AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, kentsel dönüþümün önemini vurguladý
ABONE OL

Sempozyuma katýlmak üzere geldiði Sivas'ta AA muhabirine açýklamada bulunan Tatar, depremin ardýndan yaralarýn sarýlmasý noktasýnda baþlatýlan çalýþmalarýn her alanda aralýksýz devam ettiðini belirtti.

Tatar, depreme karþý þehirlerin mutlaka dirençli hale getirilmesi gerektiðine dikkati çekerek, "Bir deprem olduðunda, bir afet karþýmýza çýktýðýnda binalarýmýzýn yýkýlmamasý gerekiyor çünkü binalar yýkýldýðýnda ne yazýk ki vatandaþlarýmýzý da kaybediyoruz." dedi.

Ülkenin her yerinde riskli yapýlarýn belirlenmesi gerektiðini ifade eden Tatar, "Riskli yapýlarý muhakkak belli bir plan dahilinde dönüþtürmemiz son derece büyük önem taþýyor. Bu anlamda devletimiz ilk aþamada Ýstanbul'da 'Yarýsý Bizden' kampanyasýyla bu projeyi baþlattý. Bu, ilerleyen dönemlerde yüksek deprem riski altýndaki diðer illerimizde yaygýnlaþtýrýlarak sürecektir. Vatandaþlarýmýzýn buna muhakkak büyük bir heyecanla katýlmalarý, bu iþin önemini kavramalarý son derece önemli." diye konuþtu.

Tatar, diðer önemli konunun ise vatandaþlarýn afet öncesi, sýrasý ve sonrasýnda doðru davranýþ deðiþikliðine gitmesi olduðunu, bu kapsamda AFAD koordinasyonunda deprem tatbikatlarýnýn süreceðini aktardý.

- "KONTEYNER SAYISI 200 BÝNÝ BULACAK"

Deprem bölgelerinde çok önemli iþler yapýldýðýný vurgulayan Tatar, þu ana kadar 130 bini aþkýn konteyner kurulduðunu, haziran sonuna kadar bu sayýnýn 200 bini bulacaðýný kaydetti.

Bu sürecin aþama aþama devam edeceðini anlatan Tatar, þunlarý söyledi:

"Bunun bir sonraki aþamasý da vatandaþlarýmýzýn kalýcý konutlarýna kavuþmasý, bir yandan da bu süreç devam ediyor. Bir yandan orada her gün 1,5 milyon öðün yemek daðýtýlýyor, bu çok önemli. Her gün depremzedelere 4 milyon ekmek daðýtýlýyor, kumanyalar, ayni yardýmlar derken orada büyük bir operasyon yürütülüyor. Bu anlamda da devletimizin tüm kurumlarý Türkiye afet müdahale planý kapsamýnda AFAD'ýn koordinasyonunda görevlerini çok ciddi biçimde yürütüyor."

- "7-10 METREYE KADAR YER DEÐÝÞTÝRMÝÞ ALANLAR VAR"

Tatar, bölgede yaþanan iki büyük deprem sonrasý birbirinden farklý 7 ayrý fay parçasýnýn kýrýldýðýný, dünyanýn hiçbir bölgesinde, hiçbir jeolojik ortamýnda böyle bir afetin yaþanmadýðýný dile getirdi.

Fay kýrýlmalarý nedeniyle 7-8 metreye varan yatay yönde yer deðiþtirmeler yaþandýðýna deðinen Tatar, "Bunlar bölgede hem jeolojik anlamda yüzey kýrýðý oluþtururken, diðer yandan afet kadastrosu diye adlandýrdýðýmýz 7-10 metreye kadar yer deðiþtirmiþ parseller, tarla sýnýrlarý, binalar, yerleþim yerleri var. Bunlarýn her birinin ayrý ayrý çalýþýlmasý gerekiyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü bununla ilgili çalýþmalarý yapýyor." ifadelerini kullandý.

Türkiye'de aktif 485 fay hattýndan her birinin 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli bulunduðuna iþaret eden Tatar, bu faylarýn en son ne zaman yýkýcý deprem ürettiði, hangi büyüklükte sarsýntý meydana geldiði gibi parametrelerinin bilinmesi gerektiðini belirtti.

Tatar, bu parametrelerin bilinmesi durumunda o fayýn gelecekte deprem üretme potansiyelinin daha iyi anlaþýlacaðýný anlatarak, þunlarý kaydetti:

"AFAD'ýn içinde olduðu Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz, MTA Genel Müdürlüðümüz ve TÜBÝTAK ile bütün faylar çalýþýlmaya baþlandý, bu çok önemli bir aþama. Sivas özelinde veya Orta Anadolu özelinde çok uzun yýllar deprem üretmemiþ ama aktif olduðunu bildiðimiz, uzun yýllar suskun olan fay hatlarý var. Bu fay hatlarýnýn hasar yaratmasý için illa bir yerleþim yerinden geçmesi de gerekmiyor, bunu Elazýð ve Ýzmir'de gördük. Tamamen zeminden kaynaklanan problemler oldu. O açýdan Sivas her ne kadar içinden aktif fay hattý geçen þehir olmasa bile Suþehri, Doðanþar, Koyulhisar, Gölova, Akýncýlar ilçelerimizin içinden Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun deðiþik kollarý geçiyor. Þarkýþla civarýndan Deliler fay hattýnýn deðiþik kollarý geçiyor. Buralarýn deprem üretme potansiyeli var. Bir deprem ürettiðinde de maksimum deprem üreteceði deðerler biliniyor. Her halükarda bir deprem olduðunda Sivas ve bu bölgede bulunan tüm þehirlerimizde riskli yapýlarýn belirlenmesi gerekir. Bizim bir an önce bu þehirlerimizi daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Bu tür yerlerde zemin çok önemli ve Sivas'ýn bu anlamda özellikle zeminin iyi olmadýðýný bildiðimiz alanlarýný daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor."