81 ilimizde yapýlacak! 66 milyon avro tutarýnda hibe verilecek
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, IPARD III Programý 1. baþvuru çaðrý ilaný, Avrupa Birliði tarafýndan aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek saðlamak amacýyla hazýrlandý.

Çaðrý döneminde tarým ve balýkçýlýk ürünlerinin iþlenmesi ve pazarlanmasýna yönelik yatýrýmlar baþlýðý altýnda kýrmýzý/beyaz et kesimhaneleri, et iþleme ve parçalama, süt iþleme, süt toplama, peynir altý suyu iþleme, meyve/sebze soðuk hava deposu, su ürünleri iþleme ve yumurta iþleme yatýrýmlarý desteklenecek.

Söz konusu yatýrýmlar için 66 milyon avro hibe verilecek. Proje baþvuru süresi yarýn baþlayacak, 7 Mayýs'ta sona erecek.

Baþvurular, https://onlinebasvuru.tkdk.gov.tr/ adresinden yapýlabilecek.

Baþvuru çýktýlarý ve baþvuru çaðrý ilanýnda istenilen diðer belgeler 9 Mayýs günü mesai bitimine kadar TKDK il koordinatörlükleri veya il irtibat ofislerine teslim edilebilecek.

- ÇAÐRI VE BAÞVURU DÖNEMLERÝ

Bu yýl için yayýnlanan çaðrý takvimine göre, 80 milyon avro bütçeli "çiftlik faaliyetlerinin çeþitlendirilmesi ve iþ geliþtirme" için haziran ayýnda, 90 milyon avro bütçeli "tarýmsal iþletmelerin fiziki varlýklarýna yönelik yatýrýmlar" için temmuz ayýnda ve 12 milyon avro bütçeli "çiftlik faaliyetlerinin çeþitlendirilmesi ve iþ geliþtirme (açýk alanda bitkisel üretim projelerine yönelik makine ekipman destekleri)" için aðustos ayýnda çaðrýya çýkýlacak.

Baþvurular ise mayýs, temmuz, aðustos ve eylül aylarýnda alýnacak.

IPARD III'ün 2024 yýlý çaðrýlarý kapsamýnda 248 milyon avro hibe destek verilecek ve 450 milyon avroluk yatýrým gerçekleþtirilecek. Böylece, yaklaþýk 20 bin kiþilik istihdam saðlanmasý öngörülürken, IPARD III Programý kapsamýnda 7 yýlda 785 milyon avro hibe kullandýrýlacak.

- BAÞVURU PAKETÝNÝN HAZIRLANMASI VE KURUMA SUNULMASI

IPARD desteklerinden faydalanmak üzere proje sunmak isteyenlerin, baþvuruyla ilgili olarak talep edilen bilgileri TKDK'nin çevrim içi baþvuru sistemine girmeleri gerekiyor.

Onay sürecinin ardýndan baþvuru sahipleri, hazýrlamýþ olduklarý baþvuru paketini ve çevrim içi baþvuru sisteminden alarak imzalayacaklarý formu Kurumun il koordinatörlükleri veya irtibat ofislerine teslim edecek.

Teslim edilen paketler öncelikle TKDK Baþvuru Kayýt Sistemi'ne kaydediliyor ve paketin tamamý taranarak dijital arþive yükleniyor.

Ýdari kontroller sýrasýnda doküman eksikliði tespit edilmesi durumunda, baþvuru sahibine bunlarý tamamlamasý için bildirimde bulunuluyor ve süre veriliyor.

Eksiklikleri tamamlanan baþvuru paketleri üzerinde baþvuru sahibinin, projenin, sunulan maliyetlerin TKDK tarafýndan ilan edilmiþ koþullara uygunluðu kontrol ediliyor. Bu kontrollerle eþ zamanlý olarak yatýrým yeri ziyaret edilerek sözleþme öncesi kontroller gerçekleþtiriliyor.

TKDK il koordinatörlüklerince uygun bulunan baþvuru paketleri merkezde tekrar kontrol ediliyor. Uygun bulunan bütün projelerin iþ planlarý ekonomik ve sürdürülebilirlik analizlerine tabi tutuluyor ve her birine puan veriliyor.

Bütçenin yeterli olmasý durumunda, bu aþamada yeterli puan alanlar desteklenmek üzere seçiliyor. Destek bütçesinin bütün uygun projeler için yetersiz olmasý durumunda, IPARD sýralama puaný eþit olan projelerden iþ planý puaný yüksek olanlar seçiliyor.

Uygun bulunan ve sýralanan projelerin listesi, çeþitli Bakanlýklarýn temsilcilerinden oluþan Proje Deðerlendirme ve Seçim Komisyonunun incelemesine ve onayýna sunuluyor. Komisyonca onaylanan projelerin listesi Kurumun internet sayfasýnda yayýnlanýyor. Proje sahipleri hibe sözleþmesinin imzalanmasý için davet ediliyor.

  • TKDK hibe
  • Tarým yatýrým
  • IPARD III