Afrika ve Orta Doðu için Türkiye'yi iþaret etti! Kritik isim Ankara'ya geliyor
ABONE OL

ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Ýngiltere, Ýtalya ve Japonya'dan oluþan G7 ülkelerinin savunma bakanlarýnýn Napoli'deki toplantýsýnýn ardýndan ev sahibi Bakan Crosetto, basýn toplantýsý düzenledi.

Crosetto, bugünkü toplantýlarýnýn G7'nin, uluslararasý güvenlik sorunlarýyla uyumlu bir þekilde mücadele etme iradesini güçlü þekilde teyit etmek için fýrsat olduðunu dile getirdi.

"KESÝNLÝKLE TÜRKÝYE'DE OLACAÐIM"

Bir gazetecinin, gelecek hafta Ýsrail ve Lübnan'a gidip gitmeyeceði sorusuna Crosetto, þu yanýtý verdi:

"Kesinlikle Türkiye'de olacaðým çünkü Türkiye, Filistin polis güçlerinin eðitimi için Carabinieri (Jandarma) ile faaliyetin oluþturulmasýnda temel bir aktör haline geliyor. Tam da bu yaklaþým nedeniyle daha önce bahsettiðim gibi tek bir kesimle deðil, sahadaki tüm aktörlerle konuþmam gerekiyor. Türkiye'nin diðer tarafla diyalogu var ben ise Ýtalya adýna çalýþan herkesin, özellikle bu tür bir misyonda yer alanlarýn güvenliðini saðlamam gerektiði için sahadaki tüm taraflarla konuþmalýyým. Türkiye ile yapýlacak görüþmenin hem Orta Doðu hem de Afrika için esas olduðunu düþünüyorum çünkü Libya ve Somali'de artýk önemli bir muhatap olduðunu gözden kaçýrmamak gerekiyor. Sonrasýnda ise benim düþüncem Lübnan ve Ýsrail'e devam etmekti ama göreceðiz, geliþmeleri göreceðiz."

LÜBNAN'DAKÝ GELÝÞMELER ELE ALINDI

Bakan Crosetto, G7'deki mevkidaþlarýyla Lübnan'daki geliþmeleri deðerlendirdiklerini belirterek, "UNIFIL'in varlýðýný sürdürmesi gerektiðini konuþtuk. UNIFIL birliklerine hem Ýsrail hem de Hizbullah tarafýndan saygý duyulmasý gerektiðini konuþtuk. Angajman kurallarýnýn deðiþtirilmesi hakkýnda konuþmadýk çünkü bunun konuþulacaðý yer Birleþmiþ Milleter'dir." dedi.

Ýtalyan bakan, Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu'nun konutunun, bir insansýz hava aracýyla hedef alýnmasýna iliþkin haberlerin durumu iyileþtirmediðini ifade etti.

ÝKÝ DEVLETLÝ ÇÖZÜM VURGUSU

Crosetto, Ýsrail saldýrýsý altýndaki Gazze ile ilgili ise þunlarý kaydetti:

"Gazze Þeridi'nde acil ateþkes saðlanmasýný, tüm rehinelerin serbest býrakýlmasýný ve sivil halka insani yardým akýþýnýn önemli ölçüde artýrýlmasýný güçlü bir þekilde destekliyoruz. Ayný zamanda hem Ýsrail hem de Filistin halký için güvenlik ve istikrarý garanti edecek iki devletin kurulmasýna yol açacak siyasi bir çözüm bulmanýn aciliyetini yineliyoruz."