ABD'li uzmanlardan Malatya'daki depreme iliþkin açýklama
ABONE OL

ABD'deki Cornell Üniversitesi Dünya ve Atmosferik Bilimler Fakültesinde misafir yardýmcý doçent olarak görev yapan Dr. Judith Hubbard ve Dr. Kyle Bradley, merkez üssü Malatya'nýn Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüðündeki depremi analiz ettikleri bir makale yayýmladý.

Makalede, 2020'deki Elazýð depremi ile 6 Þubat 2023 depremlerinin olduðu ve sonrasýnda kýrýlmalarýn yaþandýðý bölgenin ortasýnda farazi bir "sismik boþluk" olduðuna iþaret edilerek, Malatya'daki depremin bu boþlukta meydana geldiði iddia edildi.

Uzmanlar, makalede, Malatya'daki depremin, 6 Þubat depremlerinin artçýlarýnýn yaþandýðý alanýn en uç noktasýnda kaldýðýna fakat haritalanan yüzey kýrýlmasýnýn biraz daha kuzeydoðusunda yer aldýðýna dikkati çekti.

Makalede, Malatya depreminin, Elazýð depreminin güneybatýsýndaki kýrýlmaya oldukça yakýn bir noktada meydana geldiði belirtildi.

Araþtýrmacýlar, Malatya'daki depremin, 2020'deki doðal afetin kayma alaný içinde kalýp kalmadýðý konusunda kesin bilgi bulunmadýðýný vurgulayarak, konunun daha ayrýntýlý bir çalýþmayla netlik kazanabileceðini kaydetti.

2020 ve 2023'teki iki depremin, fay üzerindeki baskýyý artýrarak Malatya'daki depremin meydana gelme olasýlýðýný artýrmýþ olma ihtimalinin altýný çizen uzmanlar, araþtýrmacýlarýn bölgede yaklaþýk 5 büyüklüðünde deprem beklediðini ancak 5,9 büyüklüðündeki depremin tahmin edilenden daha büyük olduðunu vurguladý.

Uzmanlar, "Ýlk tercihimiz bu depremi muhtemelen tetiklenmiþ bir olay olarak deðerlendirmektir; kýsmen artçý deprem, kýsmen de kendi baþýna bir deprem." ifadelerini kullandý.

Makale "Earthquake Insights" adlý internet sitesinde yayýmlandý.