Afganistan'daki havalimanýnýn iþletilmesiyle ilgili Bakan Akar'dan açýklama
ABONE OL

Akar, Türkiye'nin Ýslamabad Büyükelçiliðinde, Pakistan ziyaretine yönelik deðerlendirmelerde bulundu, sorularý yanýtladý.

Ziyareti kapsamýnda Pakistan Cumhurbaþkaný Arif Alvi ve Baþbakan Ýmran Han tarafýndan kabul edildiðini, Savunma Bakaný Pervez Hattak ve Savunma Üretimi Bakaný Zübeyde Celal ile bir araya geldiðini ve Orgeneral Kamer Cavit Bacva ile görüþtüðünü belirten Akar, "dost ve kardeþ Pakistan"da gösterilen yoðun ilgi ve misafirperverliðe teþekkür ederek sözlerine baþladý.

Görüþmelerde Türkiye ve Pakistan arasýndaki ikili iliþkiler baþta olmak üzere birçok konuyu ele aldýklarýný belirten Akar, "Ele aldýðýmýz konularda karþýlýklý olarak mutabýk kaldýðýmýzý, Pakistanlý kardeþlerimizin destekleyici tavýr içinde olduklarýný gördük. Hem savunma sanayi hem askeri eðitim, iþ birliði konularýnda önümüzdeki günlerde çalýþmalarýmýzý daha da geliþtirme yönünde mutabýk kaldýk. Ýþ birliðinin sürdürülmesi konusunda da anlayýþ birliði içinde olduðumuzu büyük bir memnuniyetle müþahede ettik." diye konuþtu.

Pakistan ile MÝLGEM Projesi'nin baþarýyla sürdürüldüðünü bildiren Akar, "Pakistan MÝLGEM Projesi'nin ilk gemisi BABÜR'ü pazar günü Ýstanbul'da düzenlenecek törenle denize indireceðiz. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn, Sayýn Pakistan Cumhurbaþkaný Alvi'ye gönderdiði resmi davet mektubunu da görüþmeler sýrasýnda kendisine sunma fýrsatý bulduk." dedi.

Türkiye ve Pakistan arasýndaki derin tarihi ve kültürel baðlara vurgu yapan Akar, iki ülkenin kývançta, kederde ve sevinçte bir ve beraber olduðunu söyledi. Milli Mücadele döneminde Pakistan'dan gelen yardýmlarýn asla unutulmadýðýný aktaran Akar, orman yangýnlarý ile mücadelede Pakistan'dan gelen destek ve hayatýný kaybedenlere yönelik taziye mesajlarýný da hatýrlattý.

Akar, Türkiye'nin Keþmir konusundaki desteðinin baþta Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere her seviyede ve her vesileyle dile getirildiðini aktararak "Ýki ülke arasýndaki kardeþliðin önümüzdeki dönemde daha da geliþeceðini söyleyebiliriz." ifadesini kullandý.

Türkiye ve Pakistan arasýndaki devam eden projeleri iþaret eden Akar, "Pakistan ve Türkiye bölgelerinde barýþ ve istikrarýn kalýcý hale getirilmesi için önemli katkýlar saðlamaktadýr." dedi.

Pakistan'ýn 14 Aðustos'taki Baðýmsýzlýk Günü'nü de kutlayan Akar, "Görüþmelerimizde FETÖ ile mücadele konusu da gündeme geldi. Pakistan ile baþta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelemizin süreceðini, bu konuda dostumuz, kardeþimiz Pakistan'ýn da gerekli tedbirleri almaya devam edeceðine yönelik inancýmýzý dile getirdik." açýklamasýnda bulundu.

- "Tek maksadýmýz..."

Pakistan'ýn komþusu Afganistan'daki son geliþmelerin de görüþmeler sýrasýnda gündeme geldiðini dile getirerek Akar, þunlarý söyledi:

"Pakistanlý kardeþlerimiz Afganistan'dan gelen çok sayýda sýðýnmacýya ev sahipliði yapýyor. Bununla birlikte Pakistan, Afganistan ile de yakýn iliþkileri olan bir ülke. Biz de Türkiye olarak Afgan kardeþlerimize, Afganistan'ýn tamamýna faydasý olmasý bakýmýndan önemli gördüðümüz ve 6 yýldýr yaptýðýmýz gibi Afganistan'daki Hamid Karzai Uluslararasý Havaalanýnýn iþletilmesine gerekli þartlarýn oluþmasý durumunda talip olduðumuzu belirttik. Bu konuda çeþitli görüþmelerimiz, temaslarýmýz var."

Türkiye'nin Kabil'deki havalimanýnýn iþletilmesi yönündeki asýl maksadýnýn, Afganistan'ýn izole bir devlet haline dönüþmesine engel olmak þeklinde açýklayan Akar, þöyle konuþtu:

"Kabil'deki havaalanýnýn kapatýlmasý durumunda ülkedeki diplomatik misyonlarýn tamamýnýn çekileceðine yönelik açýklamalar var. Böyle bir þeyin Afgan kardeþlerimiz için arzu edilen bir durum olmadýðýný hepimiz biliyoruz. Bu nedenle biz havaalanýnýn açýk kalmasýnýn faydalý olacaðýna yönelik görüþlerimizi paylaþmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konu þekillenecek. Bizim herhangi bir þekilde Mehmetçiði tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz. Bu temaslarýmýz bu bakýmdan son derece önemli. Bunu ilgili bakanlýk, kurumlarýmýzla koordineli bir þekilde sürdürüyoruz."

- Ýran sýnýrýna yönelik iddialar

"Afganistan'daki geliþmelerin ardýndan yasa dýþý yollarla yurda girmeye çalýþan Afgan sayýsýnda artýþ yaþandýðý, bununla ilgili sýnýr hattýnda birçok görüntünün yer aldýðýna" yönelik iddialar hatýrlatýlarak deðerlendirmesi sorulan Akar, "Sýnýrlarýmýzla ilgili sadece bugün deðil daha önceden de çoðunlukla gerçeði yansýtmayan bazý iddialar gündeme getirilmiþtir." karþýlýðýný verdi.

Gerçek dýþý iddialara yönelik gerekli açýklamalarý büyük bir açýklýk ve þeffaflýkla yaptýklarýný vurgulayan Akar, þunlarý kaydetti:

"Yerinde ve zamanýnda her türlü tedbir alýndý, alýnmaya devam ediliyor. Son geliþmelerden sonra Ýran sýnýrýnda olasý bir hareketliliðe karþý tedbirlerimizi bir kez daha gözden geçirdik, ilave tedbirler aldýk. Çalýþmalarýmýz yoðun þekilde devam etmektedir. Ýlgili arkadaþlarýmýz büyük bir fedakarlýk ve kahramanlýkla tüm hudutlarýmýzýn olduðu gibi Ýran hududunun da korunmasý konusunda elinden gelen her türlü gayreti gösterdi, gösteriyor. Maalesef bu konu ile ilgili gerçekleri yansýtmayan, Ýran sýnýrý ile alakasý olmayan veya ilgisiz bazý görüntüler paylaþýlarak kamuoyunda farklý bir algý oluþturulmak isteniyor. Oradaki birliklerimiz, Mehmetçik sýnýrlara hakimdir, bu konuda yapýlmasý gereken ne varsa yaptý, ilave tedbirlerle yapmaya devam ediyor. Mehmetçik bu çalýþmalarýnda yalnýz da deðildir. Ayrýca hudut güvenliðinin tek bir hat olarak deðerlendirilmemesi gerekiyor. Alýnan tedbirler sýnýr hattýndan baþlýyor, arkasýndaki bölgeleri, oluþturulan kontrol noktalarý ile þehir merkezlerini de kapsýyor. Bu kapsamda baþta Ýçiþleri Bakanlýðý olmak üzere ilgili diðer tüm bakanlýk, kurum ve kuruluþlarla yakýn iþ birliði içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yerinde ve zamanýnda her türlü tedbir alýndý, alýnmaya devam ediliyor."