AK Parti Ýzmir adayý Hamza Dað: Büyükþehir belediye baþkanlýðýna talibim, il müftülüðüne talip deðilim
ABONE OL

Ege Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (ESÝAD) 36. Yüksek Ýstiþare Konseyi Toplantýsý'na katýlan Dað, konuþmasýnda Ýzmir'in sanayisi, tarýmý, turizmi, tarihi, kültürü ve 4,5 milyonluk nüfusuyla büyük bir potansiyel barýndýrdýðýný ifade etti.

Bu güzellikler yurduna hizmetkar olarak potansiyelini enerjiye ve sinerjiye dönüþtürmek için, yeni bir hikaye yazmak için aday olduðunu kaydeden Dað, "Hep birlikte el ele vererek Ýzmir için hayallerimizi gerçeðe dönüþtüreceðiz. Ýzmir Ýktisat Kongresi'yle belirlenen 'ekonomide tam baðýmsýzlýk' hedefinin konulduðu bu topraklarý zenginliðin ve bereketin þehri yapmak istiyoruz. Bu süreçte özel sektörün ihtiyaçlarýný biliyor ve dünyanýn dört bir yanýnda ticaret elçileri olarak edindiðiniz tecrübeleri önemsiyoruz. Hep birlikte çalýþacak, kazanacaðýz. Dün olduðu gibi bugün de Ýzmir'imiz üretim ve ticaretle zenginleþecek, zenginliðine zenginlik katacak." diye konuþtu.

Dað, ulaþýmý ekonomik kalkýnmanýn bir aracý olarak gördüklerini, bu kapsamda yeni bir çevre yolu, körfez geçiþi, alternatif güzergahlar, köprülü kavþaklar ve metro hatlarýný þehre kazandýracaklarýný ifade etti.

Ýzmir'i bir giriþimcilik merkezi haline getirmek için Ýzmir Giriþim Sermaye Fonu'nu kuracaklarýný, "Yeni Ýþim, Ýlk Ofisim" projesiyle giriþimcilere ofis, malzeme ve muhasebe desteði saðlayacaklarýný dile getiren Dað, þöyle konuþtu:

"Ýzmir'imizin her köþesinde kuracaðýmýz iþ geliþtirme ofisleriyle, yatýrýmcýlarýmýzýn kurumsallaþma ve markalaþmalarýna öncülük edeceðiz. Ýzmir'imizde herkes için adil ve sürdürülebilir bir istihdam ekosistemi oluþturmak amacýyla, istihdam ofisleri, Ýzmir Mesleki Eðitim Merkezleri ve Ýzmir Ýstihdam Platformu projelerimizi hayata geçireceðiz."

Serbest Teknoloji Parký Projesi'yle Alsancak Limaný'nýn arka alanýný teknoloji ve inovasyonun merkezi haline getireceklerini aktaran Dað, rüzgar enerjisi ekipmaný sektörü için ihtisaslaþmýþ sanayi bölgeleri oluþturacaklarýný, Çandarlý Limaný ve art alanýný bu sanayiye hizmet verecek þekilde hayata geçireceklerini kaydetti.

- "BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYE BAÞKANLIÐINA TALÝBÝM, ÝL MÜFTÜLÜÐÜNE TALÝP DEÐÝLÝM"

Daha sonra sorularý yanýtlayan Dað, kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak bilinen Ýzmir'deki arsa sorunuyla ilgili soru üzerine "Merkezi yönetimle bunu çözeceðiz. Kafamýzda bir formül var. Çözen belediye baþkaný olarak tarihe geçeceðim. Yüksek bir bina yapmayacaðýz. Kamu binalarýný, büyükþehir binasý da dahil olmak üzere orada yapabiliriz. Belediye, emniyet, SGK il müdürlüðünü oraya alýrýz. Merkez Bankasýný da oraya alabiliriz." ifadelerini kullandý.

Ýzmir'in kamu yatýrýmlarýndan almasý gerekeni aldýðýný, daha fazlasý için yerel yönetimlerin lobi yapmasý gerektiðini dile getiren Dað, kentte yaþayanlarýn yaþam tarzýna iliþkin bir soru üzerine de "Ben büyükþehir belediye baþkanlýðýna talibim, il müftülüðüne talip deðilim." dedi.

Dað, Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer'in adaylara devam eden yatýrýmlarla ilgili brifing vermek istediði, katýlýp katýlmayacaðýnýn sorulmasý üzerine de "Biz de kamuoyundan duyduk. Tunç Bey'le bizim iletiþim sorunumuz yok. Keþke arayýp 'böyle bir þey düþünüyorum, ne düþünürsünüz' diye söyleseydi. Ben ayrý olmak þartýyla brifing vermek isterse giderim. Bundan da memnuniyet duyarým. Nisanda alacaðým brifingi önden almýþ olurum." diye konuþtu.

- "TEMEL MOTTO 'KORUYARAK GELÝÞME' OLMALI"

ESÝAD Yüksek Ýstiþare Konseyi Baþkaný Sýtký Þükürer de Ýzmir'in çok yýpranmýþ bir kent olduðunu dile getirerek, tabiatýna çok hoyrat davranýldýðýný, körfezin temiz tutulmadýðýný, tarihsel dokusunun korunamadýðýný söyledi.

Belediye baþkanlarýnýn temel mottosunun "koruyarak geliþme" olmasý gerektiðini kaydeden Þükürer, ayrýca sosyal belediyecilik, þeffaf belediyecilik, liyakat beklediklerini belirtti.

ESÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Sibel Zorlu ise 7 yýldýr ESÝAD üyelerinin "Türkiye Ekonomisine Ýliþkin Beklentileri" baþlýklý anket çalýþmasý yaptýðýný belirterek, "2024 yýlý anketimizde üyelerimize 'Ýzmir'de öncelik verilmesi gereken üç yatýrýmý' sorduk. Üyelerimiz, ilk sýrada þehir içi ulaþýmý gösterirken, ikinci ve üçüncü sýrayý kentsel dönüþüm projeleri ve 2. çevre yolu aldý. Anketimizde limanlarýn geliþtirilmesi/kapasite artýrýmý, ihtisas organize sanayi bölgeleri, tarýmsal dönüþüm, Ýzmir Körfez Geçiþi Projesi ve dijital altyapý yatýrýmlarý da karþýmýza çýktý. Geçen seneden farklý olarak þehir içi ulaþým konusunun üst sýraya yükseldiðini görüyoruz." dedi.

Toplantýya AK Parti Ýzmir Milletvekili Þebnem Bursalý, AK Parti Ýl Baþkaný Bilal Saygýlý, MHP Ýl Baþkaný Veysel Þahin de katýldý.