Adalet Bakaný Tunç: Haksýz ithamlarýn, adalete güveni sarsmayý amaçladýðý açýktýr
ABONE OL

Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 26. Dönem Adli Yargý ve 16. Dönem Ýdari Yargý Kura Töreni'nde konuþan Tunç, iki yýl süren adaylýk eðitimlerini tamamlayan 26'ncý adli yargý döneminden 731 hakim ve 242 Cumhuriyet savcýsýnýn, 16'ncý idari yargý döneminden 71 hakim olmak üzere toplam 1044 hakim ve savcýnýn kurayla atamalarýnýn gerçekleþtirileceðini belirtti.

Genç hakim ve savcýlarý tebrik ederek görevlerinde baþarýlar dileyen Tunç, "Adaletin tecellisi yolunda ter dökmeyi tercih ederek, millet adýna hüküm verme makamýna ulaþan hakim ve savcýlarýmýzýn katýlýmýyla yargý teþkilatýmýzýn daha da güçleneceðine yürekten inanýyoruz. Bizim medeniyetimizde adalet, hakký, hak sahibine teslim etmektir. Adalet, bütün erdem ve deðerlerin merkezi ve dayanaðýdýr. Mülkün temeli olan adalet, herkesin onurlu yaþamasýnýn teminatý, toplumsal barýþ ve huzurun ön þartýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, adaletin tecellisinin, hukuk devletiyle, hukuk devletinin ise tarafsýz ve baðýmsýz yargýyla mümkün olduðuna dikkati çekerek, "Tarafsýz ve baðýmsýz yargýnýn güvencesi de kürsüde görev yapan hakim ve savcýlarýmýzdýr. Bugün, yargý camiamýza katýlan genç hakim ve savcýlarýmýzýn baðýmsýz ve tarafsýz yargýnýn tesisi için büyük bir aþkla ve fedakarca çalýþacaðýna yürekten inanýyoruz." ifadesini kullandý.

- "YARGILANMA HAKKININ GÜÇLENDÝRÝLMESÝ ÝÇÝN ÇOK ÖNEMLÝ ADIMLAR ATTIK"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde güven veren ve eriþilebilir bir adalet sisteminin tesisi için önemli mesafeler alýndýðýný dile getiren Tunç, yargý teþkilatýnýn fiziki kapasitesinin artýrýldýðýný, kiralýk, uygun olmayan köhne binalar yerine teknolojinin tüm imkanlarýný barýndýran modern adliye binalarýnýn yurdun dört bir yanýnda hizmete sunulduðunu söyledi.

Adalet Bakaný Tunç, sözlerine þöyle devam etti:

"Çaðýn gereklerine uyum saðlayamayan mevzuatýmýz, milletimizin ihtiyacýna cevap verecek þekilde yenilenmiþ, insan kaynaðý hem nitelik hem de nicelik açýsýndan güçlendirilmiþtir.

Adalet hizmetlerinin aksamamasý ve makul sürede yargýlanma hakkýnýn güçlendirilmesi için çok önemli adýmlar attýk, atmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda 22 yýl önce 9 bin olan hakim ve savcý sayýmýz, son bir yýl içerisinde adalet teþkilatýmýza katýlan 2 bin 294 hakim ve savcýmýzla birlikte 25 bine yaklaþtý. Ayrýca 1498 yeni hakim ve savcý adayýmýz da eðitimlerine devam ediyor."

Tunç, hakim ve savcý sayýsýný artýrýrken ayný zamanda niteliklerini de yükseltmek için yeni düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlatarak, "Hukuk fakültesi mezunlarýnýn, hakim-savcý yardýmcýlýðý sýnavýna girebilmeleri veya avukatlýk stajlarýna baþlayabilmeleri için bu yýl ilk kez Hukuk Mesleklerine Giriþ Sýnavý uygulamasýný baþlatýyoruz. Yine bu yýldan itibaren 2 yýl süren hakim ve savcý adaylýðý uygulamasýna son veriyor, yerine 3 yýl boyunca hem teorik hem de uygulamalý, usta-çýrak iliþkisi içinde devam edecek hakim ve savcý yardýmcýlýðý sistemini hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 1000 hakim ve savcý yardýmcýsýnýn yazýlý sýnavlarý da ÖSYM tarafýndan gerçekleþtirildi." diye konuþtu.

Adalet teþkilatýnýn ihtiyaç duyduðu personel sayýsýný son 22 yýlda 3 kattan fazla artýrdýklarýna iþaret eden Tunç, "Sadece bu yýl 20 bin 779 kardeþimizi adalet teþkilatýmýza kazandýrarak personel sayýmýzý 179 bine yükselttik. Güven veren ve eriþilebilir bir adalet sistemi için son 22 yýlda 3 bin 727'den, 7 bin 339'a yükselttiðimiz ilk derece mahkemelerimizin sayýsýna son bir yýlda 2 bin 987 mahkeme daha dahil ettik. Kurulduðu 2016 yýlýndan bugüne 279'dan 546'ya yükselttiðimiz istinaf mahkemesi daire sayýsýna, son bir yýlda 81 istinaf mahkemesi dairesini daha ekledik. Böylece, istinaftaki iþleyiþi hýzlandýrmayý amaçladýk." bilgisini verdi.

- "VESAYETÇÝ VE DARBECÝ ANLAYIÞIN HAZMEDEMEDÝÐÝ BUDUR"

Tunç, ilk derece, istinaf ve temyiz olmak üzere tüm yargý teþkilatýnýn yýlda ortalama 12 milyon dosyada karar verdiðini aktararak, þunlarý kaydetti:

"Bu kararlarýn içinden sadece birkaçýný öne çýkararak, yargýyý yýpratmanýn, fedakarca çalýþan yargý mensuplarýný töhmet altýnda býrakmanýn haksýzlýk olduðunu buradan ifade etmek istiyorum. Yargý kararlarý elbette ki eleþtirilebilir. Zaten hukuk, dinamik yapýsýný ve geliþimini, yerinde eleþtiriye borçludur. Bu eleþtiriler yargý kararlarýnýn kalitesini de artýrýr. Ancak yapýcý eleþtiri yerine, ülkemizde yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý hususunda, karalamaya matuf söylemlerin, eleþtirinin ötesine geçen haksýz ithamlarýn, adalete güveni sarsmayý amaçladýðý da açýktýr.

Türkiye'nin, son yýllarda kavuþtuðu yüksek standartlý demokrasi sayesinde yargý baðýmsýzlýðý ve tarafsýzlýðý konusunda da büyük mesafe almýþ olmasý, vesayetçi yargý anlayýþýna özlem duyan bir kýsým çevreleri rahatsýz etmektedir. Geçmiþte darbecilerin yanýnda saf tutan yargý mensuplarý yerine ülkemiz bugün, 12 Eylül darbecilerinden de 28 Þubat darbecilerinden de 15 Temmuz darbecilerinden de hesap soran, milli iradenin yanýnda dimdik duran, milletimizin hak ve hukukunu koruyan bir yargý sistemine kavuþmuþtur. Vesayetçi ve darbeci anlayýþýn hazmedemediði de iþte budur."

Güven veren ve etkin iþleyen bir yargý sistemi için reform iradelerini sürekli canlý ve taze tutmakta kararlý olduklarýný belirten Tunç, 2024-2028 yýllarýný kapsayacak "Yargý Reformu Strateji Belgesi" ile "Ýnsan Haklarý Eylem Planý"ný, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a arz edeceklerini bildirdi.

Bakan Tunç, bu belgelerde ortaya konulan hedefler doðrultusunda, yargýsal süreçlerin etkinliðini saðlamak ve vatandaþlarýn yargý hizmetlerinden memnuniyetini artýrmak için birçok uygulamayý da hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

  • adalet bakaný
  • yargý baðýmsýzlýðý
  • haksýz itham