ADF'de dikkat çeken açýklama: Suriye'deki sorun Türkiye'nin olduðu masada çözülebilir
ABONE OL

Antalya'da bu yýl üçüncüsü düzenlenen, 147 ülkeden 19 devlet baþkaný, 73 bakan ve 57 uluslararasý temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakýn katýlýmcýnýn yer aldýðý Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2024 baþladý.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn himayesinde Dýþiþleri Bakanlýðý'nca 'Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çýkarmak' ana temasýyla 1-3 Mart tarihleri arasýnda bu yýl üçüncü kez yapýlan ADF, Belek turizm bölgesindeki NEST Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenleniyor. Forum için Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ve katýlýmcýlar Antalya'ya geldi. Küresel meselelerin ve krizlerin yaný sýra, iklim deðiþikliði, göç, Ýslam karþýtlýðý, ticaret savaþlarý ve yapay zeka gibi birçok konunun tartýþýlacaðý forumda, 147 ülkeden 19 devlet baþkaný, 73 bakan ve 57 uluslararasý temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakýn katýlýmcý yer alýyor. ADF 2024, saat 10.00'da Suriye'de Ýstikrara Giden Yol baþlýklý panelle baþlarken, üç gün boyunca toplam 52 panel yapýlacak.

TÜRKÝYE YÜZYILI SERGÝSÝ

ADF 2024 kapsamýnda Türkiye'nin sanat, enerji, savunma ve sanayi alanýndaki vizyonunu ortaya koyan 'Türkiye Yüzyýlý' sergisi açýldý. Ayrýca Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý'nca, çocuklarýn gözünden Gazze'deki insanlýk dramýna dikkati çekmeyi amaçlayan 'Kurþun Geçirmez Düþler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi'nin bir bölümü de sergileniyor. Forum katýlýmcýlarý dijital fotoðraflardan oluþan Türkiye Yüzyýlý sergisi ile Gazzeli çocuklarýn yaptýðý resimlerin yer aldýðý ve savaþýn sebep olduðu yýkýmý gösteren sergi, katýlýmcýlardan büyük ilgi görüyor.

TURÝZMDE ADF 2024 HAREKETLÝLÝÐÝ

Daha önce G-20 Dünya Liderler Zirvesi, NATO zirveleri de dahil olmak üzere birçok uluslararasý toplantýya ev sahipliði yapan Belek'te, ADF Forumu nedeniyle turizm hareketliliði oluþtu. 147 ülkeden gelen konuklar NEST Kongre ve Fuar Merkezi'ne yakýn konumdaki Belek, Kundu ve Lara'daki otellerde konaklýyor. Belek bölgesinde ADF 2024 nedeniyle yoðun güvenlik önlemleri de alýndý.

Gazeteci Ghida Fakhry

"SURÝYE'DE ÇÖZÜM ÝÇÝN ABD, TÜRKÝYE, RUSYA VE ÝRAN'IN MASAYA OTURMASI ÞART"

Antalya Diplomasi Forumu, 'Suriye'de Ýstikrara Giden Yol' paneliyle baþladý. Gazeteci Ghida Fakhry'in moderatörlüðünü yaptýðý panele konuþmacý olarak Birleþmiþ Miletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye Müzakereleri Komitesi Baþkaný Bader Jamous, BM Suriye Krizi Bölgesel Ýnsani Koordinatörü Muhannad Hadý, Avrasya Ýnsani Diyalog Merkezi Bölgesel Direktörü David Gorman, ABD Dýþiþleri Bakanlýðý eski danýþmaný Rich Outzen katýldý.

Panelde konuþan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'de çözüm için ABD, Türkiye, Rusya ve Ýran'ýn masaya oturmasýnýn þart olduðunu söyledi. Pedersen, Ukrayna'da yaþanan savaþýn ardýndan ABD ile Rusya arasýndaki iletiþimin kopma noktasýna geldiðini, Suriye'deki krizin artmasýnýn ise kimsenin yararýna olmayacaðýný söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen

'SURÝYE ÝÇÝN DAHA FAZLA SORUMLULUK ALINMASI GEREKÝYOR'

Suriyelilerin ülkelerinde bir ümit görmedikleri için ülkelerine gitmek istemediðini belirten Suriye Müzakereleri Komitesi Baþkaný Bader Jamous, "Gazze, Ukrayna birçok baþka yerlerde benzer sorunlar yaþanýyor. 2012'den itibaren müzakere etmeye baþladýk. Biz Suriye'de kendi insanlarýmýz için endiþeliyiz. Suriye için daha fazla sorumluluk alýnmasý gerekiyor. El Kaide, IÞÝD gibi sorunlarýmýz var burada. Biz sorunlarýmýzý anlatmaya çalýþýyoruz. Rusya, Amerika, Ýran meselesi deðil. Bir masa etrafýna toplanýp çözüm aramamýz lazým" dedi.

Suriye Müzakereleri Komitesi Baþkaný Bader Jamous

Suriyelilerin büyük yoksunluklar çekmesinin bölgede güvenliðin olmamasýndan kaynaklandýðýný söyleyen ABD Dýþiþleri Bakanlýðý eski danýþmaný Rich Outzen, "Oradaki çatýþma sadece Suriye ve Suriyelilerle ilgili deðil. Tahran ve Rusya'nýn doðrudan müdahaleleri oldu. Moskova'nýn Ukrayna'da yaptýklarýný gördük. Baskýnýn Þam yönetimine yapýlmasý daha mantýklý. Bunun içerisinde diplomatik baský da var. Þam'ýn, yaptýðý bütün suçlardan ellerini yýkayýp çýkmasý söz konusu olmamalý. Suriye'deki sorun Türkiye'nin olduðu masada çözülebilir. ABD direksiyondan elini çekmemek için orada bulunuyor. DEAÞ'ýn farklý yerlerde de olsa eylemlerine devam edeceðini düþünüyor" diye konuþtu.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý eski danýþmaný Rich Outzen

BM Suriye Krizi Bölgesel Ýnsani Koordinatörü Muhannad Hadý, Suriye'de 17 milyon insanýn yoksullukla mücadele ettiðini, bölgede insani yardýmýn bir çözüm olmadýðýný, çözüm için politik sonuç elde edilmesi gerektiðini söyledi.

Suriye Krizi Bölgesel Ýnsani Koordinatörü Muhannad Hadi