AFAD'dan Çad'daki Sudanlý mültecilere yardým eli
ABONE OL

Çad makamlarýnýn çaðrýsý üzerine, Çad'da bulunan Sudanlý mültecilere daðýtýlmak üzere hazýrlanan 1000 AFAD çadýrý, THY kargo uçaðýyla Çad'ýn baþkenti Encemine'ye gönderildi.

Çadlý yetkililer ve Türk vatandaþlarýnýn da katýldýðý havalimanýndaki törenle çadýrlar, Çad makamlarýna teslim edildi.

Törende, Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Kemal Kaygýsýz, Çad Bölgesel Yönetim Bakanlýðý Genel Sekreteri Muhammed Adem Ýdris ve Birleþmiþ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliði (BMMYK) Çad Temsilcisi Laura Lo Castro konuþma yaptý.

Büyükelçi Kaygýsýz, Türkiye Cumhuriyeti'nin nerede olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin yanýnda olduðunu ifade ederek, Türkiye'nin Çad Büyükelçiliðinin Çad'ýn bu insani krizi yönetme çabalarýný desteklemeye ve teþvik etmeye her zaman hazýr olduðunu ifade etti.

Genel Sekreter Ýdris ve BMMYK Çad Temsilcisi Lo Castro da Sudanlý mültecilere yardýmlarý ve Çad'la dayanýþmasý nedeniyle Türkiye'ye övgüde bulundu.

Birleþmiþ Milletlere (BM) göre Sudan'daki iç savaþ nedeniyle 1,2 milyon Sudanlý çevre ülkelere geçti, yaklaþýk 450 bin Sudanlý Çad'ýn doðusuna sýðýndý.

SUDAN ÝÇ SAVAÞI

Sudan'da 7. ayýna giren iç savaþta taraflar, baþkent Hartum'un yaný sýra ülkenin batý ve güney batýsýndaki 9 eyalette aðýr silahlarla çatýþmayý sürdürüyor.

Sudan hükümetinin uluslararasý topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çaðrýsýnda bulunduðu Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK), 15 Nisan'da patlak veren iç savaþ öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamýþ askeri bir güçtü.

BM'ye göre, bölgede çatýþmalar nedeniyle 6 milyona yakýn kiþi evlerinden edildi.

Çatýþmalarda, 10 bini aþkýn sivil hayatýný kaybetti, 25 milyon Sudanlý insani yardýma muhtaç hale geldi.

Suudi Arabistan'ýn Cidde kentinde 29 Ekim'de Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuðunda baþlayan müzakerelerden ise henüz sonuç alýnamadý.

  • afad çadýr
  • sudan sýðýnma
  • çada yardým