Müstakil Sanayici ve Ýþ Adamlarý Derneði (MÜSÝAD) tarafýndan 'Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesi' programýnýn ikincisi gerçekleþtirildi. Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, MÜSÝAD Kadýn Baþkaný Meryem Ýlbahar Koca, MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, TOBB Kadýn Giriþimciler Kurulu Baþkaný Nurten Öztürk, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Baþkaný Fikret Öztürk, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiðitbaþý, TUBÝTAK Marmara Araþtýrma Merkezi Baþkaný Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Yýldýz Holding Kadýn Platformu Baþkaný Begüm Mutuþ katýldý. Program Kur'an-ý Kerim Tilaveti ile baþlayýp, Bize Fark Etmez filmi ile devam etti. Programda konuþan Göktaþ, "Bu zirveyi, kadýnlarýn potansiyelini ortaya çýkarmaya, onlara destek olma ve farkýndalýðý artýrma yolunda atýlmýþ önemli bir adým olarak görüyoruz. Bugün burada, paylaþýlacak bilgi ve deneyimlerin, hepimize yeni ufuklar açacaðýna ve geleceðe dair umutlarýmýzý pekiþtireceðine ben yürekten inanýyorum. 30 yýlý aþkýn süredir faaliyetlerini yürüten MÜSÝAD, sürdürülebilir kalkýnma hedefleri doðrultusunda ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkýnmasýna büyük katkýlar sunmaktadýr. MÜSÝAD Kadýn ise bu çabayý daha ileri taþýmak ve kadýn giriþimciliðinin önünü açmak adýna önemli çalýþmalar yürütmektedir" dedi.
"HEDEFLERÝMÝZÝ YÜKSELTMEYÝ PLANLIYORUZ"
Mahinur Özdemir Göktaþ, 'MÜSÝAD Kadýn'ýn, baþarýyla hayata geçirdiði her bir projeyle sadece Türkiye'de deðil, uluslararasý arenada da büyük bir fark ortaya koyduðunu görmek, bizleri son derece mutlu ediyor. Kadýn giriþimciliði ve istihdamý alanlarýnda yürütülen çalýþmalar, her geçen gün daha fazla farkýndalýk yaratýyor ve güçlü bir etki oluþturuyor. Kadýnlarýn çalýþma hayatýna katýlýmý, bir ülkenin ekonomik büyüklüðünün yaný sýra sosyal ve kültürel geliþimini de etkileyen son derece kritik bir konudur. Bu anlamda, Bakanlýk olarak, kadýnýn iþ gücüne katýlýmýnýn ve istihdamýnýn artýrýlmasý, kadýn giriþimciliðinin ve kooperatifçiliðinin desteklenmesi önceliklerimiz arasýnda yer alýyor. Aldýðýmýz tedbirler, uyguladýðýmýz teþvikler ve yürüttüðümüz politikalarla bu konuda önemli bir mesafe kat ettik. Atýlan güçlü adýmlarla kadýn istihdam oraný yüzde 32,9'a, kadýnlarýn iþ gücüne katýlým oranýný yüzde 37,3'e çýkardýk. Nitekim, 12. Kalkýnma Planýmýzla, 2028 yýlý sonuna kadar kadýnýn iþ gücüne katýlma oranýný yüzde 40,1'e, istihdam oranýný ise yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz" þeklinde konuþtu.
GÜÇLÜ KADIN MESAJI
Bakan Göktaþ, "Güçlü Kadýn, Güçlü Türkiye demektir. Kadýnlarýn, iþ dünyasýndaki varlýðýný, ekonomik çeþitliliði artýrmak, yeniliði ve sürdürülebilir büyümeyi teþvik etmek açýsýndan kritik bir öneme sahiptir. Çünkü giriþimcilik, sadece yeni iþletmelerin kurulmasý anlamýna gelmez. Ayný zamanda mevcut organizasyonlarda ve sektörlerde inovasyonu tetikler. Bu anlamda giriþimci ruha sahip olan kadýnlarýn, kendi iþlerini kurmasý demek, ekonomiye deðer katmanýn yaný sýra diðer kadýnlara ilham kaynaðý olmasý demektir. Ayrýca, istihdam oluþturma potansiyelleriyle çevrelerini ve toplumu önemli þekilde ve olumlu bir þekilde etkilemek demektir. Dolayýsýyla Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomisine katký saðlayan kadýn giriþimcilerin sayýsýný artýrmak, var olan kadýn giriþimcileri güçlendirmek büyük bir önem arz ediyor. TÜÝK verilerine göre bugün, iþveren ve kendi hesabýna çalýþanlar içindeki kadýn oraný yüzde 17,8'dir. Bu oraný artýrmak hepimizin sorumluluðudur. Ve bu sorumluluðu ise ancak ve ancak el birliðiyle, sizlerle beraber MÜSÝAD gibi güçlü kurumlarla beraber gerçekleþtirmek mümkün olacaktýr" dedi.
'ÜLKEMÝZÝN REFAHINI ARTTIRMAYI DÜÞÜNÜYORUZ'
Göktaþ, "12. Kalkýnma Planýmýzda da yer alan Ýþ ve aile yaþamýnýn uyumlaþtýrýlmasýna yönelik çalýþmalara hýz verilecektir. Yeni hizmet modelleri geliþtiriyoruz. Bu konuda en çok önemsediðimiz hizmetlerden birisi ise 0-3 yaþ grubunu kapsayacak þekilde mahalle tipi kreþ modelinin yaygýnlaþtýrýlmasýdýr. Böylece kadýnlarýn iþ ve ev arasýnda bir tercih yapmak zorunda olmalarýnýn önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bunun yaný sýra 'Finansal Okuryazarlýk ve Kadýnlarýn Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri' ile kadýnlarýn ekonomik destekler, teþvikler ve baþvuru mekanizmalarýna daha kolay ulaþmalarýna imkân saðlýyoruz. 'Kadýnlarýn Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi' ile kadýnlarýn ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katýlýmlarýný teþvik ediyoruz. Proje kapsamýnda, mevcut kooperatiflere katýlýmý artýrmak, kadýnlarýn kapasitelerini geliþtirmek ve istihdam artýrmak adýna eðitim, danýþmanlýk ve farkýndalýk çalýþmalarý yürütüyoruz. Yürüttüðümüz tüm bu çalýþmalarla, kadýnlarýn gücünü ve potansiyelini doðru bir þekilde yönlendirerek ülkemizin refahýný artýracaðýmýza inanýyoruz" ifadelerini kullandý.
RÝSK HARÝTALARI ÇIKARILACAK
Þiddetle mücadelede bugün yeni bir hizmet modelini hayata geçirdiklerini belirten Göktaþ, "Böylece koruyucu-önleyici mekanizmalarý hayata geçirmek için risklerin erkenden tespit edilmesini saðlayacaðýz. Bu kapsamda 81 ilimiz ve 922 ilçemizde de sosyal risk haritalarýný çýkarmak için çalýþmalarýmýzý baþlattýk. Sosyal risk haritalarý ile ne yapacaðýz; kadýna yönelik þiddet, çocuk istismarý, baðýmlýlýk gibi sosyal olgularý bütüncül olarak ele alabileceðiz ve bunlarý görebileceðiz. Elde edeceðimiz bulgularla her bir þehre, ilçeye, mahalleye hatta aileye özgü olarak koruyucu ve önleyici faaliyetler belirleyebileceðiz. Bunun yaný sýra, Bakanlýk olarak, 'Aile Rehberi Sistemi'ni baþlatýyoruz. Türkiye'nin dört bir yanýnda yaygýnlaþtýrmayý hedeflediðimiz Aile Rehberi Sistemi ile, talep eden haneleri yakýndan takip ederek, sorunlara hýzlý ve etkili çözümler bulmayý hedefliyoruz. Bu yolda attýðýmýz her adýmla, koruduðumuz her hayatla, saðladýðýmýz her destekle, geleceðe umutla bakacaðýz" dedi.
SOYKIRIMCI ÝSRAÝL'ÝN SALDIRILARINA TEPKÝ
Bakan Göktaþ, "Burada en temel haklarý olan yaþama hakký için mücadele eden Filistinli kadýn ve çocuklara özellikle dikkat çekmek istiyorum. Ýsrail'in tam bir yýldýr devam eden soykýrýmý nedeniyle hayatýný kaybeden masum insan sayýsý 42 bini aþtý. Bugün Gazelli çocuklar, hiç büyüyemeden, çocukluklarýný yaþayamadan, acýlarýný, haykýrýþlarýný, gözyaþlarýný kimseye duyuramadan bu dünyadan ayrýlýyor. Akýl almaz zulümlere maruz kalan, her gün hayatla ölüm arasýnda yaþayan Filistinli kadýnlar unutulmaz yaralar alýyor. Ýsrail yönetiminin Filistin halkýna, özellikle kadýnlar ve çocuklara yönelttiði zulüm asla kabul edilemez. Tüm dünyada direniþin sembolü olan Filistinli kadýnlar, çocuklarýný yaþatmak, vatanlarýný korumak için insanüstü bir çaba sarf ediyor. Her ne olursa olsun, cesaretleriyle verdikleri mücadeleden asla ödün vermiyorlar. Sergiledikleri bu dik duruþla, dünyada milyonlarca insaný adalet ve özgürlük için ayaða kaldýrýyor. Kadýnlarýn ve çocuklarýn geleceklerini þekillendirmede aktif rol alacaklarý bir hayata sahip olmalarýný savunmayý sürdüreceðiz. Güvenli ve saðlýklý bir ortamda yaþamalarý için bütün dünyadaki mazlumlarýn sesi olmaya biz Türkiye olarak devam edeceðiz" þeklinde konuþtu.