Depremler sonrasý Adalet Bakanlýðý'ndan AÝHM'e mektup
ABONE OL

Adalet Bakanlýðý, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine (AÝHM) gönderdiði mektupta, Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenenlerin AÝHM'e yaptýklarý ve yapacaklarý baþvurularda maðduriyet yaþanmamasý için sürelerin askýya alýnmasý çaðrýsýnda bulundu.

Alýnan bilgiye göre, Adalet Bakanlýðý Ýnsan Haklarý Dairesi Baþkaný Hacý Ali Açýkgül, AÝHM Yazý Ýþleri Müdürü Marialena Tsirli'ye mektup gönderdi. Açýkgül, mektubun ayrýca AÝHM Baþkaný Siofra O'Leary ve AÝHM Ýkinci Bölüm Baþkaný Arnfinn Bardsen'e sunulmasýný istedi.

Türkiye'de 6 Þubat'ta Kahramanmaraþ merkezli iki ayrý depremin yaþandýðý hatýrlatýlan mektupta, bu depremlerin 10 ilde yýkýma sebebiyet verdiði ve yaklaþýk 13,5 milyon kiþinin depremlerden etkilendiði aktarýldý.

Mektupta, Türkiye'nin ulusal mevzuat ve uluslararasý yükümlülükleri doðrultusunda, yasalarýn öngördüðü þekilde gerekli tedbirleri aldýðý vurgulandý.

Depremler sonrasýnda 10 il için 3 ay süreyle Olaðanüstü Hal (OHAL) ilan edildiði bildirilen mektupta, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 10 Þubat 2023 tarihinde, ulusun yaþamýný tehdit eden felaket nedeniyle, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne, Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi'nin 15. maddesi uyarýnca, Olaðanüstü Hal kapsamýnda alýnacak tedbirlerin, durumun gerektirdiði ölçüde, sözleþmenin 4, 2, 8, 10, 11. maddeleri ve sözleþmeye Ek 1 No'lu Protokol'ün 1, 2. maddelerinde öngörülen yükümlülüklerden derogasyon içerebileceðini belirten bildirimi göndermiþtir." ifadelerine yer verildi.

Yargý alanýndaki tedbirlere yönelik 120 sayýlý Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi'nin de 11 Þubat'ta Resmi Gazete'de yayýmlandýðý belirtilen mektupta, þunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 15 Þubat 2023 tarihinde, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne hitaben, bir önceki bildirimde atýfta bulunulan sözleþme maddelerine ek olarak, 120 sayýlý Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi'nde öngörüldüðü üzere, yargý alanýnda alýnacak tedbirlerin Sözleþme'nin 5. ve 6-1 maddelerinden derogasyon içerebileceðini belirten ek bir derogasyon bildiriminde bulunmuþtur.

Söz konusu Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi ile herhangi bir hak kaybýna sebebiyet verilmemesi amacýyla adli iþlemlere iliþkin tüm süreler, depremin meydana geldiði 6 Þubat 2023 tarihinden itibaren 10 ilde iki ay süreyle, diðer illerde ise belirli koþullarda bir ay süreyle durdurulmuþtur. Ýki depremden etkilenen kiþilerin Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne yaptýklarý ve yapacaklarý baþvurularda herhangi bir maðduriyet yaþamamasý için mahkemenin de benzer þekilde süreleri askýya almasý veya söz konusu baþvurulara bu konuda esneklik saðlamasý yerinde olacaktýr."