Adada Türk askerine karþý yeni tahrik! Ersin Tatar: Bize karþý husumet besliyorlar
ABONE OL

Adadaki son duruma dair KKTC Cumhurbaþkaný Ersin Tatar A Haber'de önemli deðerlendirmeler bulundu.

Ersin Tatar'ýn öne çýkan sözleri:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz burada. O da burada deðerlendirmelerde bulundu. BM burada iki yüzlü davranýyor. Rumlara farklý Türklere farklý davranýyor. Rumlar bilindiði gibi Pile'den Larnaka'ya kadar ara bölgeyi de aþmak suretiyle yollar yapmýþlar ve hastane inþa etmiþler. Bütün bunlar olurken BM neredeydi. BM, Rum kesimini tanýyor ama bizleri tanýmýyor. Onlarý tanýdýklarý için onlara farklý bakýyorlar ve bazý þeylere göz yumuyorlar. Rumlar ara bölgenin kendisine ait olduðunu iddia ediyor. O þekilde bir davranýþ sergiliyorlar. BM'de tüm bunlara seyirci kalýyor.

Biz de bir þey olduðunda Rum'un dediðine bakýyor ve BM onlardan çekiniyor çünkü burada bulunuþu yaptýðý anlaþmaya baðlýdýr. Zamanýnda yaþanan çatýþmalar neticesinde oradaki Türkler bölgeye itildi ve sorunlar hala devam ediyor. BM hala daha 1960'lar yaþanan olaylarýn olduðu noktada duruyor. Anacak bunun üzerinden 60 yýl geçti. Rumlarý Kýbrýs'ýn tek hükümeti gibi tanýyor. 60 senedir Türklere bu hakký vermiyor. Bu bir çifte standarttýr.

Kýbrýs'ýn kurucu ortaðýyýz. Rumlar ne kadar egemen ise biz de bu kadar egemeniz. 1571'den 1923'e kadar Osmanlý hüküm sürdü. 1923'te Lozan anlaþmasý ile Osmanlý'dan Ýngilizlere geçti. 1960'da Ýngiltere buradan ayrýldýðýnda 2 tane egemen üs aldý. 37 senede 2 tane egemen üsse istediði gibi uçak getirip gemi yanaþtýrabilir. Her türlü iþi yapabilir çünkü egemendir. Biz bu adada 452 senedir egemenliðimizi sürdürüyoruz. Biz en az onlar kadar egemeniz. Yani biz kendi geleceðimiz tayin etme hakkýna sahibiz. Bütün bu meseleler bu sýnýr olaylarýna etki edebiliyor. Rumlarýn benimdir dediði bölge ara bölgedir.

Rumlarýn etkisiyle BM onlara müdahale etmiyor bizim kendi topraðýmýzda yapacaðýmýz yola müdahale edebiliyorlar. Biz yapýlmaya çalýþýlan gerginlikle ilgili gerekli þikayetleri yaptýk ve BM soruþturma yapýlacaðýný söyledi. BM Barýþ Gücü askerlerinin Türk askerlerine saldýrmasý ile ilgili þikayetlerin soruþturmasý þu anda yapýlmaktadýr. Bekleyeceðiz göreceðiz ve soruþturmanýn takipçisi olacaðýz.

Pile olaylarýnda bir gerginlik yaþandý ve tüm BM askerleri bize karþý bir husumet besliyorlar ve bundan dolayý böyle bir harekette bulunmuþ olabilirler. Bizim derdimiz 1974 Barýþ Harekatý ile çizilen sýnýrlarýmýzý sonuna kadar korumaktýr. Sýnýr bir milletin namusudur. O sýnýrlarý korumak bizlerin askerlerine düþmektedir. Büyük bir titizlikle bu iþi yapmaya çalýþýyorlar. Ama maalesef böyle tatsýz olaylar son zamanlarda yaþandý."