AK Partili Kurtulmuþ: Vatandaþlarýmýzýn alým gücünü artýrabilecek tedbirlere baþvuruyoruz
ABONE OL

Diyarbakýr'daki temaslarýný sürdüren Kurtulmuþ, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ýçkale'de bulunan Saint George Kilisesi'nde gerçekleþtirilen TRT Haber-TRT Kurdi ortak yayýnýnda gündeme iliþkin sorularý yanýtladý.

Kurtulmuþ, Diyarbakýr'ýn her tarafýnýn tarih koktuðunu belirterek, böyle bir kentte yayýna katýlmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

"Maalesef geçmiþ dönemlerde bu bölgede insanlarýn diken üstünde oturduðu, birbirlerinin gözünün içine bakmaktan kaçýndýðý günleri çok iyi hatýrlýyorum. Çukur eylemlerinin gerçekleþtiði günlerde maalesef burada yaþayan halkýmýzýn çocuklarýna hayatýn nasýl dar edildiðini hatýrlýyoruz. O zor zamanlarý çok þükür hem Diyarbakýr hem Batman üzerinden atmýþ ve yeniden ayaða kalkmýþ." diyen Kurtulmuþ, bugün Sur'u insanlarýn huzurla ziyaret ettiðini görmenin mutluluðunu yaþadýðýný söyledi.

Diyarbakýr'ýn büyük medeniyetlere ev sahipliði yapan, asýrlar boyunca Ýslam medeniyetinin merkezi olmuþ kentlerden biri olduðunu belirten Kurtulmuþ, "Maalesef terörün bu þehrin üzerinde estirmeye çalýþtýðý o fýrtýnalý dönemler geride kalmýþ, karabasanlar ortadan kalkmýþ. Milletimiz huzur içerisinde iþleriyle ilgileniyor. Bu büyük bir kazanç. Terörün ortadan kaldýrýlmasý için büyük mücadele veren her birimizi gerçekten tebrik etmek gerekir." diye konuþtu.

Kurtulmuþ, "Korku, silah ve terör örgütünün ortaya koyduðu baský ortadan kalkýnca insanlar kendilerini daha iyi ifade edebilmek, hayata ve dünyaya iliþkin bakýþlarýný çok daha müspet noktaya getirmek konusunda rahatlamýþlar." ifadesini kullandý.

- "DÝYARBAKIR ANNELERÝ SÝYASÝ MESELE DEÐÝLDÝR"

Bazý meselelerin siyasetin konusu olmamasý gerektiðine iþaret eden Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Diyarbakýr anneleri meselesi de bir siyasi mesele deðildir. Evlatlarýnýn acýsýný yüreðinde hisseden ve 'Nasýl bulunabilir?' diye kendilerince bir yol bulup bir þekilde terör örgütüyle irtibatlý olduðunu tahmin ettiði, bildiði siyasi partinin kapýsýnda böyle bir arayýþ sürdüren aileler. Çok þükür bu arayýþlarýn bir kýsmý da müspet sonuçlandý. Bunlarýn içerisinde evlatlarýna kavuþanlar oldu. Ümit ederiz ki; tüm anneler, aileler evlatlarýna kavuþur. Kolay bir þey deðil. Bu hazin bir tablo, insanlýkla ilgili bir mesele. Keþke diðer siyasi partiler, muhalefet partilerindeki arkadaþlarýmýz da gelsinler, en azýndan 'Biz de buradayýz, sizin acýlarýnýzý paylaþýyoruz, sizin derdinize biz de ortak oluyoruz.' diyerek bu annelerin acýlarýný paylaþýyor olsunlar. Bu siyaset dýþý bir mesele."

- "ANA DÝL ANA SÜTÜ KADAR HELALDÝR"

Herkesin doðuþtan getirdiði haklarý olduðuna dikkati çeken Kurtulmuþ, "Hangi ailede doðacaðýma ben karar vermedim. Siz Kürt'sünüz, anneniz Kürt, o yüzden sizin ana diliniz Kürtçe. Benim herhangi bir dili kullanmam ya da sizin herhangi bir dili ana dil olarak kullanmanýz size ne bir ayrýcalýk saðlar, ne de bu mesele bir ayrýmcýlýk vesilesidir. 30 senedir söylüyoruz, bu topraklarda ana dil ana sütü kadar helaldir." diye konuþtu.

Uzun yýllar devam eden Kürtçe üzerindeki baskýlarý, Kürtçenin kullanýlmasýyla ilgili baskýlarý AK Parti iktidarlarý döneminde ortadan kaldýrdýklarýný aktaran Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Diyarbakýr Cezaevinin dili olsa da konuþabilse. Orada sadece Türkçe konuþamýyor diye insanlara ne eziyetlerin yapýldýðý yakýn tarihimizin maalesef karanlýk hatýralarýndan. Ýnsanlar, yaþlý kadýnlar hastaneye gittiðinde Türkçe bilmediði için Kürtçe konuþmaya kalktýðý zaman türlü yanlýþ uygulamalarla karþýlaþýrlardý. Bunlarýn hepsi geride kaldý. Türkiye artýk bu dil üzerinden baský devirlerini çok çok geride býrakmýþtýr. Ama þuna karþý da milletimiz uyanýktýr. Nasýl ana dil ana sütü kadar helalse ana dili vesile kýlarak bunun üzerinden siyaset yapmak da o kadar haramdýr. Ana dili istismar etmek, bunun üzerinden insanlara ayrýmcýlýk ya da ayrýlýkçýlýk tohumlarý ekmek de doðru deðildir. Dil konusunda ve özellikle Kürtçe uygulamalarý konusunda çok mesafe aldýk, büyük özgürlük alanlarý açýldý. Geçmiþin o karanlýk günleri geride býrakýldý. Böyle olmasý gerekirdi, normal olan buydu."

Kurtulmuþ, son 40 yýllýk süreçte Orta Doðu coðrafyasýnda iki fay hattýnýn sürekli tetiklenmeye çalýþýldýðýna dikkati çekerek, "Birisi etnik ayrýmcýlýk, diðeri de mezhep ve meþrep ayrýlýklarý. Bu ülkenin insanlarý inþallah bunlara prim vermedi, bundan sonra da vermeyecektir. Dillerimizin farklýlýðýný, doðuþtan gelen bir hak olarak görüyoruz." þeklinde konuþtu.

- "VATANDAÞLARIMIZIN ALIM GÜCÜNÜ ARTIRABÝLECEK TEDBÝRLERE BAÞVURUYORUZ"

Dünya ekonomisindeki geliþmelerin Türkiye ekonomisine de etki ettiðini dile getiren Kurtulmuþ, "Türkiye'de ekonomik alanda birtakým ciddi sýkýntýlarla karþý karþýya olduðumuz aþikar. Bunlarýn farkýndayýz. En baþta hayat pahalýlýðý olmak üzere üretim maliyetleri, üretim girdilerindeki artma söz konusu, bunlarý biliyoruz. Vatandaþýmýzýn gündeminde olup da bizim gündemimizde olmayan herhangi bir ekonomik sorun yok. Bunlarýn nasýl ortadan kaldýrýlacaðýný da biliyoruz. Eldeki imkanlar çerçevesinde vatandaþlarýmýzýn sýkýntýlarýný azaltabilecek, özellikle dar gelirli ve sabit gelirli vatandaþlarýmýzýn alým gücünü artýrabilecek tedbirlere baþvuruyoruz." ifadelerini kullandý.

Kurtulmuþ, kýsa süre içerisinde bu sorunlarýn önemli bir kýsmýnýn geride kalacaðýný aktararak, Türkiye ekonomisinin bunu aþabilecek bir yapýsal bütünlük içerisinde olduðunu bildirdi.

- "STOKÇULUK MÝLLETÝMÝZ TARAFINDAN DA HÝÇBÝR ZAMAN TASVÝP EDÝLMEMÝÞ BÝR ÞEY"

Kurtulmuþ, "Ekonomik ortam çok deðiþken, fiyatlar çok oynak. Dolayýsýyla daha fazla kar elde edelim kaygýsýyla fiyatlarý aþaðýya indirmiyorlar. Hatta mallarýný stokluyorlar. Stokçuluk milletimiz tarafýndan da hiçbir zaman tasvip edilmemiþ bir þey. Tefecilik ve stokçuluk, bunlarýn ikisi neredeyse birbiriyle eþit görülür. Dolayýsýyla bu ekonomik ortamda daha fazla para kazanmak derdinde olan vatandaþlarýmýza söyleyeceðimiz, inanýn buradan kazandýðýnýz 3 kuruþ fazla paranýn hiçbir hayrýný görmezsiniz." diye konuþtu.

Çiftçilerin de üretim maliyetlerinde yükselmeler olduðuna dikkati çeken Kurtulmuþ, maliyetler yüksek olduðu halde yol boyunca bütün arazilerin ekilip, biçildiðini gördüklerini belirtti.

Kurtulmuþ, "Boþ arazimiz yok. Çiftçimiz bütün zorluklara raðmen toprakla uðraþmaktan, üretimden vazgeçmiyor. Bu sene bereketli hasat olacaðýný biliyoruz. Evet maliyetler yüksek olabilir ama çiftçimizin yüzünün güleceði bir sene olacak inþallah." dedi.

Bölgeyi ilgilendiren iki önemli barajýn bitme noktasýna geldiðine iþaret eden Kurtulmuþ, bu barajlarýn iki yýl içerisinde tamamlanmasýnýn beklendiðini ifade etti.

Numan Kurtulmuþ, bu barajlar ve sulama kanallarýnýn açýlmasýyla arazilerin çok büyük bir kýsmýnda sulu tarýma geçileceðini, bunun ayný zamanda enerji maliyetlerinin de aþaðýya çekilmesi demek olduðunu kaydetti.