Adalet Bakaný Tunç: 22 yýldan bu yana küçümsenmeyecek iþler yaptýk
ABONE OL

Tunç, TBMM Filizi Köþk Sosyal Tesisi'ndeki Türk Parlamenterler Birliði toplantýsýnda yaptýðý konuþmada, hukuk devletinin gerçekleþmesi için öncelikle yargýnýn baðýmsýz ve tarafsýz olmasý gerektiðini söyledi.

Muhalefette bugünkü yargýdan rahatsýz olanlarýn, geçmiþ vesayet anlayýþýný özleyenlerin bulunduðunu ifade eden Tunç, "Bugünkü yargýmýz her zamankinden daha baðýmsýz ve tarafsýzdýr. Adalet Bakanlýðýnýn bir mottosu var: Bizim iktidar dönemimizde güvenilir adaleti tesis etmek, güven veren bir adaleti tesis etmek. Biz, bu konuda 22 yýldan bu yana küçümsenmeyecek iþler yaptýk." diye konuþtu.

Tunç, adliyelerdeki teknolojik imkanlarý arttýrdýklarýný, Ulusal Yargý Aðý Projesi, görüntülü duruþma, Ses ve Görüntü Biliþim Sistemi ve cezaevlerinde elektronik sistemleri getirip uyguladýklarýný kaydederek, sosyal medyayla birlikte hukuki konularda görünürlüðün arttýðýný vurguladý.

Bakan Tunç, Baþakþehir'de yýlbaþý gecesi bir kedinin asansörde sýkýþtýrýlýp tekmelenerek öldürüldüðünü anýmsatarak, þunlarý söyledi:

"Bir karar çýktý. 'Eros' diye bir kedi basýnda çok yer aldý. Apartmanýn çok sevdiði, sürekli beslediði kedi, bir psikopat tarafýndan parçalandý ve öldürüldü. Bu þüphelinin yargýlamasý yapýlmýþ ve yargýlamada da cezasý verilmiþ. Þimdi bu duyulduðu anda infial oldu. Savcýmýz buna itiraz etti ama itirazý o kadar duyulmadý. Þimdi tekrar o karar kaldýrýldý, yeniden yargýlanacak. Buna benzer eleþtirilerin de faydalý olduðunu düþünüyorum. Özellikle yargý mensuplarýnýn kararlarýný verirken görünürlüðün artmasý nedeniyle kendilerine çekidüzen verip daha doðru kararlar alma noktasýnda da faydalý olacaðýna inanýyoruz yani kamuoyunun denetimini önemsiyoruz."

- "HUKUK FAKÜLTELERÝNDEKÝ EÐÝTÝMÝN KALÝTESÝNÝ ARTTIRMAYA YÖNELÝK YÖK ÝLE ÇALIÞMAMIZ DEVAM EDÝYOR"

Tunç, özellikle cezasýzlýk algýsýný ortadan kaldýrmaya yönelik tedbirlerinin olduðunu belirterek, "Hakim ve savcýlarýn birinci sýnýfa ayrýlabilmeleri için Adalet Akademisinde en az üç kez belli süre eðitim görmeleri þartýný kanuni zorunluluk haline getirdik ve o uygulanmaya baþladý. Hukuk fakültelerindeki eðitimin kalitesini arttýrmaya yönelik YÖK ile çalýþmamýz devam ediyor. Adalet yüksekokullarýndan hukuk fakültelerine geçiþ vardý, bunu kaldýrdýk. Hukuka girmek isteyen sýnavýný kazanacak, puaný tutturacak." ifadelerini kullandý.

Hukuk fakültesinden mezun olanlarýn avukatlýk stajýna baþlamadan önce ön elemeden geçmeleri için hukuk mesleklerine giriþ sýnavýný koyduklarýný dile getiren Tunç, "Hakim ve savcýlýk sýnavýna girmek isteyenler de yine bu hukuk mesleklerine giriþ sýnavýný kazandýktan sonra hakim, savcýlýk sýnavýna girebilecekler. Hakim, savcý olabilmek için hakimlik, savcýlýk sýnavýný kazandýktan sonra mülakat, ardýndan da iki yýl adaylýk söz konusuydu. Ýki yýl adaylýðý kaldýrdýk, yerine üç yýl süren hakim, savcý yardýmcýlýðýný getirdik." diye konuþtu.

Hakim ve savcý adaylarýnýn üç yýllýk eðitimin bir yýlýnda Adalet Akademisinde eðitim alacaklarýný belirten Tunç, diðer iki yýlýnda ise yargýnýn her kademesinde hakim ve savcý yardýmcýsý olarak tecrübeli hakim ve savcýlarýn yanýnda yardýmcýlýk yapacaklarýný anlattý.

Bakan Tunç, adaylarýn hakim ve savcý yardýmcýlýðý süresinde alacaklarý eðitim ve kazanacaklarý tecrübeyle kürsüye çok daha donanýmlý çýkacaklarýný vurguladý.

Toplantýya çok sayýda Türk Parlamenterler Birliði üyesi katýldý.