AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, ÞÖNÝM'ler 2012 Aralýk ayý itibarýyla öncelikle 14 ilde 2 yýllýk pilot uygulama yapýlmasý planlanarak Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakýr, Gaziantep, Ýstanbul, Ýzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Þanlýurfa ve Trabzon'da hizmete açýldý.
Kasým 2019 itibarýyla ülke geneline yaygýnlaþtýrma çalýþmalarý tamamlanan ve 2022'de Mersin-Silifke, 2024'te Ýstanbul-Sancaktepe ve Ýzmir-Menemen'de hizmet vermeye baþlamasýyla ÞÖNÝM'lerin büyükþehirlerde ikinci kez açýlmasý çalýþmasýna fiilen baþlandý. Bu kapsamda, 2012'de 13 olan ÞÖNÝM'lerin sayýsý bu yýl itibarýyla 84'e ulaþtý.
- ÞÝDDET MAÐDURUNUN ÝHTÝYAÇ DUYDUÐU DESTEK, ÝÞBÝRLÝÐÝYLE TEK ELDEN SAÐLANIYOR
Kanun kapsamýnda, ÞÖNÝM'lerde hizmetin etkin biçimde sunulmasý için sosyal çalýþmacý, psikolog, çocuk geliþimcisi, sosyolog ve psikolojik ve rehberlik danýþmanlýk bölümü mezunu meslek elemanlarý görevlendiriliyor.
Bunlarýn yaný sýra kadýna yönelik þiddetle mücadele alanýnda hizmet veren ilgili kamu kurum ve kuruluþ personellerinden polis, hemþire ve eðitimcilerin de ÞÖNÝM'de yarý zamanlý/tam zamanlý görev yapmasý planlanýyor. Böylece þiddet maðdurunun ihtiyaç duyduðu destek, iþbirliði ile tek elden saðlanýyor.
Þiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasýna yönelik 7 gün 24 saat esasýyla destek ve izleme hizmetlerinin verildiði ÞÖNÝM'lerde, tedbir kararlarýnýn izlenme ve takibi ile þiddet maðdurlarýnýn desteklenmesine yönelik, þiddet uygulayanlara yönelik ve þiddetin önlenmesine yönelik çalýþmalar yürütülüyor.
Ayrýca, þiddetin önlenmesi ve bu konuda toplumsal bilinçlendirmenin saðlanmasý ve duyarlýlýk kazandýrýlmasý amacýyla eðitim çalýþmalarý yapýlarak, seminerler ve konferanslar düzenleniyor.