ABD'de çarpýcý rapor! Türkiye'de fonlanan gazeteler açýklandý
ABONE OL

ABD’nin ünlü düþünce kuruluþu Center for American Progress, “Türkiye’nin Deðiþen Medya Ortamý” adýnda bir rapor yayýnladý. Andrew O’Donohue, Max Hoffman ve Alan Makovsky’nin kaleme aldýðý raporda, ABD’nin Türk medyasýnda fonladýðý bazý kesimlere desteðin devam etmesi gerektiði ifade edildi.

Raporun en dikkat çekici kýsmý ise, 2016-2019 yýllarý arasýnda Ulusal Demokrasi Vakfý'nýn (NED) Türkiye’de gazeteciliðin desteklenmesi için saðladýðý finansmanýný altý kat arttýrmýþ olduðu vurgusu oldu. Rapor, bu finansman seviyesinin muhafaza edilmesinin önemli olduðuna da raporda yer verdi.

NED ve diðer ABD’li fon kuruluþlarýnýn Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi medya sitelerini fonlamasýnýn önemli olduðunu açýklayan rapor, bu haber sitelerini “Batý desteði alan dijital kuruluþlar” olarak nitelendirdi ve verilen desteklere raðmen Rusya destekli Sputnik Türkiye kadar etkili olamadýklarýný vurguladý.

Raporun içeriðinde, özellikle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan hakkýnda objektiflikten uzak düþmanlýk öðesi içeren birçok açýklamaya yer verilirken, gerçek haber kaynaðý olarak hemen her haberi yalanlanan bazý haber sitelerini örnek göstermeleri de dikkatlerden kaçmadý.

Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi haber sitelerinin özellikle Batý destekli fonlar tarafýndan fonlanmalarý, ilk defa bir ABD’li düþünce kuruluþunun raporuna açýkça yansýmýþ oldu.

Yerel gazetelerin önemli bir fýrsat alaný olduðunu vurgulayan rapor, ABD’li fon saðlayýcýlarýn çalýþmalarýna yerel gazeteleri dâhil etmeleriyle bu fýrsatýn da deðerlendirilebileceðini belirtti.

Raporu yayýnlayan düþünce kuruluþu, geçtiðimiz yýl Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu’nu tebrik için ziyaret etmiþ, raporun yazarlarýndan Alan Makovsky ise bu ziyarette hazýr bulunmuþtu.