91 ''helal akreditasyon'' kararý alýndý
ABONE OL

Soylu, Anadolu Ajansý (AA) muhabirine, AA'nýn global iletiþim ortaklýðýnda 27- 30 Kasým'da gerçekleþtirilecek Dünya Helal Zirvesi ile HAK'ýn faaliyetlerine iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Dünya Helal Zirvesi'nin, dünyanýn dört bir yanýndan profesyoneller, bürokratlar, akademisyenler ve fýkýh uzmanlarýnýn bir araya geldiði önemli bir organizasyon olduðuna iþaret eden Soylu, "Bizler için de helal standartlarýný, helal akreditasyonu ve kurumumuz faaliyetlerini paydaþlarýmýza anlatmak ve fikir alýþveriþinde bulunmak için çok elveriþli bir platform. Bu yýl özellikle Helal Akreditasyon Kurumlarý Ýslami Forumu (IFHAB) konusundaki geliþmeleri yurt içinden ve yurt dýþýndan zirveye katýlan bürokratlar ve belgelendirme kuruluþlarýyla paylaþmayý ve onlarýn da desteðiyle IFHAB'ýn uluslararasý arenadaki bilinirliðini arttýrmayý arzuluyoruz." dedi.

Soylu, helal belgelendirme kuruluþlarýnýn farklý ülkelerde faaliyet gösterdiðini kaydederek, Kovid-19 salgýný sonrasý helal belgeli ürün ve hizmet sunan ya da belgelendirme yapan kuruluþlar ve düzenleyici otoriterlerin sektöre daha fazla yatýrým gerçekleþtirdiðini söyledi.

Söz konusu geliþmeler ýþýðýnda sektörün pazar büyüklüðünün arttýðýna dikkati çeken Soylu, "Uluslararasý araþtýrma kuruluþlarýnýn çalýþmalarý bu durumu doðrular nitelikte. Geçen yýl itibarýyla finans endüstrisi hariç tutulduðunda gýda, ilaç, kozmetik, moda, seyahat ve medya sektörlerinde Müslümanlar tarafýndan senelik 2,6 trilyon dolarý aþan harcama gerçekleþtirildiði tahmin edilmektedir." diye konuþtu.

- "16 FARKLI LABORATUVARI AKREDÝTE ETTÝK"

Soylu, Türkiye'de ve dünyada akredite helal belgelerinin en sýk düzenlendiði sektörün gýda sanayisi olduðunu ifade ederek, HAK'ýn yeni alanlara yönelik akreditasyon programlarý geliþtirdiðini anlattý.

HAK'ýn hizmet kapasitesinin geniþlediðine iþaret eden Soylu, sektörde "tetkikçi" ve "uzman" gibi unvanlarla çalýþacak kiþileri belgelendirecek kuruluþlarý da akreditasyon kapsamýna dahil ettiklerini belirtti.

Soylu, laboratuvarlar tarafýndan yürütülen deney faaliyetlerinin de akreditasyona konu olduðunu bildirerek, "Helal belgelendirme kuruluþlarý ile üreticiler tarafýndan sýklýkla talep edilen laboratuvar analizleri için uluslararasý standartlar uyarýnca akreditasyon hizmeti sunuyoruz. Bugün itibarýyla 16 farklý laboratuvarý Ýslam Ülkeleri ve Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) yaklaþýmý uyarýnca akredite etmiþ bulunuyoruz." ifadelerini kullandý.

- "MÜKERRER BELGELENDÝRMEYÝ ÖNLEME ÇALIÞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR"

Helal belgesine sahip olmanýn ihracatçýlar için avantaj saðladýðýna, ülkelerin farklý helal standartlarý benimsemesinin ülke pazarlarýna giriþte mükerrer belgelendirme sorunu oluþturduðuna dikkati çeken Soylu, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) ve SMIIC standartlarý uyarýnca akredite ettikleri belgelendirme kuruluþlarýnýn düzenlediði helal belgelerinin uluslararasý tanýnýrlýða sahip olmasýna önem verdiklerini söyledi.

Soylu, IFHAB'ýn faaliyete geçmesi için katký sunduklarýný vurgulayarak, "IFHAB'ýn faaliyete baþlamasýyla helal belgelerinin karþýlýklý tanýnmasýna imkan saðlanarak hem ÝÝT üyesi ülke pazarlarýna giriþte karþýlaþýlan mükerrer belgelendirmenin önüne geçilmesi hem de helal belgelerinin uluslararasý seviyede güvenilirliðinin saðlanmasý adýna çok önemli adým atýlmýþ olacak." deðerlendirmesinde bulundu.

- "2 BÝNÝ AÞKIN ÜRETÝM TESÝSÝ AKREDÝTASYON GÜVENCESÝ ALTINA ALINDI"

Kuruma gelen akreditasyon baþvurularýna iliþkin de bilgi veren Soylu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"HAK'a yarýsýndan fazlasý yurt dýþýnda yerleþik uygunluk deðerlendirme kuruluþlarýndan olmak üzere 2019'un sonundan bu yana 184 akreditasyon talebi geldi. Baþvuru sahibi kuruluþlarýn uluslararasý kriterlere göre faaliyet yürütüp yürütmediklerine yönelik inceleme ve deðerlendirmeler tamamlandý. HAK, ilgili þartlarý saðladýðýný sahada gerçekleþtirdiði titiz denetimlerle doðruladýðý 91 dosya için akreditasyon kararý aldý. 62 baþvuru dosyasý ise ilgili kuruluþlarýn asgari kriterleri saðlayamamalarýndan dolayý olumsuz olarak neticelendirildi. Bugüne kadar alýnan akreditasyon kararlarýyla 2 bini aþkýn üretim tesisinin helal belgesi akreditasyon güvencesi altýna alýndý."

Soylu, söz konusu tesislerin kesimhane ve iþlenmiþ gýda gibi üretim alanlarýnda yoðunlaþtýðýna iþaret ederek, "Kozmetik ürünü imal eden ve turizm hizmeti sunan tesislerin de akredite belge sahibi iþletmeler arasýnda kendilerine yer bulmaya baþladýklarýný gözlemliyoruz." dedi.

SMIIC ile 2020'de imzaladýklarý mutabakat zaptýyla dünya genelinde helal kalite altyapýsý alanýnda "eðitim üssü" haline gelmeyi hedeflediklerini bildiren Soylu, farklý içeriklerde 52 eðitimde bugüne kadar 32 ülkeden 1200'ün üzerinde katýlýmcýnýn eðitimlerden yararlandýðýný kaydetti.

  • HAK Akreditasyon
  • Zafer Soylu
  • Yurt Dýþý Akreditasyon