ABD, Afrika'da 'terörist gruplara' karşı daha agresif adımlar atmaya hazırlanıyor
ABONE OL
 
ABD'li dört askerin Nijer'de pusuya düşürülerek öldürülmesinin ardından konuyla alakalı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. 
 
NBC News'e konuşan üç ABD'li yetkili saldırı sonrasında ABD'nin Nijer hükümetine silahlı uçakların uçuşuna zin verilmesi yönünde baskı uygulamaya başladığını belirtti.
 
ABD'li yetkililere göre bölgedeki hükümetlerin zayıf olması el Kaide ve DEAŞ gibi örgütlerin verimli alan bulmasına neden oluyor. Aynı zamanda pusuya düşürülen ABD'li askerlerin terör örgütü DEAŞ'in Nijer kolunun operasyonu olduğu belirtiliyor.
 
Pentagon'un Nijer üzerindeki SİHA'larını genişletme hareketi Amerikan'ın terörle mücadele operasyonlarında önemli bir artışa neden olacak. Pakistan, Afganistan, Yemen, Irak ve Suriye'ye odaklanan ABD, Nijer'deki pusu olayından sonra operasyonlarını Libya, Nijer ve Somali'ye çevirecek.
 
Bush yönetiminin eski terörle mücadele danışmanı Juan Zarate NBC News'e verdiği röportajda, "ABD teröre karşı savaşta ölümcül güç kullanımını yaygınlaştıracak" aynı zamanda bu operasyonlar, "Terörle savaşın göç ettiğini de gösteriyor" ifadelerine yer verdi.
 
NİJER'DEKİ KARANLIK PUSU
 
Nijer'de ABD askerlerine yönelik pusunun nasıl gerçekleştiği ise hala aydınlatılmadı.  Bölgede faaliyet gösteren terör örgütüne yönelik ABD-Fransız ortak istihbarat toplama biriminin Nijer kuvvetleriyle birlikte operasyon düzenlediği ve operasyon içerisinde ABD Reaper İHA'sının kullanıldığı belirtiliyor.
Ancak yetkililere göre saldırıyı püskürrmek için ikinci bir ekibin neden gönderilmediği aydınlatılmış değil.
 
ABD'NİN NİJER'DEKİ VARLIĞI
 
ABD 2013 Şubat ayında Obama yönetiminde ilk defa 100 ABD askerini Nijer'e göndermişti. Washington'dan yapılan açıklamada ABD askeri varlığının arttırılacağı ifade edilmişti. ABD'nin şuan Nijer'de 1000 askeri bulunuyor.
 
Aynı zamanda Obama döneminde Nijer'de bir drone üssü kurulması noktasında anlaşma imzalanmıştı. Drone üssünün yapımı ise hala devam etmekte.