Korkmaz, Atilla'nýn yargýlandýðý davanýn 11. gününde tanýk olarak ifade vermeye devam etti.
ABD'ye geldiði günden beri hiç çalýþmadýðýný ancak çalýþma baþvurusunda bulunduðunu ve iki hafta önce olumlu yanýt aldýðýný anlatan Korkmaz, ABD hükümetinden yardým alýp almadýðý sorusuna ise, "Savcýlýk 3 defa 300 dolar, toplamda 900 dolar verdi. FBI 50 bin dolar verdi. Oturduðum apartmaný savcýlýk tuttu, kirasýný savcýlýk ödüyor." yanýtý verdi.
Korkmaz, yapýlan yardýmlarýn hiçbirini kendisinin talep etmediðini ifade etti.
- Sarraf'ýn sahte belgeleri ve mühürleri
Hüseyin Korkmaz, 17 Aralýk soruþturmasý kapsamýnda iþ adamý Rýza Sarraf'ýn ev ve iþ yerlerindeki aramalar sonucu ele geçirilen belgeler hakkýnda da bilgi verdi.
Korkmaz, "Sarraf örgütünün" iþlerini yürüttüðü Orient Bazaar'da bulunan ofiste yapýlan aramada ele geçirilen dökümanlarýn arasýnda Dubai'ye ait sahte gümrük belgeleri olduðunu kaydetti.
Söz konusu dökümanlar arasýnda üzerinde Birleþik Arap Emirliði Dubai Gümrüðü yazan belgede gönderici olarak Sarraf'a ait olan Atlantis Capital General Trading adlý þirketin yer aldýðýný belirten Korkmaz, mühür kýsmýna ise "Operetations Admin" damgasý vurulduðunu ancak Ýngilizce'de "Operetations" kelimesinin yer almadýðýný, bu nedenle belgenin sahte olarak üretildiðini düþündüðünü anlattý.
Korkmaz, Sarraf'ýn iþ yerinde ele geçirilen ve yine üzerinde Dubai Gümrüðü yazan bir baþka dökümanýn mühür kýsmýna "00 Ocak 2013" tarihli damganýn bulunduðunu, ancak Dubai Gümrüðü olarak görülen belgede Türkçe tarih geçtiðine dikkat çekti.
Sarraf'ýn iþ yerindeki aramada iki tane gümrük mührü ele geçirildiðini de kaydeden Korkmaz, ayrýca fotoðraflarý da gösterilen "tomarlarca" boþ sahte gümrük belgelerinin de iþ yerinde bulunduðunu belirtti.
Atilla'nýn avukatlarýndan Todd Harrison ise, savcýlýk makamýnýn Korkmaz'a sorduðu sorulara ve delillere itirazlarýný sürdürdü.
- Bilirkiþiler tanýk olarak dinlendi
Duruþma kapsamýnda Deutsche Bank'ýn New York'taki Finansal Suçlar Önleme Özel Soruþturmalar Bölümü Müdürü olan Douglas Sloan bilirkiþi olarak dinlendi.
Sloan, dünyanýn farklý yerlerindeki yerel bankalarýn uluslararasý sistemde diðer ülkelerdeki bankalara ödeme talimatý yollayabilmesi için kurulu olan ABD finansal sistemi hakkýnda bilgi verdi.
ABD'nin Ýran'a karþý uyguladýðý yaptýrýmlarda "kara listeye" alýnan kiþi ve kurumlara gelen ödeme talimatlarýnýn Deutsche Bank gibi büyük finansal bankalarýn bilgisayar yazýlýmlarý tarafýndan nasýl tespit edildiðini anlattý.
Duruþmada, ayrýca, ABD Hazine Bakanlýðý Yabancý Varlýklarýn Kontrolü Ofisi (OFAC) Direktörü Adam Szubin de bilirkiþi olarak dinlendi.
Atilla'nýn avukatlarýndan Victor Rocco'nun sorularýna net cevaplar veremeyen Szubin, Sarraf hakkýnda þüpheleri bulunan OFAC'ýn neden bu ismi kurumun yaptýrým listesine alýnmadýðý sorusuna da cevap vermekten kaçýndý.
- FETÖ firarisi Türkiye'den nasýl kaçtýðýný anlatmýþtý
Pazartesi günü verdiði ifade de þubat 2016 serbest býrakýldýktan sonra aðustos ayýnda Türkiye'den nasýl kaçtýðý hakkýnda bilgiler veren Kokmaz, 17 Aralýk operasyonuna ait belgeleri nasýl beraberinde kaçýrdýðýný anlatmýþtý.
Ýfade verirken zaman zaman aðladýðý gözlenen Korkmaz, delillerin bir kýsmýný ismini açýklamadýðý soruþturma savcýsýndan bir kýsmýný da soruþturmada görev almýþ bir polis memurundan aldýðýný ifade etmiþti.
Kokmaz, deliller ve ailesiyle beraber Türkiye'den kaçýþýný "Bir kaçakçý buldum, beni kaçýrmasýný istedim. Kara sýnýrýndan kaçtým." sözleriyle anlatmýþtý.
- Belgeleri havaalanýnda Amerikan güvenlik kuvvetlerine vermiþ
Ýlk girdiði ülkeden pasaport temin edemediðini, baþka bir ülkeye geçtiðini ve orada da pasaport alamadýðý için üçüncü bir ülkeye gittiðini ifade eden Korkmaz, bu ülkede kendi adýna düzenlenmemiþ bir pasaport edindiðini anlatmýþtý.
Firari Korkmaz, bu ülkelerden Türkiye'ye iade edileceðinden korktuðu için ABD'ye kaçmaya çalýþtýðýný savunmuþtu.
Korkmaz, Amerikan emniyet kuvvetleriyle irtibata geçtiðini, onlarýn "katkýsýyla" ABD'ye kaçtýðýný ve beraberinde getirdiði delilleri havalimanýnda teslim ettiðini belirtmiþti.
-Firari FETÖ'cülerin Atilla davasýna ilgileri artýyor
FETÖ'nün firari polislerinden olan Korkmaz'ýn Türkiye devletine ait belgeleri izinsiz elde ederek kaçýrmasý ve Amerikalý güvenlik elemanlarýna teslim etmesi ardýndan da duruþmada ifade vermeye devam etmesi Atilla davasýnýn FETÖ ile baðlantýsýný bir kez daha gündeme getirdi.
ABD'deki örgüt üyelerinin de duruþmalarý yakýndan takip etmeleri ve sosyal medyada Türkiye aleyhine karalama kampanyasý yürütmeleri Rýza Sarraf davasý olarak baþlayýp sonradan Hakan Atilla davasýna dönüþen hukuki süreçteki FETÖ izlerini gözler önüne serdi.
Önde gelen firari FETÖ mensuplarý Emre Uslu ile Adem Yavuz Arslan'ýn, yanlarýnda baþka FETÖ mensuplarýyla birlikte Atilla davasýný yerinde izlemeleri AA objektiflerine takýlmýþtý.
Duruþmalarý takip eden FETÖ firarilerinden Aslan görüntülendiðini fark edince olay yerinden uzaklaþýrken Uslu, mahkeme binasý önünden Periscope’tan yayýn yapmýþtý.
Ayrýca duruþmanýn 4. gününde savcýlýðýn mahkemeye delil olarak sunduðu ve kaynaðýný açýklamayý reddettiði ses kayýtlarýný FETÖ söylemiyle savunmasý dikkati çekmiþti.
Savcý Yardýmcýsý David Denton, ses kayýtlarýný alan FETÖ üyesi polislerin "görevlerini yaptýðýný" savunmuþ ve o polislerden birinin de mahkemede tanýk olarak ifade vereceðini söylemiþti.
- FETÖ firarisi Canýtez, tanýklar listesinde
Öte yandan Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca, FETÖ'nün 17/25 Aralýk yargýsal darbe teþebbüsüne iliþkin yürüttüðü soruþturmada, "FETÖ üyesi olmak" suçundan firari olarak aranan ve hakkýnda yakalama kararý çýkarýlan eski Bankalar Yeminli Murakýbý Osman Zeki Canýtez de Atilla davasýndaki tanýklar arasýnda yer almasý bekleniyor.
Canýtez'in, ByLock kullanýcýsý olduðu ve 25 Aralýk soruþturmasýnda bilirkiþi olarak görev yaptýðý belirlenirken, Atilla davasýna "Türkiye'den yasa dýþý þekilde delil ve belge götürdüðü" tespit edilmiþti.
Duruþmalarýn ilerleyen safhasýnda mahkemeye çýkmasý beklenen FETÖ firarisi Canýtez'in, söz konusu belgeler üzerinden Türkiye aleyhinde tanýklýk yapacaðý kaydediliyor.
- Dava süreci
Geçen hafta boyunca çapraz sorgulamasý yapýlan Sarraf'ýn, Manhattan'da beraber kaldýðý hücre arkadaþý tarafýndan "Sarraf'ýn kendisine iki kez tecavüz etmek ve cinsel tacizde bulunmak iddiasýyla" dava edildiði bildirilmiþti.
Faouzi Jaber isimli 62 yaþýndaki mahkum, geçen hafta Çarþamba akþamý Sarraf aleyhine "tecavüz" davasý için baþvuruda bulunmuþtu. Buna göre söz konusu mahkum Jaber, avukatý Alexei Schacht aracýlýðýyla, Manhattan'da beraber ayný hücreyi paylaþtýklarý sýrada Sarraf'ýn kendisine iki kez tecavüz etmek ve cinsel tacizde bulunmak iddialarýyla dava açmýþtý.
- Sarraf marihuana içtiðini de kabul etmiþti
Duruþmalarýna devam edilen dava süreci içinde Sarraf, tutuklu bulunduðu cezaevindeki bir gardiyana, Türk avukatý vasýtasýyla, yaklaþýk 45 bin dolar rüþvet verdiðini belirtmiþti.
Türkiye'den diðer masraflarýyla birlikte gönderilen para ile bu rüþvetin ödendiðini anlatan Sarraf, "45 bin dolar karþýlýðýnda bu gardiyan bana alkol getirdi. Birkaç kere de gardiyanýn cep telefonunu kullandým ... Eþimle, kýzýmla görüntülü, Türkiye'deki bir avukatýmla, bir kere de dayýmla ve ablamla görüþtüm, hatýrladýðým kadarýyla." demiþti.
Sarraf, cezaevinde uyuþturucu madde olan sentetik marihuana içtiðini de kabul etmiþti.
Sarraf'ýn "hapishaneden çýkmak ya da daha az ceza almak için iþlemediðin suçlarý kabul etmek zorundasýn" dediði ortaya çýkmýþtý.
Atilla'nýn avukatlarý, Sarraf'ýn hapishanedeki telefon görüþmelerinin kayýtlarýna iliþkin mahkemeye bir mektup sunmuþtu.
Savunmanýn avukatlarýnýn sunduðu mektupta, 15 Eylül 2016'da Sarraf ile Ahad isimli bir kiþi arasýnda geçen telefon konuþmasýnda Sarraf'ýn "ABD'de hapishaneden çýkmak ya da daha az ceza almak için iþlemediðin suçlarý kabul etmek zorundasýn" dediði belirtilmiþti.
Ýran'a yönelik yaptýrýmlarý delme, banka dolandýrýcýlýðý ve kara para aklamak gibi suçlar atfedilen Sarraf geçen yýl mart ayýnda ABD'de tutuklanmýþtý.
Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimaný'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltýna alýnmýþ ve ardýndan tutuklanmýþtý.