Deðer Danýþmanlýk ve Deðer Eðitim Vakfý tarafýndan “Neden Kavga Ediyoruz?” temasýyla düzenlenen, Aile Þirketlerinde Ýletiþim konulu eðitim programý, 7 Nisan Cumartesi günü, Sait Halim Paþa Yalýsý’nda, 70 aile þirketi sahibi ve üst yöneticilerinin katýlýmý ile gerçekleþtirildi.
Programa Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Dr. Cevat Celep, Vehbi Vakkasoðlu (eðitimci, yazar), Þafak Altun (Gündem Özel Programý Editörü, yazar), Þahin Eroðlu (Eroðlu Holding Y. Kurulu Baþkan Yardýmcýsý), Nilüfer Turan Hatipoðlu, (Turanlar Group Y. Kurulu Üyesi), Ogün Doðan (Doðtaþ) ve Ýlker Reçber (Reçber Kablo) ve Dr. Ýlhami Fýndýkçý (Deðer Danýþmanlýk Y. Kurulu Baþkaný) konuþmacý olarak katýldý.
KAVGA ETMEKTEN ÝÞE ZAMAN KALMIYOR
Dr. Ýlhami Fýndýkçý, açýlýþ konuþmasýnda, her yüz aile þirketinin sadece 20’sinin yeni kuþaða geçebildiðini belirterek “Bu geçiþin saðlanamamasýnda temel aile deðerlerinin yerleþememesi, saðlam bir iletiþimin olmamasý ve kurumsal bir yapýya geçilmemesi önemli rol oynuyor. Ýþin içindeki ve dýþýndaki aile üyelerinin çoðu zaman liderlik yarýþýna girmekten ve kavga etmekten iþe zamanlarý kalmýyor. Aile þirketlerinin yýkýlmasýnda ailenin kuruluþ dönemindeki ahlaký ve aþkýnýn yitirilmesinin etkisi büyüktür. Son zamanlarda aile þirketi ortaklarýnýn birbirlerine tahammülleri giderek azalýyor” dedi.
BEYÝNLERE ÝYÝ BAKILMALI
Prof. Dr. Sinan Canan ise insanýn sürekli bir geliþme ve öðrenme ihtiyacý olduðunu, bireylerin özellikle beyinlerine iyi bakmalarý gerektiðini, aile ortamýnda çocuklar için pahalý ve sahte oyuncaklar deðil kendilerini geliþtirecekleri doðal oyuncaklar ve oyunlarýn tercih edilmesi gerektiðini ve iletiþimin temel ön þartýnýn önyargýlarý yýkmaktan geçtiðini vurguladý.
Aile ile kurum dengesinin saðlanmasýnda kurumsal bir yapýnýn önemli rol oynadýðýna deðinen Prof. Dr. Cevat Celep de aile üyelerinin iþ ortamýndaki rollerinin belirgin olmasý, yeni kuþaðýn aile iþi dýþýnda deneyimlerinin olmasý gerektiðini dile getirdi.
AÝLENÝN KOMUTANI ANNEDÝR
Eðitimci yazar Vehbi Vakkasoðlu yaptýðý konuþmada “Ailenin temelinde sevgi iletiþiminin yer almasý gerekiyor. Aile kalesinin baþkomutaný annedir. Çocuklarýn sonuçta ana-babayý taklit ettikleri unutulmamalý. Eþlerin karþýlýklý saygýlarýný sürdürülebilir hale getirmeleri için sabýr ve sadakatten ayrýlmamalarý lazým” dedi. Vakkasoðlu, ayrýca evliliðin kalbimize karþýlýk veren bir kalbi bulma sanatý olduðunu dile getirdi.
LÝDERLÝK VURGUSU
Eroðlu Holding Y. Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Þahin Eroðlu da “35 yýllýk bir aile þirketi olarak halen dünya üzerinde 17 bin çalýþanýmýz var. Hissedar kardeþler arasýnda görev bölümü yaptýk. Baþarýlarýmýzda güçlü bir liderlik yapýsý, hýzlý karar verme ve açýk iletiþim önemli yer tutuyor. Ayrýca hýzlý büyüme ve kurumsallaþma sürecinde fason iþçilik yýllarýndan bu yana dünyanýn bilinen markalarýyla çalýþmamýzýn etkisi de büyüktür” diye konuþtu.
KUZENLER ARASINDA GÖREV BÖLÜMÜ
Turanlar Group Yönetim Kurulu Üyesi, Nilüfer Turan Hatipoðlu konuþmasýnda, köklü bir aile þirketi olarak iki kuþaðýn da iþin içinde olduðunu, 2. kuþak kuzenler arasýnda görev bölümü yaptýklarýný, önemli kararlarýn grup yönetim kurulunda verildiðini, aile þirketlerinde baþarý için iþin içindeki aile üyelerinin birbirlerinin kiþilik özelliklerini bilerek buna göre hareket etmeleri gerektiðinin altýný çizdi.
BÝLEZÝKLER ÞÝRKET ANAYASINA GÝRDÝ
Doðtaþ Mobilya’nýn yeni kuþak üyesi Ogün Doðan, “Bir aile þirketi olarak ayakta kalmamýzda yazdýðýmýz anayasanýn ve yeni kuþaðýn özel bir eðitim programýndan geçmesinin etkisi çok büyüktür. Þirket anayasasýnýn ilk olarak eþlerin kollarýndaki bileziklerden baþladýk. Bu anayasaya zamanla yeni ihtiyaçlara göre eklemeler yapýldý. Yeni kuþak aile üyelerinin arabalarý, kazançlarý, performanslarý, gibi birçok konunun anayasada tanýmlandý” þeklinde konuþtu.
BAÞKA KURUMLARDA ÝÞE BAÞLANMALI
Reçber Kablo’nun üçüncü kuþak aile üyesi ve iþin içinde aktif çalýþan Ýlker Reçber; aile deðerlerinin ve karþýlýklý saygýnýn çok önemli olduðunu, kendi kurumlarýnda halen ikinci kuþaktan en küçük kardeþin lider konumunda olduðunu, küçük yaþlardan itibaren iþin içinde büyüdüðü için kendisinin de 6 yaþýndaki oðlunu bazen iþ yerine götürdüðünü, yeni kuþaðýn aile iþinden önce baþka kurumda çalýþmasýnýn faydalý olacaðýný belirtti.
Bir gün süren eðitim programýnýn sonunda Deðer Danýþmanlýk tarafýndan her konuþmacý adýna Türk Silahlý Kuvvetleri Mehmetçik Vakfý’na yapýlan baðýþ makbuzlarý takdim edildi.
Ýletiþim: Deðer Danýþmanlýk / (212) 876 96 96 - 97