Çin, Tayvan, Vietnam, Filipinler gibi ülkelere sýnýrlarý olan ve söz konusu ülkelerin tamamýnýn üzerinde hak iddia ettiði Güney Çin Denizinde, Çin egemenlik hakký olduðunu iddia ederken ABD ise "uluslararasý sular" tanýmlamasý yapýyor ve seyrüsefer özgürlüðü olduðunu iddia ettiði sulara askeri unsurlar gönderiyordu.
Obama yönetimindeki ABD, Güney Çin Denizi'ndeki askeri varlýðýndan rahatsýz olduðu Çin'e gözdaðý vermek amacýyla çok sayýda savaþ ve uçak gemisini bölgede konuþlandýrmýþtý.
5-10 YIL ÝÇERÝSÝNDE KESÝNLÝKLE SAVAÞA GÝRECEÐÝZ
Trump'ýn baþdanýþmaný Steven Bannon, aylar önce "Tartýþmalý adalarýn bulunduðu Güney Çin Denizi'nde ve Ortadoðu'da gelecek 5 veya 10 yýl içerisinde kesinlikle savaþa gireceðiz" tahmininde bulunmuþtu.
Trump'ýn "tartýþmalý" baþdanýþmaný Bannon, radikal fikirleri ile bilinen bir isim. Trump'ýn mülteci yasaðý ve 7 ülkeye seyahat engeli gibi uygulamalarýnýn mucidinin de Bannon olduðu belirtiliyor.
ABD BÝZÝMLE SAVAÞMAYA HAZIRLANSIN
Trump'ýn ABD baþkanlýk koltuðuna oturmasýna sayýlý günler kala bir açýklama yapan Çin Hükümeti, göreve gelecek yeni ABD yönetiminin kendilerini Güney Çin Denizi'ne eriþmekten alýkoymayý denemesi durumunda "askeri çatýþmaya hazýrlýklý olmasý gerektiði" uyarýsýnda bulundu.
Çin, geçtiðimiz ay Güney Çin Denizi'nde ABD'ye ait ve istihbarat amaçlý kullanýldýðý düþünülen bir insansýz denizaltý aracýný ele geçirdi.
ÇÝN'ÝN ADALARI KULLANMASINA MÜSADE ETMEYECEÐÝZ
Komþu ülkeler, BM ve ABD'nin tüm uyarýlarýna raðmen Güney Çin Denizi üzerindeki petrol gibi doðal kaynaklar bakýmýndan zengin adalara askeri varlýk konumlandýrarak gerilime sebep olan Çin, ayný zamanda suni adalar inþa edip üzerine askeri üs ve sivil tesisler kurarak ihtilaflý sularda konumunu güçlendirmeye çalýþýyor.
Bu çabalara sert çýkan ABD'nin yeni Dýþiþleri Bakaný Rex Tillerson, Çin'in oluþturduðu suni adalarý kullanmasýna izin vermeyeceklerin açýkladý.
Böyle bir blokajýn iki ülkeyi savaþa götürebileceði uyarýsý yapýlýyor.