiklikle konutu terk etmemek, baðýmlýlýklardan arýnmak amacýyla hastanelerde tedavi altýnda bulundurmak için adli yükümlülükler uygulandýktan sonra haklarýnda kovuþturmaya yer olmadýðýna ya da beraatine karar verilenler ilgili olarak yapýlan iþlemlerle ilgili tazminat talep etme imkaný olacak" þeklinde konuþtu.

Tazminat Komisyonu'na yeni görevler verileceðini kaydeden Zengin, "Anayasa Mahkemesi'ne uzun yargýlanmalar ile ilgili bireysel baþvurular var. Bu baþvurular nedeniyle yýðýlma oluþtuðu için Anayasa Mahkememiz, ara müessese olarak Tazminat Komisyonu'na farklý görevler yüklemiþ oluyoruz. 6384 sayýlý kanunun amacý kapsamý geniþliyor, adýný da deðiþtiriyoruz. Bu komisyona yeni bir görev vermiþ oluyoruz. Ceza Hukuku kapsamýndaki soruþturma ve kavuþturma, özel hukuk ve idari hukuk kapsamýndaki yargýlamalarýn makul sürede sonuçlandýrýlmadýðý iddiasýyla manevi tazminat talepleri bundan sonra Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu'na yapýlacak" dedi.

Zengin, kendisine ceza uygulanan bir kiþiye vasiy atanmasý usulünden vazgeçildiðini belirterek, "Toplam 5 veya daha fazla kesinleþmiþ hapis cezasýnda hükümlülüðün kýsýtlanmasý veya mal varlýðý korumasýna baðlanarak vesayetin takdir yetkisine veriliyor" ifadelerini kullandý.

Türk Medeni kanunu 409 ve 436. Maddeleri koruma amacýyla özgürlüðün kýsýtlanmasý ön rapor düzenlenmesi saðlýk kuruluþlarýna hakim kararýyla yerleþtirilen kiþinin yerleþtirme kararýna itiraz mekanizmasý getirildiðini söyleyen Zengin, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini de dikkate alaraktan örgüte üye olmamakla birlikte suç iþlemeyi müstakil suç haline getirmiþ oluyoruz" diye konuþtu.

Zengin, TMSF'nin kayyum olarak atanmasýna iliþkin sürelerin uzatýldýðýný sözlerine ekledi. Zengin, "Emeklilere bayram ikramiyeleri yüzde 50 arttýrýlarak 3 bin TL'ye çýkartýlýyor" dedi.

  • Yargý Paketi
  • TBMM
  • emekli zammý