AFAD'dan kuvvetli yaðýþlara karþý uyardý
ABONE OL

Zonguldak Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantýda, Okay Memiþ, Zonguldak Valisi Osman Hacýbektaþoðlu, AFAD Afetlere Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin ve diðer kurum yetkilileri, kuvvetli yaðýþa iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Okay Memiþ, toplantýnýn ardýndan gazetecilere, Meteoroloji Genel Müdürlüðünce 30 Eylül itibarýyla 23 ilde sarý uyarý, 1-2 Ekim'de ise Bartýn, Kastamonu ve Zonguldak illeri için turuncu yaðýþ uyarýsý yapýldýðýný hatýrlattý.

"Ýlgili tüm kurum ve kuruluþlarýmýzla, erken alýnan tedbirler sayesinde Allah'a þükürler olsun ki çok yoðun yaðýþa raðmen ciddi problem yaþamadýk." diyen Memiþ, bu süre içerisinde turuncu yaðýþ uyarýsý verilen illerdeki tüm vatandaþlara SMS ile bilgilendirmede bulunulduðunu aktardý.

Memiþ, camiler ve belediye hoparlörleri ile emniyet ve jandarma araçlarýndan vatandaþlara riskli alanlarda bulunmamalarý konusunda uyarýlar yaptýklarýna anlatarak, riskli alanlarda bulunanlarý tedbir amacýyla tahliye edip güvenli bölgelere aldýklarýný belirtti.

- ZONGULDAK'A YILLIK YAÐIÞ MÝKTARININ 4'TE BÝRÝ 1 GÜNDE YAÐDI

Yoðun yaðýþ almasý beklenen illere personel ve araç sevk ederek müdahale kapasitesini arttýrdýklarýna da deðinen Memiþ, þöyle devam etti:

"Türkiye Afet Müdahale Planý'na göre ilgili tüm kurumlarýmýz teyakkuz halinde milletimizin emrindedir. Nisanda Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn himayelerinde, Sayýn Ýçiþleri Bakanýmýz ve Sayýn Tarým ve Orman Bakanýmýzýn desteðiyle, AFAD ve Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðümüz arasýnda çok önemli iþbirliðine imza atarak Karadeniz derelerinde risk azaltma ve ýslah projesine baþlamýþtýk. Bu kapsamda en riskli 14 ilimize 111 iþ makinesi, yani ekskavatör göndermiþtik. Þimdiye kadar bu 14 ilimizde yaklaþýk 250 kilometrelik alanda 220 bin 659 kamyon seferine denk gelen 3 milyon 309 bin 885 metreküp hacminde dere ýslahý gerçekleþtirilmiþ oldu. Zonguldak özelinde ise 8 iþ makinesiyle 32 dere ve 100'ün üzerindeki lokasyonda bu ýslah çalýþmalarýna devam edildi. Zonguldak ilimizde etkilenen bölgelerde yaklaþýk 777 personel 203 araç, 37 iþ makinesi ve 29 motopomp ile 112 Çaðrý Merkezi'ne gelen 184 ihbara anýnda müdahale edildi."

Zonguldak'ýn yýllýk yaðýþ miktarýnýn 1210 kilogram olduðunu, son 24 saatte ise kente yaklaþýk 300 kilogram yaðýþ düþtüðünü söyleyen Memiþ, "Yani yýllýk yaðýþ miktarýnýn yaklaþýk dörtte biri 1 günde düþmüþ olmasýna raðmen hamdolsun, Sayýn Valimizin liderliðinde alýnan tedbirler ve vatandaþlarýmýzýn ikazlarýmýza, uyarýlarýmýza riayet etmesi sonucu, muhtemel afet risklerinin önüne geçilmiþ oldu. Heyelan riski bulunan 68 ev geçici olarak tahliye edildi, vatandaþlar misafirhanelere alýndý." diye konuþtu.

Memiþ, turuncu yaðýþ uyarýsý verilen Bartýn'da da yaklaþýk 698 personel ve 262 aracýn hazýr halde bekletildiðini, 112 Çaðrý Merkezi'ne gelen 52 ihbara anýnda müdahale edildiðini aktararak, Kastamonu için de turuncu ikaz verildiðini ancak orada kayda deðer olumsuz durumla karþýlaþýlmadýðýndan bahsetti.

"Olmadan önle" anlayýþýyla olasý afet risklerine karþý illerde yapýlan hazýrlýk ve önlem çalýþmalarýndan dolayý tüm yetkililere, görevlilere, ilgili kurumlara ve uyarýlarý dikkate alan vatandaþlara teþekkür eden Memiþ, yoðun yaðýþlardan etkilenenlere geçmiþ olsun dileklerini iletti.

- "RÝSKLERÝN AZALTILMASI ÝÇÝN YAPILAN ÇALIÞMALARIN CÝDDÝ ETKÝSÝN GÖRDÜK"

Zonguldak Valisi Osman Hacýbektaþoðlu da özellikle son 1 yýlda ilgili tüm bakanlýk ve kurumlarca sellerde ortaya çýkan risklerin azaltýlmasý için yapýlan ciddi çalýþmalarýn, bugünlerde yaþanan kuvvetli yaðýþý en az hasarla atlatmada en büyük etken olduðunu vurguladý.

Sel sularý ve rüsubatýn gelmesini önlemesi amacýyla inþa edilen bentler ve taþkýn koruma yapýlarýnýn çok ciddi etkisini gördüklerini anlatan Hacýbektaþoðlu, AFAD Baþkanlýðýnýn DSÝ'ye sunduðu 8 makinenin de çalýþmalarda yer aldýðýný aktardý.

"Allah'a þükür, herhangi bir ölü yaralý olmadan atlattýk." diyen Hacýbektaþoðlu, sahadaki bütün çalýþanlara ve ikazlara ciddi þekilde uyan vatandaþlara teþekkür etti.

Hacýbektaþoðlu, okullarýn da dün ve bugün için tatil edilmesi, araç trafiðinin düzenlenmesi gibi tedbirlerin olumlu sonuç verdiðine deðinerek, þöyle devam etti:

"Þu anda Zonguldak-Karadeniz Ereðli kara yolunda bir heyelan, sürekli akma mevcut. Orada kontrollü geçiþ saðlanýyor. Onun dýþýnda bütün kara yollarýmýz, köy yollarýmýz açýk. Tren yollarýmýzda tünelde bir havalandýrma bacasýndan taþan suyun girmesi, bir de kýsmi küçük göçük meydana gelmiþti. Zaten anýnda müdahale edilerek tren yolu trafiði açýlmýþtý. Elektrik konusunda normalin dýþýnda bir þey yaþamadýk. Asma Mahallesi'nde bahçe duvarýnýn çökmesi sonucu bir evde hasar meydana geldi. Orada 65 yaþlarýndaki bir vatandaþýmýz salimen kurtarýldý. Yine ayný mahallede heyelana maruz kalan bir araçta 2 vatandaþýmýz, herhangi bir týbbi müdahaleye gerek olmadan alýndý."

Tahliye konusunun önemine de vurgu yapan Hacýbektaþoðlu, hazýrlýk toplantýlarýnda alýnan kararla, geçen yýllarda heyelana, taþkýna maruz kalan lokasyonlar, konutlar ve iþ yerlerinin yaðýþlar baþlamadan önce tamamen tahliye edildiðini, geçen senelerde afet nedeniyle boþaltýlan konutlarýn da kullanýlmadýðýndan yeniden emin olunduðunu anlattý.

Hacýbektaþoðlu, taþkýna maruz kalan yerlerde tahliyelerin anýnda yapýldýðýný, 68 evin geçici olarak boþaltýldýðýný, buralarda yaþayan 169 kiþinin yakýnlarýnýn yanýnda veya kamu misafirhanelerinde aðýrlandýðýný bildirdi.

Sadece Ilýksu Deresi'nde taþma yaþandýðýný, buradaki iþ yerleri ve konutlarýn da taþkýn yaþanmadan önce tahliye edildiðini aktaran Hacýbektaþoðlu, "Yaðýþlardan en çok etkilenen Kozlu, Zonguldak merkez ve Kilimli oldu. Belediyelerimiz, itfaiye teþkilatlarýmýz çok yoðun çalýþma yürüttüler. DSÝ, AFAD, Karayollarý, kolluk ve saðlýk ekiplerimiz, kriz merkezi 24 saat görevlerinin baþýndaydý. Ben sizlerin huzurunda tekrar hepsine çok teþekkür ederim." ifadesini kullandý.

Hacýbektaþoðlu, bu sürecin hasarsýz þekilde atlatýlmasýnýn çok önemli olduðunun altýný çizerek, afet öncesi yapýlan hazýrlýk toplantýlarý, planlarýn güncel olmasý, motivasyonun sürekli diri tutulmasý ve herkesin ne yapacaðýný bilmesinin son derece önemli olduðunu sözlerine ekledi.

Açýklamalarýnda ardýndan Vali Hacýbektaþoðlu ve Okay Memiþ, beraberindekilerle Kozlu ilçesindeki Ilýksu Deresi'nde incelemelerde bulundu. Memiþ, daha sonra kuvvetli yaðýþtan etkilenen bölgedeki esnafý ziyaret etti.

Okay Memiþ aracýlýðýyla Ýçiþleri Bakaný Ali Yerlikaya ile telefonla görüþen esnaf Kadir Çetin, alýnan tedbirler sayesinde, geçen yýllara oranla kýsa sürede çok daha fazla yaðýþ düþmesine raðmen herhangi bir olumsuzluk yaþanmamasýndan dolayý teþekkür etti.

Çetin, gazetecilere, burada yaþayan vatandaþlar adýna, bölgeye yapýlan tersip bendi ve yatýrýmlardan ötürü Bakan Yerlikaya'ya teþekkürleri sunduðunu ifade etti.

  • AFAD Baþkaný Okay Memiþ
  • erken alýnan tedbirler
  • saðanaða karþý