AFAD'dan dikkat çeken konferans
ABONE OL

AFAD Baþkanlýðýndaki konferans, saygý duruþunda bulunulmasý ve Ýstiklal Marþý'nýn okunmasýyla baþladý.

Ýçiþleri Bakan Yardýmcýsý Münir Karaloðlu, programda yaptýðý konuþmada, iklim deðiþikliði ile mücadelede uluslararasý iþbirliðinin önemini vurguladý.

Karaloðlu, 2053 hedeflerine ulaþmak için yenilenebilir enerji, atýk yönetimi ve orman geniþletme alanlarýnda önemli mesafeler alýndýðýný ancak daha fazla çalýþma gerektiðini belirtti.

Doðaya saygýlý þekilde yaþamanýn önemini vurgulayan Karaloðlu, "Ýklim deðiþikliðinin afet risklerini artýrdýðý bir dönemde yaþýyoruz. Bu nedenle, toplumda farkýndalýk oluþturmak, bilinçlendirmek ve direnci artýrmak çok önemli." dedi.

Karaloðlu konuþmasýný, programýn hazýrlanmasýna katký sunan Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Ýçiþleri Bakanlýðý, AFAD, Avrupa Birliði Türkiye Delegasyonu, bilim insanlarý ve diðer paydaþlara teþekkür ederek tamamladý.

- "TÜRKÝYE, FARKLI METEOROLOJÝK AFETLERE HAZIR OLMAK MECBURÝYETÝNDE"

AFAD Baþkaný Okay Memiþ de Ýklim Deðiþikliði Afet Yönetimi Projesi'nin baþarýyla tamamlandýðýný ve proje sayesinde iklim deðiþikliðinden kaynaklý afetlere karþý önemli adýmlar atýldýðýný vurguladý.

Pilot illerde yerel yönetimlerin kapasitesinin artýrýldýðýný anlatan Memiþ, vatandaþlarýn iklim deðiþikliði konusunda bilinçlendirildiðini ifade etti.

Türkiye'de meteorolojik olaylarýn artýþ gösterdiðine de deðinen Memiþ, "Bugün iklim deðiþikliði ile karaya kadar ulaþan hortumlar, tropik fýrtýnalarý andýran fýrtýnalar ve geniþ alanlarda maalesef ciðerimizi de yakan orman yangýnlarý gibi olaylar görüyoruz." diye konuþtu.

Memiþ, 2021 yazýnda 16 günde 54 ilde 299 orman yangýný yaþandýðýný hatýrlatarak, "Deðiþen dünya iklimi nedeniyle Türkiye insan ve doða kaynaklý diðer afetlerin yaný sýra farklý meteorolojik afetlere hazýr olmak mecburiyetini taþýyor." dedi.

Tüm dünyanýn iklim deðiþikliðine yönelik çözümleri özümseyerek çalýþmalarýna yön vermesi gerektiðini belirten Memiþ, "Torunlarýmýza güzel bir dünya býrakmak için en kuvvetli þekilde 2100'e sözüm var diyor ve 2100 projeksiyonunda kurumlar arasý eþgüdümün, afetlerin sosyal ve ekonomik maliyetini en aza indirmenin, dezavantajlý kesimleri öncelemenin önemine dikkat çekmek istiyorum." ifadelerini kullandý.

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD'ýn Kapasitesinin Artýrýlmasý Teknik Destek Projesi Takým Lideri Þeyda Erciyes, Dýþiþleri Bakanlýðý Avrupa Birliði Baþkanlýðý Mali Ýþbirliði ve Proje Uygulama Genel Müdür Yardýmcýsý Serdar Öztürk, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Avrupa Birliði ve Dýþ Ýliþkiler Genel Müdürü Hüseyin Bayraktar ve Avrupa Birliði Türkiye Delegasyonu Enerji, Çevre ve Ýklim Deðiþikliði Program Sorumlusu Christian Ballaro da birer konuþma yaptý.

  • AFAD Ýklim Deðiþikliði
  • Kapanýþ Konferansý
  • Afet Yönetimi Projesi