AK Parti'de doðurganlýk hýzýndaki düþüþ masaya yatýrýldý! ''Dünya örnekleri üzerine çalýþýldý''
ABONE OL

AK Parti Kadýn Kollarý Baþkanlýðý tarafýndan doðurganlýk hýzýndaki düþüþlerin sebeplerini araþtýrmak ve bu konuya dair çözüm önerilerini ortaya koymak amacýyla ilgili bakanlýklardan temsilcilerin de katýlýmýyla "Nüfus Dinamikleri Riskler, Uluslararasý Uygulamalar, Politika Önerileri Çalýþtayý" düzenlendi.

AK Parti'nin bu hafta Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþkanlýðýnda yapýlan MYK toplantýsýnda çalýþtayýn çýktýlarýný paylaþan Keþir, AA muhabirinin konuya iliþkin sorularýný yanýtladý.

Türkiye Ýstatistik Kurumunun (TÜÝK) yayýnladýðý 2023 yýlý doðurganlýk hýzý istatistiklerine iþaret eden Keþir, Türkiye'nin ilk defa bu alanda OECD ortalamasýnýn altýna düþtüðünü söyledi.

Doðurganlýk hýzýnda OECD ortalamasý 1,58 iken Türkiye'de bu rakamýn ilk defa 1,51'e düþtüðüne dikkati çeken Keþir, "Doðurganlýk hýzýnda iki kritik eþik var. Biri 2,1. Doðurganlýk hýzý 2,1'in altýna düþtüðünde nüfus gençleþmiyor demektir. Bir diðeri de 1,9. Onun altýna düþtüðünde artýk eskiye döndürülemez sýnýrdasýnýz demektir. Biz 2,1 ve 1,9'u geçip 1,51'e kadar düþtük." diye konuþtu.

- DOÐURGANLIK HIZININ DÜÞME SEBEBÝ DEMOGRAFÝK GEÇÝÞ VE SEZARYEN

Ýsrail'in doðurganlýk hýzýnýn OECD ortalamasýnýn iki katý olduðunu dile getiren Keþir, "Ýsrail, 2,1 olan o kritik eþiði hiç düþmemiþ. Dünyada doðurganlýk hýzýnýn düþme sebeplerine baktýðýnýzda birinci sebep demografik geçiþ, kýrdan kente göç ama uzmanlara göre bir baþka sebep sezaryen doðumlar. Dünya Saðlýk Örgütünün öngördüðü, her 100 doðumdan 15'inin sezaryen olmasý. Ama bu Türkiye'de ne yazýk ki yüzde 60. Dünyada yüzde 15 olarak öngörülen ölçek, Türkiye'de yüzde 60. Dönüp Ýsrail'e baktýðýnýzda bu oran yüzde 17'ler civarýnda." bilgisini paylaþtý.

Bu konuda ciddi bir yanýlsamanýn olduðunu ifade eden Keþir, þunlarý kaydetti:

"Bu, insanlara baský yapabileceðiniz bir konu deðil. Geçmiþte yapýlan araþtýrmalar var. Kadýnlara kaç çocuk sahibi olmak istedikleri soruluyor, 40 yaþ üstü kadýnlarýn yarýsýndan fazlasý hedeflediði, arzu ettiði çocuk sayýsýndan daha azýna sahip. Burada temel hedef kiþilerin istediði sayýda çocuk sahibi olmasýyla ilgili ne tür destekler verilebilir, bunu tartýþmak. 'Ýnsanlarý baskýlýyorlar' demek son derece ucuz bir manipülasyon. Biz, kadýnlarýn istedikleri sayýda çocuk sahibi olabilmelerinin önündeki engeller neler, ne eksikleri var, ne destekler gerekiyor sorusuna cevap arýyoruz."

- DÜNYA ÖRNEKLERÝ ÜZERÝNE ÇALIÞILDI

Dünyanýn bu konuyla 1960'tan bu yana mücadele ettiðini anlatan Keþir, çalýþtayda bu konunun sebeplerini ve dünya örneklerini ele aldýklarýný bildirdi.

TÜÝK'in 2018'de yaptýðý bir projeksiyona göre 2023 yýlý için doðurganlýk hýzýnda 1,9'un hedeflendiðini aktaran Keþir, ancak Kovid-19 salgýný ve 6 Þubat depremlerinde yaþanan can kayýplarý ve travmalar nedeniyle 2023'te vahim bir tablonun yaþandýðýný dile getirdi.

Pandemi sonrasý dünyada da doðurganlýk hýzýnýn düþüþüyle ilgili benzer bir durumun söz konusu olduðunu belirten Keþir, "Biz çalýþtayda hem sebepleri hem diðer ülke örneklerini inceledik. 12 ülke örneði çalýþýldý. Bu konuyu çalýþan uzmanlarýmýz anlattý." dedi.

Keþir, bu konuyu Türkiye'de ilk çalýþan kurumlardan biri olan Hacettepe Nüfus Enstitüsü'nün yaný sýra Marmara Üniversitesi Nüfus Enstitüsü, sivil toplum kuruluþlarý ve gençlerin de içinde yer aldýðý yaklaþýk 100 katýlýmcýyla bu çalýþtayý yaptýklarýný kaydetti.

- "BÝR ÇALIÞTAYLA POLÝTÝKA BELÝRLEYEMEZSÝNÝZ"

AK Parti Genel Merkez Kadýn Kollarý Baþkaný Keþir, þöyle devam etti:

"Bir çalýþtayla politika belirleyemezsiniz. Partimizin farklý birimleri de kendi disiplinleri açýsýndan bunu çalýþýyorlar. Çalýþtayýmýzda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ile Gençlik ve Spor Bakanlýðýndan temsilciler vardý. Hep beraber multidisipliner bir çalýþma yapalým istedik. Bunu bir çerçeve çalýþma gibi düþünelim. Daha sonra bu raporun çýktýlarýný MYK'de arz ettik. Ama bu bir karar raporu deðil. Sonuçta, hükümetimiz bunun üzerine çalýþacak."

Dünyada aðýrlýklý olarak gördükleri uygulamalarýn, ailelere daha kalýcý ve sürdürülebilir destekler, beraberinde yaygýn kreþ, çocuk bakým destekleri olduðunu söyleyen Keþir, Fransa ve Macaristan'ýn bu konuda baþarýlý örnekler arasýnda bulunduðunu ifade etti.

Baþarýlý olan ülke modellerinin farklý ülkelerde ayný sonuçlarý vermediðine dikkati çeken Keþir, "Biz, her ne yapýyorsak, Türkiye þartlarýna uygun, Türkiye'de sonuç alabileceðimiz, Türkiye'ye özgü bir modeli çalýþmak zorundayýz." deðerlendirmesinde bulundu.

Bunun devam eden bir süreç olduðunu, ilerleyen zamanlarda hangi teþviklerin olacaðý ile ilgili daha net açýklamalar yapýlacaðýný belirten Keþir, bir politika seçeneðinin çýkarýlmasý için birkaç toplantý daha yapmalarý gerektiðini sözlerine ekledi.