Bosna Hersek'te 1992-1995 yýllarýndaki savaþta yýkýlan ve Vakýflar Genel Müdürlüðünce yürütülen rekonstrüksiyon çalýþmalarý kapsamýnda aslýna uygun yeniden yapýlan Sinan Bey Camisi törenle ibadete açýldý.
Bakan Tunç, açýlýþta yaptýðý konuþmada, Bosna Hersek halkýna Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn selamýný getirdiðini, Srebrenitsa'daki soykýrýmda katledilenlere rahmet dilediðini söyledi.
Türk ve Bosna Hersek halkýnýn ortak bir tarihin ve güçlü bir kültürün mensuplarý olduðunu belirten Tunç, þöyle konuþtu:
"Ýslamiyet'in simgesi, medeniyetimizin sembolü ve Bosna Hersek'in kadim bir deðeri olan camimiz yeniden imar edilerek ibadete açýlýyor. Bosna'da 1992-1995'teki savaþta binlerce insan þehit edildi, soykýrýma tabi tutuldu, giden þehitleri geri getiremiyoruz, onlar ölümsüz, mekanlarý cennet olsun. Savaþta (Bosna Hersek'teki 1992-1995'teki savaþ) maalesef kültürel deðerlerimiz, tarihi eserlerimiz, Sinan Bey Camisi gibi birçok vakýf eseri tahrip edildi, yýkýldý, yakýldý. Bize düþen bu tarihi mirasa sahip çýkmak, atalarýmýzýn eserlerini yeniden ayaða kaldýrmak ve bununla ilgili olarak da son yýllarda Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatlarýyla, Bosna Hersek'te yýkýlan birçok eser ayaða kaldýrýldý."
Bosna Hersek'teki savaþta 600'den fazla caminin yýkýldýðýný aktaran Tunç, eserlerin yeniden ayaða kaldýrýlmasý için Bosna Hersek'e destek verdiklerini belirtti.
Vakýflar Genel Müdürlüðü ve Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý (TÝKA) tarafýndan Bosna Hersek'te birçok eserin yeniden yapýldýðýný, restore edildiðini dile getiren Tunç, "Türk-Ýslam kültüründe camiler, birden çok fonksiyonu yerine getirmektedir. Bu kapsamda camiler hem ibadethanedir hem de eðitim yeridir. Camiler, insanlarýn cem olduðu, kardeþliklerini pekiþtirdiði yerlerdir." ifadesini kullandý.
Sinan Bey Camisi'ni aslýna uygun olarak inþa ettiklerini aktaran Bakan Tunç, Bosna Hersek'teki Müslümanlarýn buradan faydalanabileceðini söyledi.
Tarihe sahip çýkmanýn mutluluðunu ve huzurunu yaþadýklarýný dile getiren Tunç, þunlarý kaydetti:
"Bu cami, sadece taþtan ibaret deðil, bu kutsal mekanýn gönüllerimizin huzur bulduðu, ruhlarýmýzýn beslendiði bir mekan olacaðýna yürekten inanýyorum. Sinan Bey Camisi, ibadetimizi yerine getirdiðimiz, dualarýmýzý ettiðimiz, birlik ve beraberliðimizi pekiþtirdiðimiz bir merkez olacaktýr. Bosna Hersek'in hoþgörüsünü ve zengin kültürel mirasýný yansýtan bu cami, toplumumuzun her kesiminden insanlarý bir araya getirecektir. Bu cami ibadetin yanýnda eðitim, kültür ve sosyal etkinlikler için de bir platform olacaktýr."
Cajnice þehrinde 1570'te Osmanlý Sadrazamý Sokullu Mehmed Paþa'nýn damadý Sinan Bey tarafýndan inþa edildiði bilinen ve 8 Haziran 1992'de Sýrplarýn saldýrýsýyla ortadan kaldýrýlan tarihi caminin açýlýþ törenine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadýk Babür Girgin, MHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Ýlyas Topsakal, AK Parti MKYK Üyesi Türk Ýslam Karakoç, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Bosna Hersek Ýslam Birliði Baþkaný Husein Kavazovic, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Baþkan Yardýmcýsý Denis Zvizdic, Türk kurum ve kuruluþlarýnýn temsilcilerinin yaný sýra ülke içinden ve dýþýndan çok sayýda kiþi katýldý.