AFAD Baþkaný Memiþ: Dünyanýn her yerindeyiz
ABONE OL

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baþkaný Okay Memiþ, Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan Türkiye'nin iyileþtirme çalýþmalarýný "dünyanýn en büyük afet sonrasý iyileþtirme operasyonu" olarak tanýmlayarak, devletin tüm imkanlarýyla vatandaþlarýn yanýnda olduklarýný vurguladý.

Memiþ, Avrupa Birliði'nin (AB) 4-5 Haziran'da Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlediði Sivil Koruma Forumu kapsamýnda, AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

AFAD'ýn 2015'ten bu yana AB Sivil Koruma Mekanizmasý'nýn üyesi olduðunu ve birlikte hareket ettiðini belirten Memiþ, "Doðal afetler ve acil durumlarda, AB Sivil Koruma Mekanizmasý ile birlikte yürüttüðümüz birçok operasyon var." dedi.

"Biz AFAD olarak çok tecrübeli bir ekibiz." ifadesini kullanan Memiþ, Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat 2023 depremleri gibi dramatik tecrübeler nedeniyle Türkiye'nin dünyadaki en tecrübeli afet yönetim ve müdahale ekibine sahip olunduðuna deðindi.

Memiþ, "Muhteþem bir ülkemiz var. Bu vataný bize emanet eden þehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bununla birlikte gerçekten özellikle jeolojik açýdan ve diðer afet riskleri açýsýndan epeyce riskli bir coðrafyamýz olduðunun farkýndayýz." diye konuþtu.

Forum kapsamýnda ikili görüþmeler yaptýðýný belirten Memiþ, "Biz kendi tecrübelerimizi paylaþacaðýz. Özellikle 6 Þubat'taki depremlerde biz uluslararasý yardým çaðrýsýnda bulunmuþtuk. Kabul etmek gerekir ki; Avrupa'daki tüm ülkeler, burada görüþtüðümüz ülkeler çok hýzlý bir þekilde yardýmda bulundular. Hem maddi hem arama kurtarma ekipleri hem de ayni yardýmlar olarak destekte bulundular. Bundan dolayý Türkiye Cumhuriyeti olarak kendilerine teþekkürlerimizi ilettik. Minnettarlýðýmýzý ilettik." ifadelerini kullandý.

Memiþ, "Biz de gerçekten onlarýn yanýnda olduðumuzu, olacaðýmýzý da ifade ediyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

6 Þubat depremlerinde ilk saatlerden itibaren müdahalede bulunulduðunu vurgulayan Memiþ, þunlarý söyledi:

"Ýmkanlarýmýz ölçüsünde tüm arama kurtarma ekiplerimiz 35 bin kiþiye ancak ulaþtý ama bize 1 milyon 950 bin arama kurtarma ekibi gerekiyordu. Böyle bir rakam dünyada yok. Akademik çalýþmalara göre, dünyadaki rakam 750 bin. Dünyadaki bütün arama kurtarma ekiplerinin iki katý olsa 6 Þubat'taki depremde bizim için yeterli deðildi."

"Buradan çýkardýðýmýz dersler var." diyen AFAD Baþkaný, þöyle devam etti:

"Arama kurtarmacý sayýmýzý artýrýyoruz. Nüfusumuzla orantýlandýðýnda dünyada en fazla arama kurtarma personeline sahip ülke olacaðýz. Bunun eðitimlerine ve çalýþmalarýna baþladýk."

Memiþ, üzerinde çalýþýlan diðer alanýn ise risk azaltma olduðunu belirterek kentsel dönüþümü ve bu anlamda çýkarýlan yeni kanunlarý çok güçlü þekilde desteklediklerini dile getirdi.

"Devlet þu anda AFAD'ýn koordinasyonunda dünyanýn en büyük afet sonrasý iyileþtirme operasyonunu yapýyor." tespitini yapan Memiþ, þunlarý aktardý:

"Ýlk 3 ayda 1 milyon çadýr alana sevk edildi. 6 Þubat'ta dünyadaki çadýr stoku sadece 450 bindi. Hem dünyadaki bütün çadýrlarý topladýk hem de kendimiz ürettik. Ýnsanlarýmýzý sadece çadýrda misafir edemeyiz. 3. aydan itibaren konteyner kentlere yerleþtirdik. Þu anda 220 bin konteynerimiz var. 700 bin insanýmýzý 11 vilayette misafir ediyoruz. 1,5 milyon aileye kira yardýmlarýnda bulunuyoruz. 3,5 milyon insaný depremden sonra tahliye ettik. Dünyanýn en büyük tahliye operasyonuydu. Þimdi ise kalýcý konutlara baþladýk. Bir yýl tamamlanmadan yaklaþýk 80 bin konut bitirildi, yaklaþýk 400 bin hak sahibini konutlarýna yerleþtiriyoruz. Ýnþallah bu yýlýn sonunda da 200 bin konut bitirilerek teslim edilecek. Bu, bir yýlda olan bir þey. Ýkinci yýlla beraber gerçekten dünyanýn en büyük operasyonu. Ýyileþtirme anlamýnda bundan daha büyük bir operasyon yok. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde, Sayýn Ýçiþleri Bakaný'mýzýn ve diðer tüm bakanlýklarýmýzla, STK'lerimizle, hayýrsever vatandaþlarýmýzla, devletin tüm resmi ve özel kaynaklarýyla, vatandaþýmýzýn emrindeyiz."

- "DEVLET VE MÝLLET OLARAK BAÞARACAÐIZ"

Memiþ, Brüksel'den þu mesajý vermek istediðini ifade etti:

"Ýki yýl sonra Avrupalýlar diyecekler ki; 'Türkler bunu nasýl baþardý?' 'Türkler, bu kadar büyük bir afetin üzerinden nasýl geldi?' Hatay'a, Antakya'ya, Kahramanmaraþ'a, Adýyaman'a, Malatya'ya gelecekler ve o yýkýlan þehirlere, saðlam zeminler, bütün bilimsel, teknik, mühendislik özelliklerine sahip konutlarý yapmayý Türklerin nasýl baþardýðýný görmek için gelecekler inþallah. Biz bunu devlet ve millet olarak baþaracaðýz. Bu azimle AFAD olarak 7 gün 24 saat çalýþýyoruz ve vatandaþýmýzýn emrindeyiz."

- "DÜNYANIN HER YERÝNDEYÝZ"

Forumda AFAD standýna gösterilen yoðun ilgiye iliþkin de Memiþ, þunlarý kaydetti:

"AFAD olarak bizim dünyada bir tanýnýrlýðýmýz var. Bir kamu kuruluþuyuz ama çok deðerli bir marka deðerimiz var. Bunun sebeplerinden biri de þu; sadece ülkemizde deðil, dünyanýn her yerindeyiz. Gazze'deyiz. Gazze'ye en fazla insani yardým yapan ülkeyiz. 80 bin ton insani yardým malzemesini Gazze'ye ulaþtýrdýk. Ayrýca Afganistan'da, Libya'da, Myanmar'dayýz. Afrika ülkelerindeyiz. Bize ihtiyaç duyan, bizden yardým talep eden her yerdeyiz. Gönül coðrafyamýzýn her alanýnda olduðumuz gibi, dünyanýn her yerindeyiz. AFAD'ýn böyle bir tanýnýrlýðý var. Biz bunu Allah rýzasý için yapýyoruz. Anadolu medeniyetinin, bize sunmuþ olduðu deðerler sayesinde yapýyoruz. Bütün insanlýða karþý bizim görevlerimiz var. Çünkü bizim inancýmýz, kültürümüz bize bunu emrediyor."