Yazýcý, AA muhabirinin, yeni anayasa çalýþmalarýna iliþkin sorularýný yanýtladý.
Yeni anayasa üzerinde birkaç yýldýr çalýþýldýðýný, hazýrlanan taslaðýn gözden geçirildiðini ve metnin okunduðunu belirten Yazýcý, taslaðýn, dile getirilen eksikler ve önerilerle madde madde yeniden ele alýndýðýný dile getirdi.
Anayasanýn deðiþtirilmesinin, her zaman Türkiye'nin gündeminde olduðuna iþaret eden Yazýcý, "Çünkü anayasalar çok önemli bir iþlev gören normlar bütünü. Anayasa, bir ülkenin tabiri caizse makinesidir. Devletin aygýtlarý, çalýþmalarý, görev ve yetkilerinin belirlendiði, herkesi baðlayan, kiþilerin hak ve özgürlüklerinin güvence altýna alýndýðý, diðer yasama faaliyetlerinin dikkate almasý gerektiði bir üst norm, metin." dedi.
Hayati Yazýcý, anayasanýn, egemenliðin sahibi olan millet tarafýndan yapýlmasý gerektiðinin altýný çizerek, "Egemenlik millete ait, anayasayý da millet yapar. Kendi hak ve hukukunun güvence altýna alýnmasý, devlet organlarýnýn iþleyiþi, devlet birey iliþkileri, bunu yapmak millete ait. Anayasa yapmak vazgeçilmez, devredilmez bir millet hakkýdýr. Buna herhalde itiraz edecek kimse yok. Millet bu hakkýný kullanabilmeli." deðerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Yazýcý, 1921, 1924, 1961 anayasalarý ile mevcut 1982 Anayasasýnýn, ya olaðanüstü dönemlerde ya farklý kompozisyonlarda ya da darbeler sonucu darbeciler tarafýndan yapýldýðýna dikkati çekti.
Mevcut Anayasa'da 23 kez deðiþiklik yapýldýðýný, bu kapsamda 70-80 maddenin deðiþtirildiðini hatýrlatan Yazýcý, Anayasa'nýn "yamalý bohça"ya dönüþtüðünü belirtti.
Milletin, anayasa yapma hakkýný kullanabilmesi gerektiðini dile getiren Yazýcý, þöyle devam etti:
"Siyaset yapanlar, siyasi aktörler de milletin bu hakkýný kullanmasýna imkan saðlayacak bir alan, bir zemin oluþturmalý. Anayasa'nýn Meclis'ten geçmesi sayýsal verilere baðlý. Bu sayýsal veriler itibarýyla da Cumhur Ýttifaký tek baþýna yeterli deðil. Mutlaka diðer partilerin desteðini almasý lazým.
Referandum düzeyinde olursa 360, referandumsuz sýnýr 400 ve üzeri. Ama bir anayasa deðiþikliðinin, baþtan sona bir anayasa yazýmýnýn, referanduma götürülmeden yürürlüðe konulmasý düþünülemez. Mutlaka referanduma gitmesi gerekiyor. Arzu ederiz 400'e çýksýn, ama yine referanduma gitsin, ihtiyari referanduma gitsin. A'dan Z'ye yazýlmýþ yeni bir anayasanýn mutlaka referanduma götürülüp, milletin onayýndan geçmesi lazým. Çünkü o hak millete ait, milletin onu kullanmasý lazým."
Yazýcý, yeni anayasa taslak metninde madde sayýsýnýn 100'ün üzerinde olduðunu vurguladý.
AK Parti'li Yazýcý, Anayasa'nýn ilk 4 maddesiyle ilgili açýklamalara iliþkin ise "Ýlk 4 maddeyle hiç kimsenin sorunu yok ki." diye konuþtu.