ÝETT'nin Büyükada'da hizmete aldýðý ve Adalýlarýn "azmanbüs" adýný verdikleri elektrikli minibüslere karþý yürütülen eylem bir haftadýr devam ediyor.
Adalar sakinlerinin de aralarýnda bulunduðu grup, 15 Haziran'da faaliyete baþlayan minibüslere tepki göstermek amacýyla sürdürdükleri eylemin 8'inci gününde, Büyükada Saat Kulesi önünde toplandý.
Düdük çalarak ÝBB'yi protesto eden gruptakiler, "Yürünebilir Adalar için azmanbüs istemiyoruz", "Adalar'da yürümek istiyoruz", "16 milyon için direniyoruz", "Ada'da azmanbüs yasa dýþý", "Ne akülü ne azmanbüs Ada" yazýlý pankartlar taþýdý.
Grup adýna basýn açýklamasý yapan Büyükada sakinlerinden yazar Ahmet Ümit, yaklaþýk 8 gündür Ada halkýnýn ayakta olduðunu ve sýcak havada eylem yaptýklarýný, kendisinin de yazmakta olduðu romanýný býrakýp eyleme geldiðini belirtti.
Ümit, doðasý, tarihi ve kültürel özellikleriyle ön plana çýkan Büyükada'nýn eþsiz bir dünya kültür mirasý olduðunu, ancak buranýn da artýk Eminönü, Üsküdar ve Beþiktaþ gibi meydanlara dönüþmeye baþladýðýný ve gelen insanlarýn da mutsuz olduðunu kaydetti.
Büyükada'nýn sadece burada yaþayanlarýn deðil, Türkiye'de yaþayan herkesin olduðunu dile getiren Ümit, "Niye karþý çýkýyoruz bu minibüse? Çünkü aykýrý. Burasý sit alaný. Burada minibüs olmaz. Burada bunlarla seyahat edilmez, yapýlamaz. Bu cinayettir." diye konuþtu.
- "KENDÝNÝZE GELÝN VE BU MÝNÝBÜSLERÝ DERHAL KALDIRIN"
ÝBB Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'na seslenen Ümit, þu ifadeleri kullandý:
"Buradan ÝBB'ye, bedeller ödeyerek desteklediðim Ekrem Ýmamoðlu'na sesleniyorum. Bundan vazgeçin. Aklýnýzý baþýnýza toplayýn. Yapmayýn. Her þeyin güzel olmasý için kararlarýn doðru olmasý lazým. Alýnan kararlarýn güzelliklere yol açmasý lazým. Halka raðmen, halký hesaba katmadan, halkýn katýlýmý olmadan belediyecilik yapamazsýnýz. O yüzden kararlarýnýzý halkla alýn ve verdiðiniz sözü lütfen yerine getirin. Tarih önünde oy kazanabilirsiniz ama tarih önünde mahkum olursunuz. Benden bir dost uyarýsý. Kendinize gelin ve bu minibüsleri derhal kaldýrýn."
Sorunun sadece minibüs olmadýðýný ve Adalar'ýn baþlý baþýna korunmasý gerektiðini vurgulayan Ümit, Adalar'ý dünya kültür mirasýna kazandýrmak için çalýþtýklarýný, bunu baþardýklarýnda artýk Adalar'a zarar verilemeyeceðini söyledi.
Basýn açýklamasýnýn ardýndan gruptakiler "Ada'da azmanbüs istemiyoruz" sloganlarý eþliðinde Büyükada sokaklarýnda yürüdü. Elektirikli minibüslerin durak alanýna da gelen grup, minibüslerin çalýþmasýný bir süre engelledikten sonra daðýldý.
- "MÝNÝ OTOBÜSLER VE TAKSÝLER HÝZMET VERSÝN"
Adada yaþayan Konuralp Sunal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, elektrikli araçlara karþý olmadýðýný ancak "azmanbüs" olarak adlandýrdýklarý elektirikli minibüslerin, 4 bin 500 kiþinin verdiði imzaya raðmen halkýn fikri alýnmadan ÝETT ve ÝBB'nin ýsrarýyla adaya getirildiðini söyledi.
Faytonlar kalktýðýnda da ada halkýnýn isteyenler ve istemeyenler olarak ikiye bölündüðünü hatýrlatan Sunal, "Bir þekilde elektrikli araçlar kondu. Güzel gidiyordu. Çünkü boy, yükseklik olarak daha kýsa. Halihazýrda bu azmanbüslerin yaný sýra onlar yapýyor hizmetini. Golf modeli taksiler ve onlarýn öncesinde biraz daha küçük taksiler hizmet görüyor. Onlara hiçbir diyeceðimiz yok." diye konuþtu.
Adada bireysel akülü anarþisi olduðunu da ifade eden Sunal, þunlarý kaydetti:
"Þahýslarýn para verip aldýðý, kalp hastasý, engelli gibi heyet raporuyla aldýðý araçlara ya da esnaftýr, inþaatçýdýr, fýrýndýr veya kamu araçlarýna bir itirazýmýz yok. Ama bu kadar çok bireysel araç olamaz. Kanuni deðil, hepsi yasa dýþý. Onun dýþýnda korsan akülü diye bir þey var. Yani ÝETT'nin araçlarý hizmet verirken birtakým gruplar bundan büyük kazanç elde ediyorlar. Günübirlik, daha çok parasý olan yabancý turistlere yarým saat tur yaptýrýyorlar. 100 dolar, 100 avro olduðu söyleniyor. Bu tamamen yasa dýþý. Bu kadar çok bireysel akülü araca müsaade edilmemesi lazým."
Sunal, bu araçlarýn adaya yakýþmadýðýný belirterek, "Yol geniþliði ortalama 6 metre. Yan yana iki araç zor geçiyor. Bir de üstüne bireysel akülüler, bisikletli kaosu var. Büyükada özellikle bundan muzdarip. Bu kadar aracý bu ada kaldýrmaz." deðerlendirmesini yaptý.
- "BU ARAÇLAR YÜZÜNDEN ORMAN YOLLARI GENÝÞLETÝLMEYE ÇALIÞILABÝLÝR"
Ada sakini mimar Semra Þenol, doðal ve kentsel sit alaný olan Adalar'da motorlu taþýt kullanýmýnýn yasak olduðunu, Koruma Kurulu tarafýndan sadece 65 yaþ üstüne, kamu kurumlarýna ve engellilere, ihtiyaç halinde elektrikli araç kullanýmý için istisna getirildiðini anýmsattý.
Adabüslerin tescilsiz olmasý gerekçesiyle elektrikli minibüsler için ihaleye gidildiðini ve bunlarýn Büyükada'ya getirileceklerini öðrendiklerini aktaran Þenol, yeni araçlarýn büyüklüðüne iþaret ederek, "Bunlarýn 30 tanesi daha geldi birkaç gün önce. Adada bu araçlar yüzünden orman yollarýmýz, bahçelerimiz yýkýlýp yollar geniþletilmeye çalýþýlabilir. Böyle bir endiþemiz var. Bunun dýþýnda en önemli mesele tabii Adalar'ýn yaya yolu olmasý." dedi.
Bu araçlarla gezdirilen ziyaretçilerin çoðunun tarihi ve kültürel varlýklarý göremeden gittiklerine dikkati çeken Þenol, "Adada gönüllü rehberler eþliðinde yapýlan kültürel rotalar var. Bunlarýn resmi hale getirilmesi, bu kültürel rotalarla gelen kiþilerin adayý gezdirilmesi çok daha iyi olacak diye düþünüyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
Araçlarýn zorla dayatýlmasýnýn kendilerini rahatsýz ettiðini ifade eden Þenol, ÝETT Genel Müdürü Ýrfan Demet'in de katýlýmýyla yaptýklarý toplantýda neden bu araçlarý istemediklerini anlattýklarýný ancak dikkate alýnmadýklarýný ve arife günü araçlarýn faaliyete baþladýðýný anlattý.
Þenol, "azmanbüs" adýný verdikleri araçlarý engelleme nedenlerini þöyle dile getirdi:
"Çünkü hem bize verilen sözler tutulmadý hem de halka dayatma þeklinde yapýp, halkýn görüþleri dikkate alýnmadý. Bu azmanbüslerin çoðalmasýyla buradaki kentsel, tarihi, ahþap yapýlarýn, doðadaki bitki örtüsünün zarar göreceðini, Adalar'ýn özelliklerini yitireceðini düþünüyoruz. Bu nedenle azmanbüse karþý çýkýyoruz." ifadelerini kullandý.
Þefik Aslan ise Adalar'ýn ulaþýmýnýn yaya yoluyla saðlandýðýnýn altýný çizerek, "Ýskeleden çýktýktan sonra 20 dakika yürüyerek yerleþim yerlerine eriþebilirsiniz. 70 yaþýnda insaným, yokuþta oturuyorum ve hiçbir þekilde ulaþým aracýna ihtiyacým olmuyor. Bütün ada halký da bu ihtiyacýný tamamýyla yürüyerek karþýlayabilir." diye konuþtu.