Adnan Oktar davasýnda yeni geliþme! Mal varlýklarý müsadere edildi
ABONE OL

Yargýtay'ýn, Adnan Oktar silahlý suç örgütüne yönelik dava çerçevesinde, suç iþlemek için kullanýldýðý ve bu suçlardan elde edildiði kabul edilen menkul-gayrimenkullerin de aralarýnda bulunduðu bazý eþyanýn müsaderesini onamasýnýn ardýndan dün bahse konu mal varlýklarý müsadere edildi.

Bu kapsamda, bir kýsmý suçta, bir kýsmý örgütsel faaliyetler kapsamýnda kullanýlan tabanca, tüfek, fiþek, kovan, þarjör ve taþýma kýlýfý gibi malzemeler müsadere edilen varlýklar arasýnda yer aldý.

Fon oluþturularak yöneticiler tarafýndan örgüt amaçlarý ve ihtiyaçlarý doðrultusunda örgüt yönetici-üyelerine paylaþtýrýldýðý gerekçesiyle 1 milyon 47 bin 503 lira, 52 bin 391 dolar, 30 bin 365 avro, 535 sterlin, 160 Ýsviçre franký ile bir miktar Hong Kong dolarý ve Birleþik Arap Emirlikleri dirhemi müsadere altýna alýndý.

Karar doðrultusunda, adli emanette tutulan 5 kamera kayýt cihazý ile örgüt kurucusu-yöneticisi tarafýndan yazýlan bazý kitaplar da müsadere altýna alýnýrken, bir kýsým sanýklara ait saat ve ziynet eþyasý iade edildi.

Dosya içerisinde yer alan MASAK raporlarý, ifadeler, bilirkiþi raporlarý ve tüm delillere göre örgütsel talimatla örgüt üyesi-yöneticisi sanýklar tarafýndan kurulan, "dolandýrýcýlýk", "resmi belgede sahtecilik", "resmi belgeyi yok etmek", "suçtan kaynaklanan mal varlýðý deðerlerini aklama" gibi suçlar iþlenerek haksýz çýkar elde edilen ve gelirleri örgüte aktarýlan, bu nedenle de TMSF'ye devredilmesine karar verilen bazý þirketler de Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddesinde düzenlenen tüzel kiþiler hakkýnda güvenlik tedbirleri hükmü atfý gereðince müsadere altýna alýndý.

- 61 ARACA EL KONULDU

Karar kapsamýnda, 61 araç da örgütsel faaliyetlerde kullanýlmasý, örgüt üyelerine tahsis edilmesi, kasko ile sigorta poliçelerinin dahi örgüt tarafýndan oluþturulan fondan karþýlanmasý gibi hususlar gerekçesiyle müsadere altýna alýnan mal varlýklarý arasýnda yer aldý.

Ýstanbul'da Beþiktaþ, Üsküdar, Sarýyer, Kartal ile Tuzla'da yer alan ve 16 sanýðýn hissesinin bulunduðu meskenleri, herhangi bir akrabalýk baðlarý bulunmamasýna raðmen kendi aralarýnda birden fazla kiþinin ortak olarak hisseli þekilde aldýðý, bu taþýnmazlarýn örgüt üyeleri arasýnda sürekli el deðiþtirdiði, tapu devir iþlemlerinin önceden belirlenmiþ bir kýsým örgüt üyeleri tarafýndan vekaleten gerçekleþtirildiði, tapu ve hisse devirleri neticesinde alýcý ile satýcý arasýnda taþýnmaz bedeline iliþkin banka hesap hareketi gibi herhangi bir kayýtlý para transferinin olmamasý dikkate alýndýðýnda, örgütsel amaçlarla devir iliþkisi olan ve örgüt malý olan taþýnmazlar da müsadere altýna alýndý.

Müsadere kararlarý ve eþyasý dýþýndaki kiþisel banka hesaplarý ile maaþ hesaplarýndaki blokelerin kaldýrýlmasýna, sanýklar ile örgüt evlerinden ele geçirilen dijital materyalinse saklanmak üzere örnekleri alýndýktan sonra asýllarýnýn sahiplerine iade edilmesine hükmedildi.

Karar doðrultusunda, hapis cezasýna çarptýrýlan ve haklarýndaki karar onanan bazý sanýklar üzerine kayýtlý taþýnmazlar, araçlar ile aramalarda ele geçirilen paralar ve Oktar'a ait olan, soruþturma sürecinde TMSF'ye devredilen bazý þirketler de kanun kapsamýnda müsadere edildi.

- DAVANIN GEÇMÝÞÝ

Adnan Oktar silahlý suç örgütüne yönelik 72'si tutuklu 215 sanýklý dava, Ýstanbul Aðýr Ceza Mahkemesince 16 Kasým 2022'de karara baðlanmýþtý.

Mahkeme heyeti, örgüt elebaþý olduðu deðerlendirilen sanýk Adnan Oktar'ý "örgüt yöneticiliði", "cinsel istismar", "eðitim hakkýnýn engellenmesi", "eziyet", "kiþiyi hürriyetinden yoksun kýlmak" ve "kiþisel verilerin kaydedilmesi" suçlarýndan toplam 891 yýl hapisle cezalandýrmýþtý. Heyet, Oktar'ý yönetici konumunda bulunduðu için diðer sanýklarýn suçlarýndan da sorumlu tutarak, diðer sanýklarýn cezalarýyla toplamda 8 bin 658 yýl hapse mahkum etmiþti.

Heyet, "örgüt yöneticiliði" iddiasýyla yargýlanan sanýklar Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayþegül Hüma Babuna, Bora Yýldýz, Ulviye Didem Ürer, Yeliz Sucu, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaþ, Halil Hilmi Müftüoðlu, Ýbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan ve Fatma Ceyda Ertüzün'e de benzer suçlardan ayrý ayrý 8 bin 658 yýl hapis vermiþti.

Davada, 106 sanýðý "örgüt üyeliði" suçundan 4 yýl 6'þar ay hapse çarptýran mahkeme, 8 sanýðý "örgüte üye olmamakla birlikte yardým" suçundan 3'er yýl hapisle cezalandýrmýþtý.

16 sanýk hakkýnda etkin piþmanlýk hükümleri uygulayan heyet, bu sanýklara çeþitli oranlarda hapis cezalarý verirken, 67 sanýk da benzer suçlardan deðiþen sürelerde hapis cezasý almýþtý.

Heyet ayrýca, sanýk Mert Sucu'yu "örgüt üyeliði", "cinsel istismar", "cinsel saldýrý", "görevini yaptýrmamak için direnme" ve iki polis memuruna karþý "öldürmeye teþebbüs" suçundan 152 yýl 5 ay hapisle cezalandýrmýþ, 3 sanýðýn dosyasýný ise ayýrmýþtý.

- ÝSTÝNAF'IN KARARI

Yerel mahkemenin kararýný inceleyen Ýstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (Ýstinaf), 2023 yýlý nisan ayýnda incelemesini tamamlamýþtý.

215 sanýk hakkýnda verilen karara sanýklar, avukatlarý ve müdahillerin yaptýðý istinaf baþvurularýný deðerlendiren 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararýný hukuka uygun bulmuþ ve dava dosyasýný Yargýtay'a göndermiþti.

- YARGITAY'IN KARARI

Yargýtay 1. Ceza Dairesi, dava kapsamýnda mahkemenin kararýný temyiz eden 91 sanýk yönünden incelemesini temmuz ayýnda tamamlamýþtý.

Daire, Adnan Oktar'a, "suç örgütü kurma ve yönetme", "cinsel istismar", "cinsel saldýrý", "eðitim öðretim hakkýnýn engellenmesi", ve "kiþiyi hürriyetinden yoksun kýlma" suçlarýndan verilen toplam 8 bin 463 yýl 4 aylýk hapis cezasýný onarken, "çocuðun nitelikli cinsel istismarý" suçundan verilen hapis cezasýný "dava yokluðu" gerekçesiyle bozmuþtu.

Örgüt yöneticisi olduðu belirtilen sanýklardan Ayþegül Hüma Babuna, Bora Yýldýz, Halil Hilmi Müftüoðlu, Ýbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan, Tarkan Yavaþ, Alev Babuna, Ulviye Didem Ürer, Merve Büyükbayrak, Yeliz Aksoy, Sinem Hacer Tezyapar ve Aylin Atmaca hakkýndaki, "suç iþlemek amacýyla örgüt kurma ve yönetme" suçlarýndan verilen hapis cezalarý da onanmýþtý. Daire, örgüt yöneticisi kabul edilen bu kiþilerin Türk Ceza Kanunu'nun "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde iþlenen bütün suçlardan dolayý ayrýca fail olarak cezalandýrýlýr." hükmü gereðince Oktar'ýn iþlediði suçlar yönünden verilen hapis cezalarýný ise "yetersiz gerekçe" nedeniyle bozmuþtu.

Örgüt üyesi kabul edilen 78 sanýða, "cinsel saldýrý", "nitelikli cinsel saldýrý suçuna yardým" ve "kiþiyi hürriyetinden yoksun býrakma" suçlarýndan verilen 18 yýl 9 aydan, 351 yýl 9 aya kadar süreli hapis cezalarý da daire tarafýndan onanmýþtý.

Daire ayrýca, örgüt faaliyetleri kapsamýnda sübut bulan suçlarda kullanýldýðý ve bu suçlardan elde edildiði kabul edilen menkul-gayrimenkul eþya ile hak ve alacaklarýn TCK'nýn ilgili maddeleri gereðince ayrý ayrý müsaderesine iliþkin verilen kararý da onamýþtý.

Adnan Oktar suç örgütü davasýnda ara karar

Adnan Oktar'ýn "hukuk imamý" her þeyi anlattý: Helal yoldan para kazanmayý bilmez

Adnan Oktar davasýnda ara karar açýklandý